Η τελευταία από τις συναυλίες που πραγματοποιεί η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 47ων Δημητρίων σε κεντρικά σημεία της πόλης…

… θα διεξαχθεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 στις 11.30, στον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1936 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1938, με αρχιμουσικό τον αείμνηστο Παναγόπουλο και αργότερα τον Εμμανουήλ Αικατερίνη. Τα πρώτα χρόνια συμμετείχε ως επί το πλείστον σε λιτανείες, παρελάσεις και τοπικές γιορτές. Το 1954, τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο Γ. Φλώρος και έκτοτε οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν με συναυλίες σε κλειστούς χώρους. Το 1965 ανέλαβε αρχιμουσικός ο αείμνηστος Νίκος Αστρινίδης, ο οποίος εμπλούτισε ακόμη περισσότερο το ρεπερτόριο της ορχήστρας.

Με την πάροδο του χρόνου η Φιλαρμονική εξελίχθηκε σε σχήμα υψηλού επιπέδου. Αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς, στην πλειοψηφία τους καθηγητές, συμμετέχει κατά παράδοση στο Φεστιβάλ των «Δημητρίων» και εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και σε υπαίθριους χώρους, συνοδεύοντας σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από τις δραστηριότητές της δεν λείπουν οι μεγάλες συναυλίες σε συνεργασία με σημαντικούς καλλιτέχνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αρχιμουσικός της είναι ο Νίκος Ψαλτόπουλος, μουσικοσυνθέτης και καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών και σύνθεσης, ενορχήστρωσης, μπάσο τούμπας, ενοργανώσεως πνευστών οργάνων και διευθύνσεως μπάντας.