Ένας καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, είναι βέβαιος ότι ο θάνατος των γονιών του, το 1967 και το 1968, συνδέεται με τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντυ.

Στο μυθιστόρημα εκτυλίσσονται παράλληλα η έρευνα που κάνει ο καθηγητής για τον θάνατο του πατέρα του -διάσημου ψυχιάτρου που δουλεύει αποκλειστικά με τη μέθοδο της ύπνωσης, ο οποίος εγκατέλειψε τη Γαλλία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού προηγουμένως είχε πάρει μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών- και η προσωπική και πολιτική διαδρομή του Ρόμπερτ Κένεντυ.

Ο Μπόμπυ, όπως τον αποκαλούν οι Αμερικανοί, μετά τη δολοφονία του αδελφού του και προέδρου των ΗΠΑ Τζων πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη, πριν πάρει την απόφαση να κρατήσει ψηλά τη σημαία της οικογένειας και να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος, αν και γνωρίζει πως αυτό θα τον οδηγήσει αναπόφευκτα στον θάνατο. Οι δυο αυτές παράλληλες ιστορίες, που συνδέονται στενά μεταξύ τους, αποτελούν για τον συγγραφέα το πρόσχημα για να αναδιφήσει την ιστορία των ΗΠΑ στη δεκαετία του ’60. Αντι-κουλτούρα και πολιτική βία κυριαρχούν στην Αμερική εκείνη την εποχή, μια εποχή που φέρνει καινούριες ελπίδες σε μια γενιά που, μέσα από το βιβλίο, καταλαβαίνει κανείς γιατί, πώς αλλά κυρίως από ποιους θυσιάστηκε.

Ο συγγραφέας

Ο Μαρκ Ντουγκέν γεννήθηκε στη Σενεγάλη το 1957. Το πρώτο του μυθιστόρημα “La chambre des officiers” (“Το γραφείο των αξιωματικών”) (1988), διακρίθηκε με δεκαοχτώ λογοτεχνικά βραβεία. Έχει επίσης κυκλοφορήσει τα έργα “La campagne anglaise” (“Η αγγλική ύπαιθρος”), “Heureux comme Dieu en France” (“Ευτυχής σαν Θεός στη Γαλλία”), ” La malediction d’ Edgar” (“Η κατάρα του Έντγκαρ”). Το “Μια συνηθισμένη εκτέλεση” είναι το πέμπτο μυθιστόρημά του.