“Είτε γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί είτε κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί” είχε πει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, πολιτικός και συγγραφέας. Σε αυτή τη λογική κινούνται και τα αστυνομικά μυθιστορήματα που προτείνονται εδώ.

Με την άνοιξη που έχει ήδη ξεκινήσει ημερολογιακά μπορεί να ξεκινήσει και η άνοιξη της αναγνωστικής διάθεσης. Ο καιρός και αυτός θα γίνει σύντομα σύμμαχός μας και θα επιτρέψει να εντρυφήσουμε ψυχή τε και σώματι με μεγαλύτερη χαρά σε υποθέσεις που αναζητούν λύσεις και σε αινίγματα που αναζητούν τους επιθεωρητές. Το αστυνομικό μυθιστόρημα, αυτό που μας κρατάει σε αγωνία και μας ενθουσιάζει τόσο με την δεξιοτεχνική του αφήγηση όσο και με τις ανατρεπτικές του διαστάσεις προσφέρεται μέσα από τις προτάσεις που θα βρείτε παρακάτω.

Μην λησμονείτε πως η τέχνη του αστυνομικού μυθιστορήματος ίσως να είναι και η πιο δύσκολη ως προς την σύλληψη των χαρακτήρων, την συνοχή και την εξιστόρηση με τέτοιο τρόπο που ο αναγνώστης να νιώθει πως το αστυνομικό μυθιστόρημα που κρατά στα χέρια του δεν αντιγράφει μανιέρα αλλά διατηρεί την δική του προσωπική χροιά και ύφος, εξάπτει τη φαντασία και μας χαλαρώνει ενώ μας καθιστά συμμέτοχους στην διαλεύκανση μιας δολοφονίας ή ενός εγκλήματος.

Marc Dugain, Ποιος σκότωσε τον Ρόμπερτ Κέννεντυ, Εκδόσεις Εξάντας

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω η ιστορία σε αυτό το μυθιστόρημα, που έχει στοιχεία αστυνομικής λογοτεχνίας αλλά όχι μόνο, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας παραπάνω από παρούσα. Ο συγγραφέας εξυφαίνει μια ιστορία βασισμένη σε ένα ιστορικό γεγονός καίριας σημασίας και χρησιμοποιεί την αστυνομική πλοκή για να καθηλώσει τον αναγνώστη.

Μας κεντρίζει με ευφυή τρόπο το ενδιαφέρον και την προσοχή με την αναφορά του σε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την αμερικανική όσο και παγκόσμια ιστορία. Ένας καθηγητής σύγχρονης ιστορίας είναι βέβαιος πως ο θάνατος των γονιών του συνδέεται με τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κέννεντυ. Συγχρόνως, ο Μπομπ Κέννεντυ μετά τη δολοφονία του αδελφού του αποφασίζει με σθένος και αποφασιστικότητα παρά τη βαθιά θλίψη του να διεκδικήσει την προεδρία αν και γνωρίζει τη δραματική μοίρα του. Ένα μυθιστόρημα που κινείται ανάμεσα στο πολιτικό, το ιστορικό και το αστυνομικό στοιχείο, ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί!

Henry Kuttner, Ο φόνος της συζύγου, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Λάτρης του Λάβκραφτ καθώς ανήκε σε έναν κύκλο συγγραφέων με αναφορά στον Λάβκραφτ με τον οποίο αλληλογραφούσαν, ο Κάτνερ είναι από τους λησμονημένους συγγραφείς που όμως μνημονεύεται από πολλούς μεταγενέστερους και είναι σημείο αναφοράς τους. Ο Ρέι Μπράντμπουρι, συγγραφέας του Φαρενάιτ 451, παραδέχθηκε πως η επιρροή του Κάτνερ στο έργο του ήταν τέτοια που ουσιαστικά ο τελευταίος ήταν που έγραψε τις τελευταίες 300 σελίδες του περίφημου αυτού έργου.

Ο Κάτνερ, ο οποίος έγραφε με διάφορα ψευδώνυμα, δεν είναι γενικά και ειδικά στην Ελλάδα από τα ηχηρά ονόματα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο φόνος της συζύγου όπως και ο φόνος της ερωμένης που παρουσίασα πρόσφατα ανήκουν στις ιστορίες του κ. Γκρέι, αυτού του επιθεωρητή και ψυχαναλυτή που με ζήλο, αφοσίωση και μοναδική ευφυΐα καταφέρνει και εξιχνιάζει εγκλήματα κοινωνικής φύσεως πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής του.

Ανθολογία κλασικών αστυνομικών διηγημάτων, Το σώμα του εγκλήματος, Εκδόσεις Άγρα

Με μια ματιά στο εξώφυλλο του βιβλίου κανείς αντιλαμβάνεται την εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση αυτών των αστυνομικών ιστοριών, η οποία προσφέρεται με σκληρόδετο εξώφυλλο. Κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου λογοτεχνικού στερεώματος όπως ο Ντίκενς, ο Πόε, ο Κόλινς, ο Ουάιλντ, ο Λόντον, ο Τουαίην πρωταγωνιστούν και παρουσιάζονται σε αυτή τη συλλογή αστυνομικών διηγημάτων και συναρπάζουν τον αναγνώστη με τη μοναδική αφηγηματική τους ποιότητα και την αδιαμφισβήτητη διαχρονικότητά των αφηγήσεών τους.

Στην εξαιρετική εισαγωγή του βιβλίου ο πνευματώδης Molina Foix αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η προσπάθεια του μυαλού να λύσει το αίνιγμα είναι εκείνο που δίνει στις ιστορίες αυτές τον αδιαμφισβήτητο ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα. Η οξύνοια του συγγραφέα που πλέκει το μυστήριο μοιάζει πάρα πολύ με την αντίστοιχη του αναγνώστη που στύβει το μυαλό του προσπαθώντας να βρει τη λύση”. Βουτήξτε χωρίς επιφύλαξη στην ανάγνωσή τους και απλά απολαύστε τες!

Ρος Μακντόναλντ, Κινούμενος στόχος, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μαιτρ του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Ρος Μακντόναλντ καταθέτει, μέσω του ιδιωτικού επιθεωρητή Άρτσερ που είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση, τη δική του μοναδική πινελιά και μπορεί και ψυχαγωγεί τον αναγνώστη ενώ τον αιχμαλωτίζει με τον λόγο του. Έχοντας βιώσει ο ίδιος ενδοοικογενειακές διενέξεις και προβλήματα εντάσσει στις ιστορίες του όπως και σε αυτήν εδώ ηθικούς προβληματισμούς και ηθικά διλήμματα που πολλές φορές οδηγούν ενσυνείδητα ή μη στη διάπραξη ειδεχθών εγκληματικών πράξεων.

Ο Κινούμενος στόχος είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του συγγραφέα και κινείται στο τρίγωνο σεξ, απληστία και οικογενειακή έχθρα σε μια εποχή όπου επικρατούσε στην Αμερική η έντονη βία, οι κοινωνικές εξάρσεις, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες με διαφορετικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Ο Μακντόναλντ γοητεύει τον αναγνώστη του, τον κάνει κοινωνό των δικών του αγωνιών και τον κερδίζει σε κάθε σημείο της αφήγησης.

Maurice Attia, Η λευκή Καραϊβική, Εκδόσεις Πόλις

Ο συγγραφέας της τριλογίας της Μασσαλίας και των τριών εξαιρετικών επεισοδίων της τριλογίας Μαύρο Αλγέρι, Κόκκινη Μασσαλία και Παρίσι Μπλουζ όπου πρωταγωνιστεί ο αστυνόμος Πάκο επανέρχεται με μία νέα μοναδική τριλογία. Το πρώτο μέρος αυτής είναι η Λευκή Καραϊβική όπου μπλέκονται η ιστορία, οι πολιτικοκοινωνικές συνθήκες και βέβαια η αστυνομική πλοκή που παντρεύονται δεξιοτεχνικά μέσα από έναν γάμο που συναρπάζει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Η αποικιοκρατία είναι εδώ το κύριο συστατικό και η τέλεια αφορμή για να καταγγείλει ο συγγραφέας με το δικό του τρόπο τις απαράδεκτες και επώδυνες πρακτικές που εφαρμόστηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον υπόγειων και βρώμικων οικονομικών και πολιτικών συναλλαγών, δολοφονιών σημαντικών προσωπικοτήτων αλλά και μιας εξόφθαλμης διαφθοράς σε κάθε δυνατό επίπεδο που συγκλόνισε την αξιοπιστία των κυβερνώντων αποικιοκρατών. Ένα μυθιστόρημα που αν και αναφέρεται στο παρελθόν αγγίζει την εποχή μας!