H Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το 16ο Athens Technopolis Jazz Festival από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, έπειτα από την επιτυχημένη περσινή επετειακή διοργάνωσή του.

To Momo Trio, ένα μοναδικό σύνολο τριών ιδιαίτερων μουσικών (Γιώργος Δούσης – πιάνο, Παρασκευάς Κίτσος – κοντραμπάσο, Νίκος Κασσαβέτης – τύμπανα), που ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές υποψηφιότητες και επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή για να εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από τη ζωντανή του εμφάνιση στην Τεχνόπολη, μας μίλησε αναφορικά με τη συμμετοχή του σ’ αυτό το “πολύ σημαντικό γεγονός για τη Jazz σκηνή”, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην μουσική του «ταυτότητα» και στην «στάση» που διατηρεί ως σχήμα.


Culture Now: Ας πάμε περίπου πέντε χρόνια πίσω… Πώς δημιουργήθηκε το Momo Trio; Θα θέλατε να μας συστήσετε τα μέλη του;

Momo Trio: Είμαστε ένα σύνολο τριών μουσικών, ο Γιώργος Δούσης  στο πιάνο ο Παρασκευάς Κίτσος κοντραμπάσο και ο Νίκος Κασσαβέτης τύμπανα. Η γνωριμία μας μετράει αρκετά χρόνια πίσω. Πριν από περίπου 5 χρόνια αποφασίσαμε τις μουσικές ανησυχίες, και μάλλον και ανάγκες, που ο καθένας από μας είχε, να βρούμε τρόπο να τις εκφράσουμε, να αποφορτιστούμε.

Τώρα μετράμε ήδη δύο  βινύλια στη κοινή μας αυτή πορεία και αρκετές εμφανίσεις σε φεστιβάλ και μουσικές σκηνές.

C.N.: Παρότι έχετε διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο, θα λέγατε πως υπάρχουν κάποιες κοινές καλλιτεχνικές επιρροές, οι οποίες διαμόρφωσαν και την μουσική “ταυτότητα” του σχήματος;

Momo Trio: Ο καθένας μας έχει στην προσωπική του πορεία και διαδρομή, τα δικά του ακούσματα και τις δικές του επιρροές, με κοινό τόπο όμως την αισθητική που αποπνέουν οι μουσικές μας, και την κοινή προσέγγιση στο είδος της μουσικής που έχουμε αποφασίσει να υπηρετούμε.

Ο συγκερασμός αυτού του ξεχωριστού προσωπικού ήχου και η διαφορετική προσέγγιση που έχουμε, στις πρωτότυπες συνθέσεις που παίζουμε αποτελεί και τη μουσική  ταυτότητα του Trio.

C.N.: Έχετε στο ενεργητικό σας, δύο δίσκους βινυλίου, “Inati” και “No Vacancy”! Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με τον αναλογικό ήχο; Τι είναι αυτό που προσφέρει η δημιουργία, αλλά και η ακρόαση ενός βινυλίου;

Momo Trio: Το 2012 κυκλοφόρησε η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά, «No vacancy» σε βινύλιο, και τρία χρόνια μετά, το 2015, η δεύτερη «INATI» επίσης σε βινύλιο. Ήταν επιλογή συνειδητή και των  τριών μας , είναι η άποψη μας και η «στάση μας απέναντι στη τέχνη». Η δημιουργία ενός βινυλίου είναι τελικά ένα εικαστικό εγχείρημα που απέχει πολύ από  τις μαζικές παραγωγές. Ακόμα και τεχνικά η ποιότητα του ήχου ενός βινυλίου δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν ενός cd ή mp3.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο εξωτερικό η επιλογή του βινυλίου ανέκαθεν υπήρχε,  από τη Κλασσική μουσική έως τη Jazz, ακόμα και τη Rock μουσική.

C.N.: Εάν σας ζητούσα να περιγράψετε μέσα σε λίγες φράσεις τον καθένα από τους δίσκους σας, ποιες θα ήταν αυτές;

Momo Trio: Το  «No vacancy» έχει το δυναμισμό και την ορμή της πρώτης δημιουργίας με πολλά λυρικά στοιχεία που συνθέτουν και οριοθετούν τον ήχο μας.

Το «INATI» χαρακτηρίζεται από την έντονη διάθεση μας  για πειραματισμό, συγκοπτόμενες ρυθμικές φράσεις Avant garde  που εξελίσσονται έως και την Free Jazz, μια αρμονία ήχων που αναπτύσσονται «αρχιτεκτονικά» με τρόπο που δεν αφήνει τίποτα να φανεί περιττό.

C.N.: Ερχόμενοι στην αφορμή για την παρούσα συνέντευξη.. Πώς αποφασίσατε να δηλώσετε συμμετοχή στο Athens Technopolis Jazz Festival και ποια συναισθήματα σας δημιουργεί το γεγονός ότι είστε το συγκρότημα που επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα;

Momo Trio: Η συμμετοχή μας στο Athens Technopolis Jazz Festival ήταν κάτι που το θέλαμε πολύ και το επιδιώκαμε. Η επιλογή της επιτροπής έρχεται να επιβραβεύσει όχι μόνο το μουσικό αποτέλεσμα της προσπάθειας μας, αλλά και των επιλογών μας  και της «στάσης»  που διατηρούμε.

Τα συναισθήματα είναι ικανοποίηση και χαρά για τη συμμετοχή από τη μια, μεγάλη αίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε, από την άλλη, να δικαιώσουμε την επιτροπή που μας επέλεξε, τον κόσμο που θα έρθει να μας ακούσει και τέλος τους εαυτούς μας που είναι και οι πιο αυστηροί κριτές.

C.N.: Πόσο σημαντική θεωρείτε την διοργάνωση ενός τέτοιου Φεστιβάλ στη χώρα μας, στο οποίο έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μουσικούς υψηλού επιπέδου και jazz τάσεις από κάθε σημείο του πλανήτη;

Momo Trio:  Το  Athens Technopolis Jazz Festival έχει καταφέρει στην πολύχρονη πια πορεία του να εδραιωθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη Jazz σκηνή. Η σοβαρή και άρτια διοργάνωση  έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή πολύ σπουδαίων μουσικών από όλο τον κόσμο, κάτι που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δύσκολες  μέρες που βιώνουμε.

C.N.: Τί να περιμένουμε από την ζωντανή σας εμφάνιση στην Τεχνόπολη;

Momo Trio: Θα παρουσιάσουμε συνθέσεις και από τους δύο δίσκους μας, με τρόπο ωστόσο διαφορετικό όπως συμβαίνει σε κάθε  live. Ο χώρος, ο φωτισμός, ο κόσμος κάνουν την κάθε παράσταση ξεχωριστή, φορτισμένη κάθε φορά με την ενέργεια που της δίνουμε.

Ελπίζουμε, και η προσπάθειά μας  γι’ αυτό θα είναι, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων.

C.N.: Έχετε ήδη εμφανιστεί σε πολυάριθμα Φεστιβάλ (Jazz Φεστιβάλ Σύρου, Πανόραμα Ελληνικής Jazz στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Jazz Festival Τήνου, World Jazz Festival). Μετά την συμμετοχή στο 16ο Athens Technopolis Jazz Festival, ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια για το εγγύς μέλλον;

Momo Trio: Υπάρχουν προτάσεις για τη συμμετοχή μας σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που ωστόσο δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Αυτό όμως που κυριαρχεί και πυροδοτεί αυτό τον καιρό τη καλλιτεχνική μας ενασχόληση και δημιουργία είναι ο επόμενος δίσκος του σχήματος.

To 16ο Athens Technopolis Jazz Festival θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 29 Μαΐου στην Τεχνόπολη!