Το βιβλίο του Walter Mosley, Little Scarlet κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση της Άλκηστις Τριμπέρη.



1965. Στο γκέτο του Γουότς, στο Λος Άντζελες, ξεσπούν βίαιες φυλετικές ταραχές.

Ένας λευκός άντρας κατορθώνει να ξεφύγει από το πλήθος που απειλεί να τον λιντσάρει και, με τη βοήθεια μιας όμορφης μαύρης κοκκινομάλλας, που είναι γνωστή ως Λιτλ Σκάρλετ, κρύβεται στο διαμέρισμά της. Μάρτυρες καταθέτουν ότι τον είδαν να το σκάει από το σπίτι, λίγο πριν η Λιτλ Σκάρλετ βρεθεί άγρια δολοφονημένη. Ο λευκός άντρας είναι ο κύριος ύποπτος και ο φόνος απειλεί να αναζωπυρώσει τη φωτιά της βίας. Η αστυνομία χτυπά την πόρτα του μαύρου ντετέκτιβ Ίζυ Ρόουλινς. Ο Ίζυ, ως συνήθως, περιμένει τα χειρότερα, αλλά έκπληκτος αντιλαμβάνεται ότι η αστυνομία ζητά τη βοήθειά του. Μόνον αυτός, ακριβώς επειδή είναι μαύρος, μπορεί να κινηθεί μέσα στο γκέτο και να ανακαλύψει τον δολοφόνο. Μόνον αυτός μπορεί να σταματήσει την έκρηξη της οργής που απειλεί να ξεσπάσει και πάλι. Στο αριστουργηματικό αυτό νουάρ, το πιο άμεσα πολιτικό από τα μυθιστορήματά του, ο Μόσλυ ανασυνθέτει με συναρπαστικό τρόπο την Αμερική της εποχής των φυλετικών διακρίσεων.


Ο Γουόλτερ Μόσλυ γεννήθηκε το 1952 στο Λος Άντζελες από πατέρα Αφροαμερικανό και μητέρα Εβραία ρωσικής καταγωγής. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο γκέτο του Γουότς. Ήταν δεκατριών χρονών το 1965, όταν ξέσπασαν οι φυλετικές ταραχές στο Γουότς. Δεν τον σημάδεψε τόσο το γεγονός ότι ήταν μάρτυρας των βιαιοτήτων που διαπράχθηκαν, όσο η αντίδραση του πατέρα του, οδυνηρά διχασμένου ανάμεσα στον πόθο να πάρει μέρος στην εξέγερση και την επιθυμία να παραμείνει εντός των ορίων της νομιμότητας.
Ο Ίζυ Ρόουλινς, μαύρος, ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρωταγωνιστής πολλών μυθιστορημάτων του Μόσλυ, φαίνεται πως κληρονόμησε αυτή την αμφιθυμία. Επισήμως έχει, κατά καιρούς, άδεια ντετέκτιβ και εργάζεται μόνιμα ως επιστάτης σ’ ένα γυμνάσιο. Ανεπίσημα όμως είναι ιδιοκτήτης μεγάλης ακίνητης περιουσίας την οποία δεν έχει δηλώσει στην εφορία και πολλές φορές οι δραστηριότητες, οι φιλίες του και οι πολιτικές του πεποιθήσεις τον κάνουν να υπερβαίνει τα όρια της νομιμότητας.
Οι περιπέτειες, στις οποίες σχεδόν άθελά του εμπλέκεται ο Ίζυ, ανασυνθέτουν την κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα του γκέτο της εποχής των φυλετικών διακρίσεων που χαρακτηρίζεται από την ανισότητα, τον ρατσισμό και τη βία. Όπως λέει ο ίδιος ο Μόσλυ: “Όταν είσαι φτωχός, αυτό που κυρίως σε απασχολεί είναι η επιβίωσή σου. Όλες σου οι πράξεις προσδιορίζονται από αυτή την πραγματικότητα. Μπορεί να δοκιμάζεις να δράσεις με τρόπο νόμιμο, ηθικά αποδεκτό, μα θα έρχεται πάντα η στιγμή που θα πρέπει να κάνεις επιλογές: να διαπράξεις αυτή την αθέμιτη πράξη και όχι μιαν άλλη, να θέσεις τα όρια. Ο Ίζυ, και όσοι είναι γύρω του, αντιμετωπίζουν συνεχώς τέτοια διλήμματα”.
Ο Μόσλυ είναι επίτιμος διδάκτωρ του City College της Νέας Υόρκης και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Richard Wright Award.


Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει κριτική για το βιβλίο.