Εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια το Φεστιβάλ των Μικρομηκάδων «ταξιδεύει» με τις ταινίες του σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου: από τις Κυκλάδες και την Μακεδονία, έως το Σίδνευ της Αυστραλίας.

Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 87 πόλεις αναδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού σινεμά .

Στις 11-17/10 στο «Τριανόν» οι φίλοι της ταινίας μικρού μήκους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν:

το σύνολο του ελληνικού προγράμματος του 41ου Φεστιβάλ

τις βραβευμένες ταινίες του 24ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας

μια επιλογή από το 4ο Βαλκανικό Πανόραμα

Καθημερινά από Πέμπτη 11/10 έως και Τετάρτη 17/10 θα προβάλλονται τρία προγράμματα: στις 18:00, τις 20.00  και  τις 22:00.

Το Σάββατο 13/10, την Κυριακή 14/10 και την Τετάρτη 17/10 θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες.

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Να θυμίσουμε πως μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος) ανακηρύχθηκε ο Παναγιώτης Χαραμής για την ταινία του «Άβανος», ένα road-γουέστερν στην ελληνική επαρχία, με ήρωα έναν πρώην κατάδικο που νοιώθει ενοχές για το εργατικό ατύχημα του φίλου του στα σφαγεία όπου εργάζεται, ενώ η σύντροφός του πέφτει για άλλη μια φορά θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην ταβέρνα του χωριού όπου δουλεύει.

Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Έκτορας Μαλό-η τελευταία μέρα της χρονιάς», με ηρωίδα μια μοναχική κοπέλα που τελικά συμφιλιώνεται με την μοναξιά της.

Από τις συνολικά 227 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, 66 ταινίες, στην πλειονότητά τους ανεξάρτητες παραγωγές, διεκδίκησαν τελικά τα βραβεία της 41ης διοργάνωσης.  Από αυτές οι 4 είναι ντοκιμαντέρ και οι 2 animation. Περίπου το ένα τρίτο των σκηνοθετών ήταν γένους θηλυκού.

Σε ρόλους-έκπληξη ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, η ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Λένα Κιτσοπούλου και ο μουσικός Αργύρης Μπακιρτζής, ενώ η 41η διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή δημοφιλών  σκηνοθετών στην ταινία μικρού μήκους (όπως ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, γνωστός από το τηλεοπτικό «Νησί» και την «Λέξη που δεν λες»).

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις φετινές ταινίες είχαν η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών  και οι εργασιακές σχέσεις: απλήρωτοι εργαζόμενοι που καταλήγουν στο δρόμο και το κρύβουν από το περιβάλλον τους, υπάλληλοι που δεν έχουν να φάνε, διεφθαρμένοι συνδικαλιστές που αποτελούν μέρος του προβλήματος, εργατικά ατυχήματα, αλλά και ταξικές ανισότητες, σχέση πολίτη-αστυνομίας, πολιτικές αλληγορίες.

Ταυτόχρονα, νέες  θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: η γενιά των social media, η νέα γλώσσα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η «σελφίτιδα» και η φρενίτιδα των live, οι ερωτικές γνωριμίες μέσω F/B, αλλά και τα fake news στην ανθρωποφάγα τηλεόραση που αναπαράγει τα στερεότυπα απέναντι στους ξένους. Η σχέση εγγονών και παππούδων φαίνεται επίσης να απασχολεί όλο και περισσότερους νέους δημιουργούς, ενώ κάποιοι τολμούν να θίξουν θέματα ταμπού (όπως οι ομοφυλοφιλικές ερωτικές σχέσεις μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων).

Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι  οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:

Χάρη Φραγκούλη, Μάξιμο Μουμούρη, Έλλη Τρίγγου, Τζωρτζίνα Λιώση, Ρομάνα Λόμπαχ, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Ηρώ Μπέζου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Κίκα Γεωργίου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Θέμιδα Μπαζάκα, Μαρία Σκουλά, Γιάννη Στάνκογλου, Kωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Σίμο Κακάλα, Έρση Μαλικένζου, Αλκη Παναγιωτίδη, Σοφία Σεϊρλή, Στάθη Σταμουλακάτο, Δημήτρη Τζουμάκη, Τάκη Σπυριδάκη, Σήφη Πολυζωίδη, Μάριο Ιωάννου, Κώστα Ξυκομηνό, Δημήτρη Αλεξανδρή, Νίκο Γεωργάκη,  Γιάννη Τσορτέκη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλη Κουκαλάνι,  και σε ρεκόρ συμμετοχών τη νεαρή Σοφία Κόκκαλη.


Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα: Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα – Πρόγραμμα