Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας παρουσιάζει την τρίτη Αγρυπνία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τίτλο Insomnia Greca: The Christus Mortuus Insomnia – Η Αγρυπνία του Πάθους.

ὁ Ἰωσὴφ θεασάμενος, προσῆλθε τῷ Πιλάτῳ καὶ καθικετεύει λέγων·
δός μοι τοῦτον τὸν ξένον, τὸν ἐκ βρέφους ὡς ξένον ξενωθέντα ἐν κόσμῳ·
δός μοι τοῦτον τὸν ξένον, ἵνα κρύψω ἐν τάφῳ, ὃς ὡς ξένος οὐκ ἔχει τὴν κεφαλὴν ποῦ κλῖναι·

[Τροπάριο Μεγάλης Παρασκευής]

Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας με τη δημιουργική ομάδα από το BOUΛOUKI PROJECT (Ανδρέας Σκούρτης, Κωνσταντίνα Μαρδίκη και Νεφέλη Σωτηράκη), ολοκληρώνουν τον κύκλο της τριλογίας «Insomnia Greca» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την «Αγρυπνία του Πάθους» (The Christus Mortuus Insomnia).  

Στην τρίτη και τελευταία Αγρυπνία, η έννοια του ξένου που διέτρεξε τις δύο προηγούμενες, παίρνει νέες διαστάσεις μέσα από το ψαλμικό κείμενο κατά το οποίο ο Ιωσήφ ο Αριμαθαίας ζητά από τον Πιλάτο το νεκρό σώμα του Ιησού, λέγοντας: «Δος μοι τούτον τον ξένον».

Οι έννοιες του πάθους, του θανάτου – του κυριολεκτικού αλλά και συμβολικού-, του θρήνου, της ταφής, η σχέση του ανθρώπου με τον άλλο κόσμο, η ξενιτειά του επέκεινα, είναι τα μοτίβα που συνυφαίνουν την αφήγηση της καταληκτικής Αγρυπνίας του κύκλου «Insomnia Greca».  

Με τη μορφή in-situ εγκαταστάσεων και performances που αναπτύσσονται σε όλο το εύρος και τα επίπεδα του κτιρίου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, αρθρώνεται το υλικό και αυτής της Αγρυπνίας, ενώ ως είθισται η βραδιά ολοκληρώνεται με μια κοινή τράπεζα στην οποία επισκέπτες και συντελεστές θα συναντηθούν λίγο πριν τα ξημερώματα, στο κατώφλι της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο ΘΕΑΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΟΠΟΙΑ ΩΡΑ ΘΕΛΕΙ, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ, ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΕΛΕΙ

Στο κατανυκτικό κλίμα της βραδιάς μέσα στο οποίο δημιουργεί ο Κωνσταντίνος Ντέλλας από κοινού με τους συνεργάτες του (Κωνσταντίνα Μαρδίκη, Νεφέλη Σωτηράκη, Αλέξανδρο Κτιστάκη και Παναγιώτη Λαμπή), καλούνται να μπουν οι θεατές – επισκέπτες της τρίτης και τελευταίας Αγρυπνίας οι οποίοι θα παραλάβουν κατά την είσοδό τους στο θέατρο τον χάρτη που τους καθοδηγεί για τα τεκταινόμενα, από τους υπόγειους χώρους έως το θόλο του θεάτρου.

Η «Αγρυπνία του Πάθους» θα κλείσει τον κύκλο της με τη συνάντηση συντελεστών και θεατών σε ένα κοινό τραπέζι για φαγητό εναρμονισμένο με το ύφος της Μεγάλης Παρασκευής.

Για το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας «Insomnia Greca», την «Αγρυπνία του Πάθους», συμπράττουν με τον Κωνσταντίνο Ντέλλα σαράντα performers – ηθοποιοί και χορευτές –  μεταξύ των οποίων η Σοφία Μουτίδου, ο Χάρης Αττώνης, ο Μάνος Καρατζογιάννης, η Ρίτα Λυτού, η Φανή Παναγιωτίδου, η Ανδρονίκη Μαραθάκη, η Δέσποινα Σαραφίδου, η Μαρία Κοσκινά, ο Μιχάλης Καλιότσος, η Ζωή Ξανθοπούλου, η Μαρία Γεωργοπούλου, κ.α.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη ιδέας – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Δημιουργική ομάδα: Ανδρέας Σκούρτης, Κωνσταντίνα Μαρδίκη, Νεφέλη Σωτηράκη
Μουσική σύνθεση – Sound design: Αλέξανδρος Κτιστάκης
Επιμέλεια Φωτισμού: Παναγιώτης Λαμπής
Βοηθός σκηνοθέτη – Video Editing: Γκέλυ Πεντεφούντη
Συντονισμός Παραγωγής & Επικοινωνίας: Γιώργος Κατσώνης
Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Promo φωτογραφία – video: Παναγιώτης Λαμπής
Φωτογραφία: Φώτης Πλέγας

Στις performances και εγκαταστάσεις συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):

Ειρήνη Αμανατίδου, Έβελυν Ασουάντ, Χάρης Αττώνης, Μαρία Γεωργοπούλου, Γεωργία Γρίβα, Αγγελική Δαλαγκελή, Τατού Δέδε, Σπύρος Δέτσικας, Μιχάλης Καλιότσος, Πάολα Καλλιγά, Πάνος Καμμένος, Μαριάννα Καραβά, Στεφανία Καραγιάννη, Μάνος Καρατζογιάννης, Μαρία Κοσκινά, Μυρτώ Κουλουρίδη, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Σάντρα Λειβαδάρα, Ρίτα Λυτού, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Σταύρος Μαρκουλάκης, Τία Μενούτη, Σοφία Μουτίδου, Μαριάννα Μπάρτζου, Ηλιάνα Μπαφέρου, Πέτρος Μπότσος, Κωνσταντίνος Ντομουχτσής, Ζωή Ξανθοπούλου, Μαίρη Ξένου, Φανή Παναγιωτίδου, Χρήστος Ροζάκης, Δέσποινα Σαραφίδου, Αρίστη Σπύρου, Λίνα Σταυροπούλου, Στεφανία Σταυροπούλου, Αργυρώ Ταμβάκου, Βάλια Φιλιάγκου, Τάσος Φοής.  

Παραγωγή: BOUΛOUKI PROJECT  
Συμπαραγωγή: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά  

Το Insomnia Greca είναι ένα πρωτότυπο, δια-δραστικό έργο, ένας κύκλος μεταμεσονύκτιων δράσεων χρονικά τοποθετημένων σε τρεις διαβατήριες κατά την ελληνική παράδοση ημρομηνίες (Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα) που συμβαίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το περιεχόμενο και η θεματολογία τους ορίζεται με αφορμή το ιδιαίτερο κλίμα της κάθε γιορτής. Οι αγρυπνίες αυτές εκτυλίσσονται από τα μεσάνυχτα έως τα ξημερώματα με τη μορφή περιήγησης στο χώρο και μέσα σε αυτό το διάστημα το κοινό μπορεί να έρθει και να φύγει όποτε το θελήσει, ενώ κατά παράδοση ολοκληρώνονται με ένα κοινό τραπέζι στο οποίο συναντιούνται επισκέπτες και συντελεστές.  

Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Παρακολούθησε μαθήματα στο θεατρικό εργαστήρι «Μαύρη Σφαίρα» της Τότας Σακελλαρίου, ενώ φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στη  Δραματική Σχολή του Β. Διαμαντόπουλου. Έχει κάνει σπουδές σε πιάνο, ούτι, παραδοσιακό τραγούδι, παραδοσιακά κρουστά και βυζαντινή μουσική. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Ηλέκτρα, το τελευταίο αίμα» (Φεστιβάλ Αθηνών 2015), «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» (Μουσείο Μπενάκη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), «I Have a dream» (Ιανός), «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης» (Πολυχώρος Βρυσσάκι), «Ματωμένος Γάμος» ( Πολυχώρος Ράγες), «Έγκλημα στο Νίχαρ» (θέατρο Παραμυθίας). Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το Γιάννη Καλαβριανό ως ηθοποιός στην παράσταση «Γιοι και Κόρες» (Φεστιβάλ Αθηνών, Bios). Έχει υπάρξει δάσκαλος παραδοσιακών χορών από το 1998  και είναι μέλος της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, όπου έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις σε Ηρώδειο, Παρίσι, Κάιρο Πεκίνο, Σανγκάη και Μαρόκο.

Φωτ.: Από αριστερά: Νεφέλη Σωτηράκη, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Κωνσταντίνα Μαρδίκη – © ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΗΣ