Η Σούζαν Μπ. Άντονι γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1821. Υπήρξε ένα από τα πιό ενεργά μέλη του φεμινιστικού κινήματος των Σουφραζέτων- όρος ο οποίος αρχικά χρησιμοποιούνταν ειρωνικά και με ίχνη χλευασμού πρός τις επαναστάτριες θηλυκότητες οι οποίες απάρτιζαν το κίνημα,αλλά έπειτα οικιοποιήθηκε από τα άτομα-.

H δράση της υπέρ των καταπιεσμένων ή αλλιώς κατά των καταπιεστών, ήταν αξιοσημείωτη και ιδαιτέρως σημαντική για την εξέλιξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σκλαβιά των έγχρωμων πληθυσμών από τους λευκούς εξουσιαστές, μια ολόκληρη κοινωνία που δεν αναγνώριζε ίσα δικαιώματα μεταξύ των φύλων, όλα αυτά, βρέθηκαν στο “στόχαστρο” της κοινωνικής της δράσης. Μάλιστα το 1856, έγινε μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Κατά της Σκλαβιάς, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Σημαντικός παράγοντας της πορείας της, αποτέλεσε η γνωριμία της με την αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια, φεμινίστρια και μέλος των Σουφραζετών Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον, με την οποία ίδρυσαν, το 1863, το Women’s Loyal National League. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν υπογραφές και να ενισχύσουν τον αγώνα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων για τις γυναίκες σε σχέση με την εργασία, τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και για την κατάργηση της δουλείας. Φυσικά η κατάργηση της δουλείας, ήρθε μέσα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των έγχρωμων, ωστόσο η στήριξη υπήρξε σημαντική.

Αποφθέγματα

«Η ανεξαρτησία είναι ευτυχία.»

«Άντρες, τα δικαιώματά τους και τίποτα περισσότερο. Γυναίκες, τα δικαιώματά τους και τίποτα λιγότερο.»

«Είμαι επιφυλακτική προς εκείνους που γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλει ο θεός, γιατί παρατηρώ πως συμπίπτει πάντα με τις δικές τους επιθυμίες.»

«Ζητάμε δικαιοσύνη, ζητάμε ισότητα, ζητάμε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα που ανήκουν στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να εγγυηθούν για μας και τις κόρες μας για πάντα.»

«Ήταν εμείς, οι άνθρωποι. Όχι εμείς, οι λευκοί αρσενικοί πολίτες. Ούτε ακόμη εμείς, οι αρσενικοί πολίτες. Αλλά εμείς, όλοι οι άνθρωποι, που σχηματίσαμε την Ένωση.»

Kεντρική φωτογραφία θέματος: History of Woman Suffrage Volume 1 edited by Elizabeth Cady Stanton, Susan B. Anthony, Matilda Joslyn Gage, 1887.