Με μια ιδιαίτερη, γιορταστική Συνέντευξη Τύπου, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων και εκπροσώπων φορέων, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, ανακοίνωσε το πρόγραμμα του πολιτιστικού 2ημέρου που διοργανώνει στις 18 & 19 Μαΐου στην Πλάκα, με τη συμπλήρωση των 40 χρόνων συνεχούς δράσης για την προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ένα ανοιξιάτικο σαββατοκύριακο με τον Διονύση Σαββόπουλο σε συναυλία, την Λυδία Κονιόρδου σε μεταμεσονύκτια Παπαδιαμαντική Αγρυπνία μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο, τον Χάρη Λαμπράκη και την Κατερίνα Παπαδοπούλου, τον Γιάννη Σιμωνίδη στην Απολογία του Σωκράτη, με ξεναγήσεις από σημαντικούς αρχαιολόγους / ειδικούς σε μνημεία της Πλάκας, με τη συμμετοχή του Παιδικού Μουσείου, του Μουσείου Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, του Μουσείου Παιδικής Τέχνης, με καντάδες της παλιάς Αθήνας, με δράσεις από τα σχολεία της περιοχής – δημόσια και ιδιωτικά, με παιχνίδια για παιδιά, με χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων, με παράσταση Καραγκιόζη από τον Ηλία Καρελλά, και άλλα δρώμενα εκπλήξεις.

Ανοιχτά για το κοινό, σε πλατείες και δρομάκια της Πλάκας! 

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα και τη σημαντική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ, καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ κ. Γιάννης Μιχαήλ, άνοιξε τη συνέντευξη τύπου και η ιδρύτρια της Εταιρείας κα Λυδία Καρρά, έκανε μια σύντομη αναδρομή στη 40χρονη πορεία της: «Γιορτάζουμε τα 40 χρόνια δράσης, όχι για να θριαμβολογήσουμε…Γιορτάζουμε με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης στους χιλιάδες συμπολίτες μας από όλη την χώρα που, είτε με την προσφορά της γνώσης και της εργασίας τους, είτε με οικονομική γενναιοδωρία, συνέβαλαν στο να διασωθούν τόσα πολύτιμα κομμάτια της κληρονομιάς και της φύσης του τόπου μας. Αυτά που αποτελούν τον πραγματικό πλούτο της δικής μας γενιάς και την κληρονομιά των επόμενων γενεών. Υπήρξαν βέβαια και αρκετά που προσπαθήσαμε αλλά δεν καταφέραμε να διασώσουμε».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος τόνισε την πλούσια δράση της ΕΛΛΕΤ και τον αγώνα της για τη διάσωση της Πλάκας: «Η διάσωση του ιστορικού χαρακτήρα της Πλάκας […] υπήρξε το βασικό κίνητρο, το κρίσιμο εφαλτήριο για την πλούσια δράση της Ελληνικής Εταιρείας. Δράση, η οποία, σαράντα χρόνια τώρα, εστιάζει εκτός από την πολιτιστική κληρονομιά, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εντός αλλά και εκτός των τειχών της Αθήνας και της Αττικής, με εντυπωσιακά και απτά αποτελέσματα».

Θερμό χαιρετισμό απέστειλε η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «η Ελληνική Εταιρεία αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη ίσως αμιγώς εθνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, και τη μοναδική στην Ελλάδα που επικεντρώθηκε συνδυαστικά στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, εργαζόμενη για την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της Χώρας, της προάσπισης της οικολογικής ισορροπίας, και της εφαρμογής πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης».

Σε μήνυμά της από το Μιλάνο, όπου βρίσκεται για τις παραστάσεις της «Οδύσσειας», η κα Λυδία Κονιόρδου μίλησε για τη συμμετοχή της στη γιορτή: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα συμμετέχω σ’ αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Εταιρίας. Η γιορτή αυτή δεν είναι μόνο για την Εταιρία και τους ανθρώπους, που με τόσο άοκνο και νεανικό ενθουσιασμό προσφέρουν τόσα χρόνια, με συνέπεια και συνέχεια στον τόπο. Είναι μια γιορτή για όλους μας, που παίρνουμε δύναμη και ελπίδα από το παράδειγμα τους, είναι μια γιορτή για τον τόπο, μια υπενθύμιση ότι υπάρχει μια Ελλάδα που ανθίσταται δημιουργώντας και ενώνοντας τους ανθρώπους σε κοινό σκοπό…. Ονειρεύτηκα μια ολονυχτία με τον λόγο του Παπαδιαμάντη, για να απλωθεί στο φυσικό του χώρο που είναι η περιοχή γύρω από την Πλάκα και το Θησείο, στον σπάνιο χώρο που είναι το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, έτσι ώστε να πλημμυρίσει ο άγιος αυτός  χώρος με την ευωδιά του λόγου του και να μας υπενθυμίσει ότι το Θείο κατοικεί σε όλα τα μικρά, όμορφα και ταπεινά της ελληνικής γης».

Τη Συνέντευξη Τύπου έκλεισαν η κα Λίλα Μαραγκού, ομότιμη καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας, που μίλησε θερμά για το έργο της ΕΛΛΕΤ «που ασχολήθηκε μεταξύ άλλων αθόρυβα και αποτελεσματικά με τα μικρά και τα ταπεινά, όπως τα τοπία, τις στέρνες και τ’ αλώνια της Αμοργού», και ο κ. Διονύσης Σαββόπουλος, που ευχήθηκε παντοτινή άνοιξη στην ΕΛΛΕΤ και καλή αντάμωση στη συναυλία του στη Ρωμαϊκή Αγορά σημειώνοντας: «Βρίσκομαι εδώ, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, της οποίας το έργο γλυκαίνει όχι μόνο τη δική μου καρδιά αλλά και την καρδιά όλων μας». 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 18-19 Μαΐου 2013

Σάββατο 18 Μαΐου

►Ξεναγήσεις από κορυφαίους αρχαιολόγους και ιστορικούς – Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Μνημείο

Λυσικράτους, Παλαιό Πανεπιστήμιο, Τζισδαράκη Τζαμί, Λουτρό των Αέρηδων (Χαμάμ), Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Κτήριο ΕΛΛΕΤ – Αρχαία οδός Τριπόδων, Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (οδός Θεωρίας).

►Έκθεση Ζωγραφικής στο Κτήριο της ΕΛΛΕΤ – Τριπόδων 28, με έργα προς πώληση εμπνευσμένα από την Πλάκα

►Έκθεση Φωτογραφίας με δράσεις της ΕΛΛΕΤ, στο Κτήριο της οδού Τριπόδων

►Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων με ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις και μουσική εκδήλωση 

►Παιδικές δράσεις με τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής, δημόσιων και ιδιωτικών

►Παιδικό Μουσείο, Παιχνίδια Αρχαίων

► Παιδικό Πρόγραμμα της ΕΛΛΕΤ Αναπλαγυαλούχα, στο Παιδικό Μουσείο

►Παράσταση Καραγκιόζη με θέμα «Ο Καραγκιόζη και η Ανακύκλωση» από τον Ηλία Καρελλά, στο Μνημείο Λυσικράτους

►Συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στη Ρωμαϊκή Αγορά.

►(Σάββατο Μεσάνυχτα): «Παπαδιαμαντική Αγρυπνία» με τη Λυδία Κονιόρδου και τον Σωκράτη Σινόπουλο, στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου

Κυριακή 19 Μαΐου

►Ξεναγήσεις από κορυφαίους αρχαιολόγους και ιστορικούς  – Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Μνημείο Λυσικράτους, Παλαιό Πανεπιστήμιο, Τζισδαράκη Τζαμί, Λουτρό των Αέρηδων (Χαμάμ), Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Κτήριο ΕΛΛΕΤ – Αρχαία Οδός Τριπόδων, Ναός της Μεταμόρφωσης (οδός Θεωρίας).

►Έκθεση Ζωγραφικής στο Κτήριο της ΕΛΛΕΤ – Τριπόδων 28, με έργα προς πώληση εμπνευσμένα από την Πλάκα και το Ιστορικό Κέντρο

► Έκθεση Φωτογραφίας με δράσεις της ΕΛΛΕΤ, στο Κτήριο της οδού Τριπόδων

►Παραδοσιακοί Χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

►Παιδικές δράσεις με τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής, δημόσιων και ιδιωτικών.

►Καντάδες από τον Σύλλογο Αθηναίων, στην Πλατεία Πλατάνου

►«Σωκράτης Τώρα», παρουσίαση της Απολογίας του Σωκράτη από τον Γιάννη Σιμωνίδη, Πλατεία Μουσαίου και Λυσίου/ Γκρεμισμένο Τζαμί