Το δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2016 έρχεται κουβαλώντας την αρμύρα του καλοκαιριού και φέρνοντας κάτι από το ευφρόσυνο αεράκι του φθινοπώρου…

Σ αυτό το δεύτερο μέρος τα φώτα στρέφονται σε τοπικές δυνάμεις, αποκαλύπτοντας μια παραγωγή γεμάτη δυναμισμό, πρωτοτυπία και φυσικά ρυθμό, που απλώνεται από μια άρια μέχρι ένα «πειραγμένο« ρεμπέτικο…

Ο άξονας και η κοινή συνισταμένη είναι πάντα η ίδια: η ποιότητα και η δυνατότητα ύπαρξης της ευκαιρίας να συναντηθούν στη Μονή Λαζαριστών, όλοι και όλες που πιστεύουν ότι «ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα»…

Η αρχή γίνεται με μια… υψίφωνη μαγεία, χάρη στην Αλίκη Χρυσοχού και την Όλγα Ξανθοπούλου (23/8) που με το #Be one concert παρουσιάζουν ελληνικά τραγούδια, άριες, μιούζικαλ, καμπαρέ, τάνγκο, τζαζ σε μια μοναδική σύμπραξη.

Και φέτος το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών οργανώνει την Ανοιχτή Σκηνή που δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες και σχήματα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Η είσοδος σ’ αυτές τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Έτσι, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους πάνω στην ελληνική μουσική και τους μεγάλους συνθέτες οι Μελωδιστές (26/8), ενώ οι Rebetone & Αυτοσχέδιοι (12/9) θα κάνουν μια μουσική διαδρομή συστήνοντας μας ένα νέο μουσικό όργανο, την μπουζουκοβιόλα!

Με ελεύθερη είσοδο είναι και το διήμερο Brass Band (31/8 – 1/9) με μερικές από τις πιο αξιόλογες φιλαρμονικές ορχήστρες της Ελλάδας, ενώ οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Πήτερ Παν και τις Πριγκίπισσες σε μια θεατρική παράσταση (29/8).

Οι πέντε αδελφοί Πρατσινάκη θα δώσουν μια ιδιαίτερη συναυλία με μερικές εκπλήξεις στη Μονή Λαζαριστών (5/9) όπως εκπλήξεις θα έχει και η μεγάλη Open Air Milonga που θα στηθεί, με τη συμμετοχή των Locos de Atar και τη χορευτική παράσταση Encuentro (9/9).

Τέλος, για πρώτη φορά, διοργανώνεται ένα διήμερο Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού (15-16/9), ένα ταξίδι αισθήσεων και γαστρονομίας, το οποίο επιδιώκει να τιμήσει τον πλούσιο γαστρονομικό πολιτισμό της Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΡ 23/8

Αλίκη Χρυσοχού & Όλγα Ξανθοπούλου

#Be one concert

Ελληνικά τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε, διασκευασμένα εξαρχής με μοναδικό τρόπο στο πιάνο από το μαέστρο Γιάννη Χατζηλοΐζου, αλλά και άριες, μιούζικαλ, καμπαρέ, τάνγκο!

Η κλασική υποδέχεται την τζαζ, η ξένη μουσική φλερτάρει με την ελληνική και οι φωνές των ταλαντούχων υψίφωνων Αλίκης Χρυσοχού και Όλγας Ξανθοπούλου ενώνονται σε μια μαγική βραδιά υψηλών αισθήσεων.

Η Ελληνοβρετανίδα σοπράνο Αλίκη Χρυσοχού εμφανίστηκε στη διεθνή μουσική σκηνή το 2013, όταν συμμετείχε στην έβδομη σεζόν της βρετανικής τηλεοπτικής εκπομπής Britain’s Got Talent. Η γεμάτη έμπνευση ιστορία της σε συνδυασμό με την αγγελική της φωνή μάγεψε τους κριτές και το κοινό.

Αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Sheffield της Αγγλίας και έπειτα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει τις σπουδές της στη μουσική και το θέατρο στο HB Studio με υποτροφία. Επίσης, συνέχισε τις κλασικές της σπουδές με διακεκριμένους καθηγητές όπως ο Steven Crawford, ένας από τους μαέστρους της Metropolitan Opera, ο τενόρος Armando Mora, ο μαέστρος PierGiorgio Del Nunzio και ο μαέστρος Marco Balteri.

Έχει τιμηθεί με τον τίτλο «Παγκόσμια Πρέσβειρα» του Παγκόσμιου Συλλόγου Εγκεφαλίτιδας έχοντας έναν πολύ ενεργό και βασικό ρόλο στα διεθνή φιλανθρωπικά δρώμενα του Συλλόγου και το 2014 ήταν υποψήφια ως η «Γυναίκα της χρονιάς» στην κατηγορία Καλλιτεχνών στα βραβεία του περιοδικού Madam Figaro.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη νεαρή σoπράνο έχει πραγματοποιήσει σόλο συναυλίες σε πολλές χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Ελλάδα, Γαλλία και Αγγλία και έχει συμμετάσχει σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς με εξαιρετική επιτυχία. Το 2016 βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία με νέες συνεργασίες και παρουσιάζοντας το πρώτο της άλμπουμ Reflections, το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο και στο οποίο συνεργάστηκε και με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη σε ένα ντουέτο.

Η λυρική σοπράνο Όλγα Ξανθοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από την τάξη Μονωδίας και Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης το 2006. Ξεκίνησε την καριέρα της στην Όπερα Θεσσαλονίκης στις παραγωγές Μαγικός Αυλός, Ελληνικά Πάθη και Pagliacci.

Το 2007 συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη δίπλα σε διακεκριμένους καθηγητές της Juilliard School of Music, Metropolitan Opera και Manhattan School of Music.

Από το 2009 έχει συνεργαστεί με την Dicapo Opera of New York, New York Lyric Opera, Light Opera of New York, Brooklyn Opera, Victor Herbert Operetta Project, Divaria Productions, στους ρόλους Musetta (La Boheme), Micaela (Carmen), Adina (L’elixir d’amore), Gilda (Rigoletto), Beauty (Beauty and the Beast), Sylvia (Sweethearts), Roxanne (Cyrano de Bergerac) και Masha (The Seagull).

Από το 2014 μπήκε στο δυναμικό της χορωδίας της Metropolitan Opera στην παραγωγή Die Meistersinger του Wagner. Τον Απρίλιο του 2017 θα συμμετάσχει στην παραγωγή Fidelio του Beethoven.

Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο υποψήφιος για Grammy τσελίστας David Edgar, καθώς και ο υποψήφιος για Όσκαρ συνθέτης John Powell.

Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμή εισιτηρίου: 10€ (ταμείο), 7€ (προπώληση), 5 € (φοιτητικό, μαθητών, ανέργων, πολυτέκνων, άνω των 65). ΑμεΑ δωρεάν.

Προπώληση: viva.gr,Public, Media Markt, Seven Spot, Reload

Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310589200

ΠΑ 26/8

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ

Μελωδιστές

1997 – 2016: 19 χρόνια μιας μουσικής πορείας…

Σε κάθε τους εμφάνιση στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών οι «Μελωδιστές», αυτό το μοναδικό συγκρότημα… μουσικών περιπλανήσεων, κρύβουν και μια έκπληξη. Αυτήν τη φορά, πάντα στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Σκηνής», θα παρουσιάσουν μια συναυλία – απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας τους, από την ίδρυσή τους πριν από 19 χρόνια!

Η συναυλία περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα αφιερώματα στους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο και Θάνο Μικρούτσικο, αλλά και στιγμές από τις κοινές συναυλίες που έδωσαν με τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Γιάννη Σπανό και τον Γιώργο Καζαντζή. Βέβαια, θα ακουστούν κι εκείνα τα τραγούδια που οι στίχοι τους και η μουσική τους γράφτηκαν από μέλη του συγκροτήματος.

Τη μουσική ομάδα διδάσκει και διευθύνει ο Πέτρος Μαυρόπουλος.

Η «Ανοιχτή Σκηνή» είναι μια ενότητα του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών που δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες και σχήματα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Η είσοδος σ’ αυτές τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ώρα έναρξης: 21:00

Είσοδος ελεύθερη

ΔΕ 29/8

ΠΗΤΕΡ ΠΑΝ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ

Το μαγικό φίλτρο

Ο Πήτερ Παν, ο αγαπημένος ήρωας της Χώρας του Ποτέ, συναντάει τις Πριγκίπισσες των Παραμυθιών και το αποτέλεσμα είναι μια θεαματική θεατρική παράσταση με πολύ χορό, περιπέτεια και χιούμορ…

Στη Χώρα του Ποτέ η μάγισσα Κλο Κλο, μαζί με τον πειρατή Κάπταιν Χουκ και τον πιστό βοηθό του Μίστερ Σμι, αιχμαλωτίζει τις Πριγκίπισσες των Παραμυθιών στο νησί του Δράκου. Την ίδια στιγμή, ο Πήτερ Παν με τη βοήθεια της Τίνκερμπελ και των Νεράιδων, καταστρώνουν το σχέδιο διάσωσης και κατευθύνονται προς το πειρατικό πλοίο. Θα καταφέρουν άραγε ο Πήτερ Παν, η Τίνκερμπελ και οι Νεράιδες να τις ελευθερώσουν; Θα μπορέσουν η Σταχτοπούτα, η Πεντάμορφη, η Πριγκίπισσα του Χιονιού, η  Μικρή Γοργόνα, η Τάιγκερ Λίλλυ, η Γιασεμή και η Εσμεράλντα να γυρίσουν στα Παραμύθια και να ξαναφέρουν τη χαρά στα  χείλη των παιδιών;

Τα κείμενα της παράστασης έγραψε η συγγραφέας Πένυ Φυλακτάκη, τη σκηνοθεσία έκανε ο Βασίλης Ισσόπουλος, τα σκηνικά η Μαγδαληνή Σίγα, τις χορογραφίες ο Χρήστος Κατίδης, τη μουσική ο Αντώνης Ανέστης και τους φωτισμούς ο Ανέστης Άγκος.

Παίζουν: Θοδωρής Γεωργίτσης,  Χρήστος Κατίδης, Κώστας Καφαντάρης, Μαρία Σπαθοπούλου.

Παίζουν και χορεύουν: Άννα Αϊδηνίδου, Ελευθερία Κάτανα, Μαρία Κλιγκοπούλου, Εύη Κουρσαράκου, Ξένια Παπαδοπούλου, Φανή Σιώτη, Λίτσα Τζούρου

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 10€ (γενική είσοδος), 8€ (παιδικό, φοιτητικό, προπώληση)

Προπώληση: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310589200

Θερινό σινεμά Ελληνίς, Λ. Στρατού, τηλ. 2310292304

Καφέ Το Σπίτι, Μ. Αλεξάνδρου 67, Εύοσμος, τηλ. 2310707333

ΤΕ 31/8 | ΠΕ 1/9

Brass Band Fest

Συνάντηση Φιλαρμονικών

Από τα μέσα του 19ου αιώνα οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του μουσικού γίγνεσθαι αλλά και του κοινωνικού ιστού, από την πρωτεύουσα μέχρι τον ακριτικό χώρο, αφενός γιατί συμμετέχουν στις περισσότερες εκδηλώσεις του τόπου τους, αφετέρου γιατί στελεχώνονται από τους ίδιους τους δημότες. Πέρα από τα μουσικά κομμάτια που απαιτούνται  στις θρησκευτικές και εθνικές επετείους, οι φιλαρμονικές ορχήστρες μπορούν να παρουσιάσουν ένα απαιτητικό ρεπερτόριο κάθε εποχής και στυλ, αποτελώντας ένα σημαντικό μέσον μουσικής έκφρασης.

Τη γνωριμία με αυτή τη διάσταση του ρόλου τους έχει ως σκοπό το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, φιλοξενώντας εφέτος μερικές από τις πιo δραστήριες ορχήστρες πνευστών: τις Φιλαρμονικές Καλαβρύτων, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς , Δοξάτου Δράμας, Αιγινίου και την ορχήστρα σαξοφώνων Kukluxsax του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης.

Ώρα έναρξης: 21:00

Είσοδος ελεύθερη

ΔΕ 5/9

Πρατσινάκη 5

Αδερφός τ’ αδερφού βοήθεια…

Κάτι σαν αγαπημένος θρύλος και συνήθεια είναι η μουσική ιστορία των πέντε αδελφών Πρατσινάκη, που ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ακολούθησαν μουσικά μονοπάτια. Πέντε αδέρφια που ενώνουν τις φωνές τους και τραγουδούν με τη δική τους, ξεχωριστή αισθητική, βασισμένοι στο μουσικό τους δέσιμο που κρατά από την κοινή παιδική τους ηλικία και συνεχίζεται ακμαίο μέχρι και σήμερα.

Οι… Πρατσινάκη 5 είναι κατά σειρά γέννησης οι: Παύλος, Γιάννης, Κώστας, Δημήτρης και Βασίλης και σ’ αυτήν τους τη συναυλία στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών δεν θα παρουσιάσουν, όπως συνηθίζουν, μόνο κομμάτια από ένα μεγάλο φάσμα του ελληνικού τραγουδιού (ριζίτικα δημοτικά, λαϊκά μεγάλων  ελλήνων δημιουργών και δικά τους κομμάτια), αλλά και συλλογικά πολυφωνικά τραγούδια, σε μια σπάνια καλλιτεχνική σύμπραξη…

Μαζί τους παίζουν οι μουσικοί Γιώργος Κοκκινάκης (πιάνο), Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Κώστας Ματσίγγος (μπάσο), Αντώνης Κουμανδράκης (κιθάρες), Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν).

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 12€ (ταμείο), 10€ (προπώληση, ανέργων)

Προπώληση: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310589200

Stereodisc, Αριστοτέλους 4,  τηλ. 2310262912

Σάρωθρον, Κατούνη 17, Λαδάδικα, τηλ. 2310538282

Καφέ Διώροφο (Καλαμαριά)

viva.gr,Public, Media Markt, Seven Spot, Reload

ΠΑ 9/9

Open Air Milonga

Live με τους Locos de atar και χορευτική παράσταση «Encuentro»

Μια γνήσια βραδιά αργεντίνικου tango με ζωντανή μουσική  από τους Locos de Atar!

H Μονή Λαζαριστών μετατρέπεται για μια βραδιά σε μια τεράστια υπαίθρια milonga και δίνει τη δυνατότητα στους φίλους του χορού και τη μουσικής όχι μόνο να απολαύσουν κομμάτια κλασικών και σύγχρονων συνθετών του αργεντίνικου t;ango, αλλά και να χορέψουν σε μια μεγάλη πίστα, ανοιχτή σε όλους!

Η βραδιά θα κορυφωθεί με τη χορευτική παράσταση «Encuentro», αφιερωμένη στα 10 χρόνια του Tango Room, στην οπoία συμμετέχουν καταξιωμένοι χορευτές.

Παίζουν: Μαρία Ζαχαριάδου (βιολί), Νατάσα Ρουβολή (ακορντεόν), Στέργιος Μοσχογιάννης (κλαρινέτο), Μιχάλης Σαπουντζής (κοντραμπάσο), Αλέκος Παπαδόπουλος (καχόν) Σωτηρία Ρουβολή (τραγούδι), Μάλαμας Μαλαμίδης (τραγούδι)

Xορεύουν: Λουκάς Μπαλόκας – Γεωργία Προίσκου, Κώστας Καπλανίδης – Αραξή Χαϊραμπετιάν, Δημήτρης Μπίσκας – Μαριάνα Πατσαρίκα, Στέλιος Σταμπουλίδης – Δέσποινα Αμαραντίδου, Tango Room Ensemble Αλέκος Παπαδόπουλος – Νατάσα Ρουβολή, Παναγιώτης Τριανταφύλου – Βάλια Δρόσου, Σωτηρία Ρουβολή( tap dance)

Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμή εισιτηρίου: 10€ (γενική είσοδος)

Προπώληση: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310589200

viva.gr,Public, Media Markt, Seven Spot, Reload

ΠΕ 12/9

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ

Αυτοσχέδιοι και Rebetone

Ανακαλύπτοντας νέες μουσικές και όργανα…

Μια βραδιά μοναδικών μουσικών διαδρομών είναι η συγκεκριμένη στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Μοναδικών στην κυριολεξία, αφού τόσο οι μουσικοί δρόμοι που θα ακολουθηθούν όσο και τα μουσικά όργανα που θα χρησιμοποιηθούν δημιουργήθηκαν από το μεράκι και τον πειραματισμό των συντελεστών αυτής της συναυλίας.

Πρωταγωνιστής είναι η… μπουζουκοβιόλα, το μουσικό όργανο που εφηύρε ο Γιώργος Νετκίδης, από το ισοκράτημα της βυζαντινής μουσικής και παίζοντας με το δοξάρι πάνω στις χορδές του μπουζουκιού! Ρεμπέτικα, αμανέδες, αυτοσχεδιασμοί – ταξίμια και βυζαντινή μουσική μπλέκονται με γοητευτικό τρόπο στη μουσική του Γιώργου – Rebetone – Νετκίδη και ταξιδεύουν τον θεατή σε άλλους τόπους…

Από την άλλη, οι Αυτοσχέδιοι (Δημήτρης Τριχάκης – λαούτα, φωνή, Σταύρος Φιλιποππολίτης – πιάνο, λαούτο, φωνή, Νίκο Κουθούρι – βιολί, Τάσος Γεροβασιλείου – μπάσο, γκάιντα) είναι μια μουσική παρέα που δεν ταξιδεύει στα γνωστά νερά του έντεχνου, αλλά δημιουργεί τις δικές της θάλασσες, με αυτοσχεδιασμούς που παντρεύουν παράδοση και σύγχρονους ήχους. Αυτοσχεδιασμοί με λαούτο, βιολί, πιάνο, γκάιντα, κρουστά και άλλα μουσικά όργανα, γεμάτοι από τη δύναμη της παράδοσης και την τόλμη των συνδυασμών. Όπως αυτοί που προσαρμόζουν σύγχρονα τραγούδια στον δικό τους, ξεχωριστό ήχο…

Η «Ανοιχτή Σκηνή» είναι μια ενότητα του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών που δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες και σχήματα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Η είσοδος σ’ αυτές τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ώρα έναρξης: 21:00

Είσοδος ελεύθερη

 

ΠΕ 15/9 | ΠΑ 16/9

Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού

Ένα ταξίδι αισθήσεων και γαστρονομίας…

Σε όλη της τη διαδρομή, από την αρχή ακόμα της ύπαρξής της, η Θεσσαλονίκη ήταν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ιδεών, αλλά και γεύσεων. Έτσι η Σελανίκ  των Τούρκων, η Σολούν  των Βουλγάρων, η  μικρή Ιερουσαλήμ των Εβραίων, δέχτηκε  επιρροές  από πολιτισμούς  της Ανατολής  και της Δύσης, διαμορφώνοντας  τελικά  το δικό της μεθυστικό άρωμα και τις δικές της ξεχωριστές γεύσεις…

Αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό έχει σκοπό να αναδείξει το Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού που διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, τιμώντας τον γαστρονομικό πολιτισμό της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων και πολιτισμών, στο οποίο θα συμμετέχουν εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που ειδικεύονται στις θεματικές και ethnic κουζίνες. Εκτός από εστιατόρια που τιμούν την κουζίνα άλλων χωρών, θα υπάρχουν και εστιατόρια με ποντιακή ή κρητική κουζίνα, εστιατόρια που εστιάζουν στην ιχθυοφαγία ή στα πουλερικά κλπ. Όλα αυτά τα εστιατόρια θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σ’ ένα ευρύ και πολύχρωμο κοινό, το πολυπληθές κοινό του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, επιλογές από το μενού τους.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάζουν τις δημιουργίες των εστιατορίων, αλλά και το κρασί γνωστών οινοποιών, μ’ ένα συμβολικό εισιτήριο. Με την είσοδό τους θα παραλαμβάνουν ένα πιάτο, μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης κι ένα ποτήρι τουλίπα. Με αυτά μπορούν να επισκέπτονται τα τραπέζια των εστιατορίων και οινοποιείων και να δοκιμάζουν τις δημιουργίες τους. Φεύγοντας θα παραδίδουν το εισιτήριο εισόδου σε εκπρόσωπο του Συλλόγου «Η ΛΑΜΨΗ», ο  οποίος στο τέλος θα παραλάβει το σύνολο των αντιτίμων.

Ώρες λειτουργίας: 19:00 – 00:30

Τιμή εισιτηρίου: 2€