Μέσα από μεθοδολογίες βασισμένες στις επιστήμες του μέλλοντος, οι οποίες διερευνούν πιθανά, εύλογα και εφικτά μέλλοντα, το Inspire Project 2023 με τίτλο «Ένταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες ιστορίες» εστιάζει φέτος σε μελλοντικά σενάρια, όπως τα προσλαμβάνουν νέοι καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών. Έργα που θα προκύψουν από τη ζωντανή διαδικασία των εργαστηρίων στα οποία συμμετέχουν 40 νέοι εικαστικοί, μαζί με αυτά των επικεφαλής, προσκεκλημένων καλλιτεχνών Μιχαήλ Καρίκη και Albert Barqué-Duran θα παρουσιαστούν στην ομότιτλη έκθεση στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) στη Θεσσαλονίκη, από τις 07 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 07 Απριλίου 2023, στις 19:00, και στις 20:00 θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά οι περφόρμανς του Albert Barqué-Duran και του Γιώργου Γεωργίου.

Το Inspire Project, που ξεκίνησε το 2012 στην πρώτη του μορφή, επιστρέφει φέτος στους χώρους του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η διοργάνωση υπήρξε εξαρχής ένα εκτεταμένο εργαστήριο για εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες, με επικεφαλής διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη, και φέτος εκ νέου απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και κοινό, προκειμένου να προωθήσει τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής έργων μέσα στο εργαστήριο. Στη φετινή, πανηγυρική του εκδοχή, με δύο παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια, το Inspire Project 2023 περιστρέφεται γύρω από τη θεματική του Μέλλοντος, σε προγραμματική συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research και το Millennium Project, τα οποία μοιράζονται με το Inspire Project και το MOMus το ίδιο ερευνητικό ενδιαφέρον σε σχέση με το Μέλλον. 

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Inspire Project 2023 – Θεματικό πλαίσιο, προσκεκλημένοι καλλιτέχνες & συντελεστές 

Καθώς ο άνθρωπος  προγραμματίζει, σχεδιάζει, φαντάζεται, ονειρεύεται ή απελπίζεται, με άλλα λόγια σχηματίζει εικόνες ή ιδέες για το μέλλον, κάνει υποθέσεις εργασίες και πράττει ανάλογα, η συστηματική ενασχόληση με το μέλλον τόσο σε επίπεδο οργανισμών, όσο και σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο, επιβάλλεται ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη το παγκοσμιοποιημένο, ρευστό περιβάλλον πολυπλοκότητας και ραγδαίων αλλαγών μέσα στο οποίο ζούμε. 

Η τέχνη είναι ο κρίσιμος εκείνος παράγοντας που επιτρέπει να διερευνηθεί με έναν νέο τρόπο όλη η προβληματική. Στο Inspire Project 2023, μέσα από τον άξονα της τέχνης, οι  νέοι καλλιτέχνες εμπλουτίζουν τα κυρίαρχα και τα δευτερεύοντα αφηγήματα, προσφέρουν νέες προσωποκεντρικές και συλλογικές αφηγήσεις, δημιουργούν καλλιτεχνικό συλλογικό πλαίσιο σκέψης και δράσης για πολλά εναλλακτικά μελλοντικά σύμπαντα. Ο στόχος του Inspire Project 2023 είναι να ανακινηθούν πολλές διαφορετικές αφηγήσεις όχι μόνο για να φανταστούμε το μέλλον, αλλά και να κατανοήσουμε εμείς και το κοινό μας ότι τα οράματά μας για το μέλλον είναι δυναμικά και συχνά προκύπτουν από τη σύνθεση. Άλλωστε είναι αυτά τα οράματα που καθοδηγούν τις επιλογές μας στο παρόν και τελικά διαμορφώνουν το μέλλον.

Ο Μιχαήλ Καρίκης είναι ένας εικαστικός στοχαστής που συνομιλεί με τα μεγάλα, σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας. Το έργο του έχει πάντα μια άμεσα κοινωνική διάσταση, διαθέτοντας μάλιστα την έννοια του κατεπείγοντος. Η διεθνής του καριέρα την τελευταία δεκαετία είναι εντυπωσιακή, με διεθνείς εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Albert Barqué-Duran δημιουργεί δυναμικές εμπειρίες που ωθούν τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης, εξερευνά τις διαστάσεις της διάδρασης μεταξύ ανθρώπου και μηχανής και χωρικής τέχνης και ασχολείται με κοινωνικά και υποθετικά σενάρια. 

Το σημαντικό έργο και των δύο αποτελεί τη βάση για τη διάδραση με τους νέους καλλιτέχνες και για τη συνομιλία με τη θεματική του Μέλλοντος.

Διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Επιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου, επιμελήτρια MOMus, με τη συνεργασία των Μιχαήλ Καρίκη, Albert Barqué-Duran και των συμμετεχόντων στα εργαστήρια

Βοηθός παραγωγής: Χριστίνα Βλάχου

Επιτροπή επιλογής συμμετεχόντων στα εργαστήρια: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου, επιμελητής & επιμελήτριες MOMus

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Μιχαήλ Καρίκης, Albert Barqué-Duran 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Nainti Shekine, Στέργιος Αδάμ, Χριστόφορος Αντωνιάδης, Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου, Λεωνίδας Αργυρός, Μαρία Γεωργιάδου, Γεώργιος Γεωργίου, Χριστίνα Γιασεμίδου, Χριστόδουλος Γρηγοριάδης, Άγγελος, Ευαγγελία Δαναδάκη, Δημήτρης Δημητριάδης, Εριφύλη Δουκέλη, Στέφανος Ζαφειρίου, Ζωή Καλογιάννη, Δημήτρης Καπετάνου, Ειρήνη Καραμανλή, Σοφία Κιούση, Βαγγέλης Κοντός, Ακριβή Κούκουλη, Κωνσταντίνος Κιουτσιούκης, Ανθούσα Λέκκα, Κωνσταντίνα Μακρή, Ναταλία Μανιάκα, Νατάσα Μαυροματίδου, Δημήτρης Μέρτζος, Φοίβος Μίγγας, Ευαγγελία-Ναταλία Μπουτάση, Κωνσταντίνος Ξάνθης, Μαρία Ξυνοπούλου, Γεώργιος Όθωνος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Μαρία-Ελένη Παπακυριάκου, Ελένη Περαντζάκη, Γεωργία Πιλάλη, Ευσταθία Σαββίδου, Σοφία Δαμουλή-Πλαΐνη, Μαρία Τσεσμελή, Ιουλία Φλωρέντζη, Χάρης Χιλίτσης 

Μιχαήλ Καρίκης, SeaWomen in For Many Voices, MIMA 2019-2020

Μιχαήλ Καρίκης

Ο Μιχαήλ Καρίκης, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, είναι διακεκριμένος Έλληνας/Βρετανός καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο και τη Λισαβόνα. Το έργο του σε κινούμενες εικόνες, ήχο, περφόρμανς και άλλα μέσα εκτίθεται σε κορυφαίες μπιενάλε σύγχρονης τέχνης, μουσεία και φεστιβάλ κινηματογράφου διεθνώς. Mεταξύ αυτών είναι η 54η Μπιενάλε Βενετίας (2011), η Manifesta 9 (2012), η 19η Μπιενάλε του Σύδνεϋ (2014) και η Μπιενάλε Ρήγας (2020). Ο Καρίκης έχει παρουσιάσει επίσης το έργο του σε πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένου στην Tate Liverpool το 2020 (UK), στο MORI Art Museum το 2019 (Ιαπωνία), στη Fondazione Sandretto de Rebaudengo το 2019 (Ιταλία), στη Whitechapel Gallery το 2018 (UK), στο Casino Luxembourg το 2017 (Λουξεμβούργο) και αλλού. Έχει βραβευτεί με πολυάριθμα διεθνή βραβεία και έχει εμφανιστεί διεθνώς, μεταξύ άλλων στο Royal Opera House Covent Garden στο Λονδίνο και στο Barbican Theatre, επίσης στο Λονδίνο. Τα ηχητικά του έργα έχουν παρουσιαστεί παγκοσμίως από τους Bjork, DJ Spooky, UNICEF, MIT και σε Sub Rosa records, και μεταδίδονται στους περισσότερους σημαντικούς εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των BBC Radio 3, RAI3 και Radio France.

Σημαντικό είναι και το εκπαιδευτικό του έργο, καθώς έχει διδάξει διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του Royal College of Art (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), τη Σχολή Ruskin στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, την Η.Β. Nederlandse Filmacademie (Άμστερνταμ), στο Aarhus School of Architecture (Δανία), στην École Cantonale d’art du Valais, Sierre (Ελβετία), στο Goldsmiths College (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), στο Sandberg Institute (Άμστερνταμ, Ολλανδία), στο UCL, Slade School of Fine Art (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), στο Central Saint Martins (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), στο Universidade de Saõ Paulo (Βραζιλία). Κατέχει θέση καθηγητή στο MIMA (Middlesbrough Institute of Modern Art) School of Art & Design, Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέσω συνεργασιών με άτομα ή/και κοινότητες που βρίσκονται πέρα από τους κύκλους της σύγχρονης τέχνης και (τα τελευταία χρόνια) με παιδιά, εφήβους, νέους ενήλικες και άτομα με αναπηρίες, φυλακισμένους κ.ά., ο Καρίκης αναπτύσσει κοινωνικά ενσωματωμένα έργα που παρακινούν έναν ακτιβιστή να φανταστεί και διεγείρει τη δυνατότητα να φανταστεί πιθανά ή επιθυμητά μέλλοντα αυτοδιάθεσης και ισχύος. Σύμφωνα με τα λόγια του: «Μέσα από τις συνεργασίες μου με παιδιά και νέους ανθρώπους, εξοικειώθηκα με έναν τρόπο σκέψης και με συμπεριφορές που καλλιεργούν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη ως προς την παραγωγή πλούτου και το ευ ζην, η οποία βασίζεται στη μέριμνα για τη φύση και στην καλλιέργεια μιας συμβιωτικής σχέσης με το περιβάλλον και τους οργανισμούς που φιλοξενούνται σε αυτό, ανθρώπινους και μη». Με επίκεντρο την ακρόαση ως καλλιτεχνική στρατηγική και εστιάζοντας σε θέματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, τα έργα του αναδεικνύουν εναλλακτικούς τρόπους ανθρώπινης δράσης και αλληλεγγύης, ενώ τρέφουν κριτική προσοχή, αξιοπρέπεια και τρυφερότητα.

Albert Barqué-Duran

Ο Albert Barqué-Duran (1989), PhD, είναι καλλιτέχνης και ερευνητής στις Δημιουργικές Τεχνολογίες και την Ψηφιακή Τέχνη, με έδρα τη Βαρκελώνη. Ο Albert απέκτησε το διδακτορικό του και το μεταδιδακτορικό του στη Γνωσιακή Επιστήμη από το City, University of London (UK) και υπήρξε Επισκέπτης Μεταπτυχιακός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (ΗΠΑ) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο). Η καλλιτεχνική έρευνα του Albert επικεντρώνεται σε: (1) αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής κατά τη διάρκεια καλλιτεχνικών και δημιουργικών διαδικασιών, (2) αισθητικά τεχνουργήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), (3) αντίληψη και αισθητική κάτω από αισθητηριακές συγκρούσεις, αιθουσαίο χειρισμό ή αλλοιωμένες συνθήκες βαρύτητας και (4 ) πειραματικές μορφές και αισθητική σε εικονικά περιβάλλοντα με χρήση μηχανών παιχνιδιών.

Έχει εκθέσει και εμφανίσει στα Sónar+D (Βαρκελώνη, Ισπανία), Ars Electronica (Linz, Αυστρία), ZKM (Καρλσρούη, Γερμανία), Creative Reactions (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), Cricoteka (Κρακοβία, Πολωνία), Albumarte (Ρώμη, Ιταλία). ), Κέντρο SciArt (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), IGNITE Fest (Μεδεγίν, Κολομβία), Nuits Sonores (Λυών, Γαλλία), Mobile World Congress (Βαρκελώνη, Ισπανία), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ming (Σαγκάη, Κίνα), DMA (Daejon, Νότια Κορέα), SIGGRAPH (ΗΠΑ) ή NeurIPS (Βανκούβερ, Καναδάς) και άλλα.

Το 2020 τιμήθηκε με το Artist Residency στο Sónar+D x Factory Berlin και έλαβε ένα βραβείο από το «We Are Europe» (Πρόγραμμα Δημιουργικής Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Ένωσης), το οποίο τον προίκισε ως έναν από τους 64 νέους «Ακτιβιστές Πολιτισμού» στο Ευρώπη το 2019. Περαιτέρω, έχει βραβευτεί διεθνώς από το «Re:Humanism Prize» για εργασία σχετικά με τη σχέση μεταξύ AI και Τέχνης. από το “We Are Equals – MUTEK Music Academy”; από το βραβείο «Art of Neuroscience» για τη γεφύρωση της επιστήμης και της τέχνης. και από την Καταλανική Κυβέρνηση με το «Διεθνές Βραβείο Πόλης της Lleida» για τον σημαντικό πολιτιστικό αντίκτυπο των έργων του. 

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Albert Barqué-Duran, VESTIBURAL_1