1. Spring Comes to Spiddal – The Waterboys

Κάθε άνοιξη το θυμάμαι αυτό το τραγούδι. Μόλις ανοίγει ο καιρός τρυπώνει στο μυαλό μου. Ιδίως τα πνευστά του. Ότι μάθεις νεαρός, δεν το ξεχνάς εύκολα. Το 1990 που κυκλοφόρησε το “Room To Roam” στο οποίο περιλαμβάνεται, μόλις είχα τελειώσει το λύκειο. 28 χρόνια μετά και με τα μόλις 1.24 της διάρκειας του παραμένει η χαρακτηριστικότερη μινιατούρα – ύμνος στην άνοιξη.

Όταν μία από αυτές τις μέρες  τρύπωσε και φέτος  στο μυαλό μου αναρωτήθηκα. Αν είχα γράψει ένα τραγούδι (εγώ ή κάποιος άλλος συνάδελφος μου) με τίτλο π.χ. «Άνοιξη στο Βατοχώρι» δεν θα σήκωναν υποτιμητικά  το φρύδι αρκετοί από εμάς / εσάς; Ειδικώς όσοι έχουν σαφή προτίμηση στον αγγλικό στίχο;

Και λίγη γεωγραφία: Το Spiddal είναι ένα κεφαλοχώρι 1.450 κατοίκων στην Ιρλανδία. Την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές είχε θερμοκρασία 7°C. «Βατοχώρι» κανονικά.

2. Spring – Bella Union

Μιας και είπα για αγγλικό στίχο, να και μια πιο μελαγχολική εκδοχή της άνοιξης. Το 1993 που κυκλοφόρησε σε 7” single είχε κάνει πολύ εντύπωση και είχε πάρει και πολύ airplay σε ορισμένους (ακόμη και  mainstream) ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τότε που τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στο ραδιόφωνο και υπήρχε ανοιχτό το ενδεχόμενο  να συμβεί κάτι τέτοιο για την κυκλοφορία μίας πολύ μικρής εταιρείας όπως ήταν η Pegasus του Πέτρου Κουτσούμπα στην οποία είχε κυκλοφορήσει.

Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι – 25 χρόνια μετά – που το θυμούνται ακόμη αυτό το τραγούδι. Το ραδιόφωνο έχει αυτή τη δύναμη. Δεν έχει σημασία αν ο ήχος του “Spring” δεν έχει αντέξει και τόσο στο πέρασμα του χρόνου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σε ακρόαση που συμβαίνει τόσα πολλά χρόνια μετά, ξυπνάει το θυμικό και πιο μεγάλη σημασία έχουν  οι μνήμες που σου ξυπνάει ένα τραγούδι παρά το τραγούδι αυτό καθ’εαυτό.

3. Άνοιξη – Υδρογόνο 3

Και πόσα βέβαια τραγούδια έχουν ξεχαστεί ενώ θεωρητικά είχαν τα φόντα να αντέξουν στο χρόνο… Όπως αυτό το τραγούδι του 1998. Χρονιά που  η έκρηξη / άνθηση όπως θέλετε πείτε το, του ελληνικού ροκ ήταν ακόμη στο φόρτε της. Κάθε εταιρεία της εποχής, μικρή, μεσαία ή μεγάλη ήθελε οπωσδήποτε να έχει ένα – δύο – τρία συγκροτήματα του είδους στον κατάλογο της. Έχετε προσέξει ότι τα τραγούδια από την συγκεκριμένη φάση που έχουν αντέξει μέχρι τις μέρες μας είναι εκείνα που είχαν στην εποχή τους παιχτεί περισσότερο από το ραδιόφωνο; Μόνο.

4. Spring can really hang you up the most – Ella Fitzgerald

Πίσω στο διεθνές ρεπερτόριο  με μια πολύ ενδιαφέρουσα ματιά στο κατά τα άλλα συνηθισμένο θέμα «άνοιξη – έρωτας». Ματιά μάλλον αξεπέραστη.

Το τραγούδι αυτό των Tommy Wolf (μουσική) – Fran Landesman (στίχοι) πρωτοκυκλοφόρησε το 1955 στην ηχογράφηση του ντουέτου Jackie and Roy και παρά το γεγονός   ότι έχει γνωρίσει πραγματικά δεκάδες διασκευές / επανεκτελέσεις από τότε (Sara Vaughn, Stan Getz, Chet Baker, Barbra Streisand, Bette Milder, Rickie Lee Jones μεταξύ πολλών άλλων) δεν είναι από αυτά που είναι γνωστά στη χώρα μας. Σας το προτείνω λοιπόν, με τους στίχους τους εδώ, για ενδελεχέστερη ακρόαση.

+1 Άνοιξη – Μπάμπης Παπαδόπουλος

Οι στίχοι παρόλα αυτά, δεν είναι πάντα απαραίτητοι. Υπάρχουν φορές που η ζητούμενη αίσθηση μεταφέρεται περίφημα και χωρίς αυτούς. Χωρίς καν τη βοήθεια ενός ευρηματικού τίτλου. Σκέτο «Άνοιξη» τιτλοφορείται το οργανικό αυτό κομμάτι του Μπάμπη Παπαδόπουλου που ανοίγει το άλμπουμ του 2014 «Μέσα στον πόνο είν’ η χαρά, μες στη χαρά είναι ο πόνος».

Και το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και ο petros 1479 που αφήνει στο You Tube το εξής σχόλιο: «Μα δεν ακούς τους στίχους;  Ξεπηδούν μπροστά σου! Οι νότες γίνονται λόγια και τα λόγια εικόνες!»

Άνοιξη να έχουμε μπροστά μας να τα λέμε.

Από κάθε άποψη.

Πάω μια βόλτα, έχει πολύ ωραία μέρα εκεί έξω 😉


Photo Credit: Didier ZMI