Κυκλοφόρησε στη σειρά της Κλασικής Ξένης Λογοτεχνίας των εκδόσεων Μίνωας Ο μικρός πρίγκιπας, το διαχρονικό έργο του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί που αναδεικνύει με αμεσότητα βαθυστόχαστα ζητήματα της ανθρώπινης υπόστασης.

Ένας πιλότος αναγκάζεται να προσγειώσει το αεροπλάνο του στη μέση της ερήμου, μακριά από κάθε κατοικημένη περιοχή. Μέσα στην άνυδρη απεραντοσύνη θα συναντήσει ένα μικρό αγόρι, τον μικρό πρίγκιπα, ο οποίος έρχεται από έναν μακρινό πλανήτη τόσο μεγάλο όσο ένα… σπίτι.

Έτσι ξεκινά μια αλληγορική, τρυφερή και γλυκόπικρη ιστορία, στην οποία ο μικρός πρίγκιπας διηγείται τις περιπέτειες από τα ταξίδια του σε παράξενους πλανήτες. Μέσα από τις αφηγήσεις του ξεδιπλώνονται η επιπολαιότητα, η ματαιοδοξία, η δίψα για εξουσία και η μοναξιά της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σύμβολο της παιδικής αθωότητας, o Μικρός πρίγκιπας ξεπέρασε τα όρια ενός παιδικού αναγνώσματος και με το πέρασμα των χρόνων αναδείχθηκε σε κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας αναζητά το βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης και καλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει το μυστικό που τη διέπει:

«Είναι πολύ απλό: δεν βλέπει κανείς καλά παρά μόνο με την καρδιά. Το ουσιώδες είναι αόρατο για τα μάτια».

Ο Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί γεννήθηκε στη Λιόν της Γαλλίας στις 29 Ιουνίου 1900. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Σχολή Καλών Τεχνών και το 1921 ξεκίνησε τη στρατιωτική του θητεία κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε δίπλωμα πιλότου.

Μετά τον στρατό εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα. Η μεγάλη του αγάπη, όμως, παρέμενε η αεροπορία και το 1926 έγινε ένας από τους πρωτοπόρους των διεθνών πτήσεων . Εργάστηκε ως πιλότος στην αεροπορική εταιρεία Latécoère της Τουλούζης, που εκτελούσε τη μεταφορά του ταχυδρομείου στον Νότιο Ατλαντικό, στη Βορειοδυτική Αφρική και στη Νότια Αμερική.

Τη δεκαετία του 1930 εργάστηκε ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στην Air France και ως ρεπόρτερ στην εφημερίδα Paris-Soir. Το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο Ταχυδρομείο του Νότου εκδόθηκε το 1929 και το 1931 ακολούθησε η Νυχτερινή πτήση, όπου πλέκει το εγκώμιο των πρώτων πιλότων, οι οποίοι εκτελούν το καθήκον τους και αντιμετωπίζουν τον θάνατο.

Τις προσωπικές του εμπειρίες από τις πτήσεις αποτυπώνει στο βιβλίο Γη των ανθρώπων, το οποίο εκδόθηκε το 1939, ενώ στο έργο Πολεμικός πιλότος κατέγραψε τις αναμνήσεις του από μια αναγνωριστική πτήση τον Μάιο του 1940.

Στις 30 Δεκεμβρίου 1935 ο συγγραφέας μαζί με τον πιλότο Αντρέ Πρεβό προσπάθησαν να σπάσουν το ρεκόρ συνεχόμενης πτήσης, πετώντας από το Παρίσι στη Σαϊγκόν. Ύστερα από δεκαεννιά ώρες πτήσης, το αεροπλάνο τους συνετρίβη στην έρημο Σαχάρα. Και οι δύο επέζησαν και έμειναν στην έρημο για τρεις ημέρες. Η έλλειψη τροφής και νερού τούς προκαλούσε παραισθήσεις. Την τέταρτη μέρα διασώθηκαν από περαστικούς Βεδουίνους.

Αυτή η εμπειρία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του Μικρού πρίγκιπα, που εκδόθηκε το 1943 με εικονογράφηση του συγγραφέα.

Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και την πτώση της Γαλλίας κατέφυγε στις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο του 1942 ολοκλήρωσε τη συγγραφή του Μικρού πρίγκιπα, που έμελλε να τον κάνει παγκοσμίως γνωστό, ενώ το 1943 κατετάγη στις αεροπορικές δυνάμεις των Συμμάχων στη Βόρεια Αφρική.

Στις 31 Ιουλίου, έναν χρόνο μετά την έκδοση του Μικρού πρίγκιπα, ο Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσης πάνω από τη Μεσόγειο. Τα ίχνη του δεν βρέθηκαν ποτέ. Μετά τον θάνατό του, το 1948, εκδόθηκε το βιβλίο Κάστρο, στο οποίο εξέφραζε την πεποίθηση ότι σκοπός της ζωής του ανθρώπου είναι η διαφύλαξη των αξιών του πολιτισμού.