Η μεγάλη γιορτή της Τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Είναι σίγουρο ότι οι φίλοι της τζαζ και γενικότερα οι

φίλοι της μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα από τα καλύτερα αφιερώματα που έχουν γίνει στο φεστιβάλ τζαζ του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με ένα αφιέρωμα τζαζ στο Σοπέν, το κοινό θα απολαύσει ένα τριήμερο που θα  περιλαμβάνει – δυο συναυλίες κάθε μέρα με ένα φθηνό εισιτήριο και θα κλείσουμε τον κύκλο με μια ξεχωριστή συναυλία.

Στο Μέγαρο Μουσικής στις 15, 29 , 30 , 31 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου 2010 θα φιλοξενηθούν:

Η Θρυλική COUNT BASIE ORCHESTRA από τη Νέα Υόρκη, η Γαλλίδα BELLE DU BERRY με τον DAVID LEWIS,οι  RACALMUTO sextet από την Ισπανία, η κουβανέζα MARIETTA VEULENS, σε ένα Piano Cubano πρόγραμμα, ο Πολωνός  πιανίστας Artur Dutkiewicz με έργα Σοπέν σε jazz μεταγραφή και ο διάσημος  τραγουδιστής Danny Brillant από τη Γαλλία.

Διάσημοι μουσικοί της τζαζ και έθνο – μουσικής συναντιούνται σε μια μεγάλη γιορτή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και υπόσχονται μια ανεπανάληπτη εμπειρία, ένα μεγάλο ξεφάντωμα και ακατάπαυστο κέφι, σε ένα ταξίδι ήχων στον κόσμο.

Μαζί τους εκπρόσωποι της ελληνικής σκηνής – το σεξτέτο του Γιάννη Οικονομίδη Jazz Icons sextet και η μουσική ομάδα “Hava Mare Vatra Γη” με τους X Darawish,  τη Lydia Filipovic  τις Πρώτες  Γιορτές του Γιάννη Μιχαηλίδη, τους Jazza Slam, Indie Inly  Pixel & Δημήτρη Τσαλαρούγκα (videoart, stopmotion, animation) –  συνεργάζονται σε έναν μαραθώνιο τζαζ και μας παίρνουν μαζί τους στους δρόμους της μουσικής.

Το Μέγαρο Μουσικής μεταμορφώνεται σε τζαζ αίθουσα και μας  μεταφέρει σε μια μεγάλη  γιορτή. Το μοναδικό αυτό ταξίδι στη τζαζ  πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 22ου Εθνο – Τζαζ Φεστιβάλ και το επιμελείται ο Νίκος Θεοδωράκης.

Το διεθνές Τζάζ Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο πιο μακροχρόνιος θεσμός στο χώρο της τζαζ μουσικής στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 1984, στην πορεία του χάθηκαν μερικές διοργανώσεις.

Τα «Δημήτρια» το 2000, το βοήθησαν να αποκτήσει ξανά την αίγλη του, πράγμα που έγινε με μεγάλη επιτυχία. Φιλοξένησε και φιλοξενεί αρκετά διάσημα ονόματα της τζαζ μουσικής.

Steve Lacy, Pharaoh Sanders, Paul Bley, Lee Konitz, Lou Donaldson, Billy Cobham, Al Di Meola, R.Galliano, Chick Corea, Dee Dee Bridgewater, Wayne Shorter, Mingus Dynasty, John Patitucci, Mike Stern, Gary Barton, Tania Maria, Danilo Pérez, John Patitucci, Brian Blade, Wayne Shorter, Chico Freeman, Jack DeJohnette, Dianne Reeves, Charles Lloyd, Wallace Roney, Javon Jackson… είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν εμφανισθεί στο Φεστιβάλ.

Το 22ο φεστιβάλ προτείνει την πολυμορφία της έκφρασης και παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης:

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου – Έκθεση και συναυλία «2010, Διεθνές Έτος Chopin» 
– Ρεσιτάλ πιάνου με έργα Σοπέν σε jazz μεταγραφή από τον πιανίστα Artur Dutkiewicz – ( Φουαγιέ –  Ώρα έναρξης 21.00) – Είσοδος 10€

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου: Φουαγιέ –  Είσοδος 15 – 10€
1η Συναυλία -“Hava Mare Vatra Γη”,  Ώρα έναρξης 21.00

Συμμετέχουν: Χ Darawish – Lydia Filipovic – Πρώτες Γιορτές – Jazza Slam
Indie  Inly Pixel & Δημήτρης Τσαλαρούγκας (Videoart-Stopmotion-Animation )

2η Συναυλία -BELLE DU BERRY & DAVID LEWIS, Ώρα έναρξης 22.15

Σάββατο 30 Οκτωβρίου: Φουαγιέ – Είσοδος 15-10€

1η Συναυλία – MARIETTA VEULENS – Piano Cubano –  Ώρα έναρξης 21.00

2η Συναυλία -The RACALMUTO sextet –  Ώρα έναρξης 22.15

Κυριακή 31 Οκτωβρίου: Τιμές : 60 – 50 – 40 – 30 – 25€

COUNT BASIE ORCHESTRA Αίθουσα, Ώρα έναρξης 21.00 – Γιάννης

Οικονομίδης – Jazz Icons sextet. Φουαγιέ, Ώρα έναρξης 10.30

Τρίτη 2 Νοεμβρίου, Αίθουσα Μεγάρου – Τιμές: 70 -55 – 45 – 35 – 25€

Danny Brillant