Οι δωρεάν εκδηλώσεις που μας περιμένουν είναι:

Το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνητής Νοημοσύνης MUSAI έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνητής Νοημοσύνης MUSAI έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ με τη συμμετοχή δεκατεσσάρων Ελλήνων μουσικών και μιας διεθνούς καλλιτέχνιδας. Για δύο ημέρες, στις 1 και 2 Ιουνίου 2023, στις 20.00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει καλλιτέχνες από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους να αλληλεπιδρούν με εργαλεία νέων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης και να τα ενσωματώνουν άλλοτε με τρόπο αυτοσχεδιαστικό, σε πραγματικό χρόνο, και άλλοτε ως συνθετικά εργαλεία στη μουσική δημιουργία.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ MUSAI, ακουστικά όργανα συναντούν ήχους ηλεκτρικούς και live visuals, αναλογικοί επεξεργαστές συνδιαλέγονται με αισθητήρες κίνησης και εγκεφαλικών σημάτων και τα πρωτόλεια ηχοχρώματα των φωνητικών ιδιωμάτων της Ανατολικής Μεσογείου γίνονται μουσικές ψηφίδες σε δημιουργίες μικροδομικής (granular) σύνθεσης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μάθησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του LabMat του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και τη συνεργασία της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ.

Ελένη Μυλωνά

Το Πρόγραμμα του Ιουνίου για το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών

Ο Ιούνιος σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του Γραφείου των Υδάτινων Κοινών, το επιμελητικό πρόγραμμα της Ελένης Ρήγα. Οι καλλιτέχνιδες και οι προσκεκλημένες συμμετέχουσες συζητούν για την κλιματική και την κοινωνική αλλαγή μέσα από πρίσμα του οικοφεμινισμού.

Οι καλλιτέχνιδες Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ, η Ελένη Μυλωνά, η Μαρία Νικηφοράκη και η Δέσποινα Χαριτωνίδη που συμμετέχουν στην έκθεση Υγρή καρδιά προσκαλούν το κοινό σε ειδικές ξεναγήσεις και συζητήσεις γύρω από τα έργα τους. Η καλλιτέχνις του θεάτρου, ποιήτρια και ακτιβίστρια Kasia Wojcik διοργανώνει μια ανοιχτή συνέλευση για την ιθαγένεια, τα πολιτικά δικαιώματα και τη μετανάστευση. Η αυτόχθονη Mori καλλιτέχνις και ιδρύτρια της Αυτόνομης Ακαδημίας Joulia Strauss προβάλει ένα πανκ ντοκιμαντέρ για τους αγώνες των κουήρ αβορίγινων και αυτόχθονων καλλιτεχνών για το νερό. H Μαργαρίτα Τσώμου, καθηγήτρια σύγχρονου θεάτρου, επιμελήτρια του HAU – Hebbel am Ufer και ιδρύτρια του ποπ φεμινιστικού περιοδικού Missy Magazine μας εισάγει στον “πλανητικό φεμινισμό” (planetary feminism). Η Ελένη Ρήγα παρουσιάζει το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών υπό το πρίσμα του οικοφεμινισμού. Τελος, το #unmapping project της Χαρίκλειας Χάρη (Μικρογεωγραφίες) σχεδιάζει δύο υδάτινες διαδρομές στο Μεταξουργείο αφιερωμένες στη φύση μέσα στην πόλη και την συμβίωση.

2023 Ελευσίς: Μυστήριο 43 – Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων, μέρος δεύτερο

Από τις 25 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το ΟΧΤΩ, critical institute for arts and politics διοργανώνουν το Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων, δύο συμμετοχικά εργαστήρια που απευθύνονται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τις τέχνες, το περιβάλλον και την πολιτική και θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός συλλογικού καλλιτεχνικού έργου.

Μέσα από διατομεακές συνεργασίες επιστημόνων και καλλιτεχνών από τα πεδία των εικαστικών, των παραστατικών τεχνών και της μουσικής, οι εκπαιδευτικές προσεγγίσεις των δύο εργαστηρίων Σπόροι και ζιζάνια (25 έως 28 Μαΐου) και Όλα τα νησιά φτιάχνουν ένα αρχιπέλαγος (28 Μαΐου έως 1 Ιουνίου) ακολουθούν τα ταξίδια των σπόρων και τους ρυθμούς και τα σχήματα της θάλασσας, αντίστοιχα. Εξερευνώντας ποιητικές αλλά και πολιτικές σχέσεις παραγωγής, ανάπτυξης, παρασιτισμού και αδράνειας, επιδιώκουν να αναδείξουν τοπικά οικοσυστήματα και δίκτυα αλληλοϋποστήριξης, ενώ θέτουν γενικότερα ερωτήματα για τις κρίσιμες νέες πρακτικές, μεθοδολογίες και παιδαγωγικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και τις ανάλογες προεκτάσεις τους στο αστικό, φυσικό και κοινωνικοπολιτικό πεδίο.

Το συλλογικό καλλιτεχνικό έργο που θα παραχθεί από τους συμμετέχοντες των δύο εργαστηρίων θα παρουσιαστεί, τον Σεπτέμβριο του 2023, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.

Το Μέλλον της Γεωπολιτικής: Ομιλία του Dr. Jake Sotiriadis στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ποιο θα μπορούσε να είναι το Αύριο σε μια Εποχή αναταραχής, σαν και αυτή που ζούμε; Ποιο είναι το Μέλλον της Γεωπολιτικής; Υπάρχουν μεθοδολογίες πρόβλεψης και κυρίως, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του περίπλοκού παγκόσμιου περιβάλλοντος; Ο ασταθής κόσμος μας χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή πολυπλοκότητα. Ποτέ πριν στην ιστορία οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να διεξάγουν μια μορφή αφηγηματικού πολέμου παγκοσμίως σε πραγματικό χρόνο, είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Αυτό που παλιότερα ανήκε αποκλειστικά στα κράτη, τώρα διασπάται σε ατομικό επίπεδο.

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες της ομιλίας του Dr. Jake Sotiriadis, Διευθυντή του Center for Futures Intelligence στο National Intelligence University (NIU) στην Ουάσιγκτον, με τίτλο «Το Μέλλον της Γεωπολιτικής: Διαμορφώνοντας την αφήγηση του Αύριο σε μια Εποχή αναταραχής» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 01 Ιουνίου 2023, στις 19:00, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo). Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων του Inspire Project 2023 που φέτος έχει ως θεματικό προσανατολισμό το Μέλλον, σε προγραμματική συνεργασία του MOMus με την Έδρα UNESCO on Futures Research και το Millennium Project, και υποστηρίζεται από το ACT – American College of Thessaloniki.

Η ομιλία του Dr. Jake Sotiriadis θα επικεντρωθεί στη χρήση πληροφοριών από την έρευνα και μεθοδολογίες πρόβλεψης στον διαμορφωμένο στρατηγικό διάλογο για την αντιμετώπιση του περίπλοκου παγκόσμιου περιβάλλοντος.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος, Σύνθια Σάπικα. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.