Περισσότερους από 4.000 επισκέπτες υποδέχτηκε η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης κατά τις δύο πρώτες μόλις εβδομάδες της λειτουργίας της, ενώ ήδη το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τη διοργάνωση είναι μεγάλο, με επισκέψεις δημοσιογράφων και επαγγελματιών του χώρου.

 

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν τόσο η κεντρική έκθεση με τίτλο «Παντού αλλά Τώρα» (Everywhere but Now), όσο και οι υπόλοιπες εκθέσεις του κεντρικού προγράμματος που διοργανώθηκαν από την «Κίνηση των 5 Μουσείων» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών – ΑΠΘ).

 

Στην κεντρική έκθεση (επικεφαλής επιμελήτρια: Αdelina von Fürstenberg) παρουσιάζουν τα έργα τους 52 καλλιτέχνες από 25 χώρες σε έκταση 2.500 τ.μ. στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ, καθώς και στα μνημεία και μουσεία: Αλατζά Ιμαρέτ, Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών). Η είσοδος στις εκθέσεις της Μπιενάλε είναι δωρεάν για το κοινό.

 

Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου 2014. Αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση τριμερούς προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη συνεργασία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης», τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης. Η πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά έχει τη γενική διεύθυνση και το σχεδιασμό της Μπιενάλε.

 

Για τέσσερις μήνες μουσεία, μνημεία και άλλοι χώροι πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη φιλοξενούν ένα πολύπτυχο πρόγραμμα με εκθέσεις, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο.

 

Πρόγραμμα ξεναγήσεων

Αυτές τις μέρες ξεκινά ένα μεγάλο πρόγραμμα ανοιχτών ξεναγήσεων για το κοινό τις Κυριακές στις 12.00 στις εκθέσεις του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που φιλοξενούνται στο Περίπτερο 6, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι).

 

Στο Περίπτερο 6 (είσοδος από 3ης Σεπτεμβρίου & Λεωφ. Στρατού) και την κεντρική έκθεση «Παντού αλλά Τώρα» ξεναγήσεις θα γίνονται: κάθε Κυριακή στις 12:00, από τις 6 Οκτωβρίου ως τις 26 Ιανουαρίου 2014 (με εξαίρεση τις 29 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου).

 

Στο ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών, όπου φιλοξενούνται η έκθεση «Η συλλογή Κωστάκη και η ρωσική πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη» και μέρος της κεντρικής έκθεσης «Παντού αλλά Τώρα», το πρόγραμμα ξεναγήσεων καλύπτει οκτώ Κυριακές: 6 και 20 Οκτωβρίου, 3 και 17 Νοεμβρίου, 1 και 15 Δεκεμβρίου, 12 και 26 Ιανουαρίου 2014. Όλες οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στις 12:00.

 

Στο ΚΣΤΘ, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι οι ξεναγήσεις στην έκθεση «Παράδοση-Ανατροπή» θα γίνουν τις παρακάτω Κυριακές, επίσης στις 12:00: 13 και 27 Οκτωβρίου, 10 και 24 Νοεμβρίου, 8 και 22 Δεκεμβρίου και 19 Ιανουαρίου 2014.

 

Η είσοδος στους χώρους και η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν για το κοινό.