Απώτερος σκοπός του Festum π είναι να πρωτοστατήσει στην αναβίωση του Αιγαίου ως τόπου έρευνας των Ελλήνων στα Μαθηματικά, καθώς και την ίδρυση ενός Παγκόσμιου Κέντρου Πυθαγορείων Σπουδών (μουσική και μαθηματικά) και μιας ορχήστρας του Αιγαίου.

Έπειτα από δυο πρώτες χρονιές στο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο, το Ελληνογαλλικό Φεστιβάλ Μουσικής και Μαθηματικών – Festum π, επιστρέφει για την 3η διοργάνωσή του, αυτή τη φορά στα Χανιά, με τη συμμετοχή διεθνών επιστημόνων και καλλιτεχνών.

Για δύο εβδομάδες, από τις 9 έως και τις 17 Ιουλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει συναυλίες καλλιτεχνών κλασικής μουσικής, ενώ δυο παγκόσμια συνέδρια Μαθηματικών και Μουσικολογίας θα λάβουν χώρα στο Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Παράλληλα, θα δοθούν masterclasses μαθηματικών και μουσικής από 20 μαθηματικούς και μουσικολόγους για 50 υποτρόφους φοιτητές από Ελλάδα και Γαλλία, ενώ για το ευρύ κοινό θα παρουσιαστούν 8 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο στις οποίες και θα συμμετέχουν διεθνούς φήμης μουσικοί, καθώς και μια προβολή βουβής γαλλικής ταινίας, συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Επιπλέον, το Festum π φιλοδοξεί να προσελκύσει κοινό από όλη την περιφέρεια που ενδιαφέρεται για εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, αλλά και να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης. Ιδιαίτερη βραδιά θα είναι η 14η Ιουλίου, όπου ο εξαιρετικός λυράρης Δημήτρης Βακάκης θα κάνει αυτοσχεδιασμούς μαζί με έναν από τους μεγαλύτερους Γαλλους συνθέτες, τον Karol Beffa, στο πιάνο.

Το Festum π θα διεξαχθεί στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, και το Μουσείο Τυπογραφίας, ενώ στο Βενιζέλειο Ωδείο θα δοθούν και δωρεάν masterclasses πιάνου για επιλεγμένους μαθητές από τα Χανιά, με εισηγητή τον τακτικό καθηγητή πιάνου του Ανώτατου Ωδείου Γενεύης, Sodi Braide.

Το πρόγραµµα των µουσικών παραστάσεων του Festum π:

 • 9 Ιουλίου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”: Ρεσιτάλ πιάνου από τον Sodi Braide.
 • 11 Ιουλίου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”: Ρεσιτάλ πιάνου από τον Bertrand Maury.
 • 12 Ιουλίου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”: Ρεσιτάλ πιάνου από τον Βασίλη Βαρβαρέσο.
 • 13 Ιουλίου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”: Συναυλία των Σίµου Παπάνα (βιολί), Δήµου Γκουνταρούλη (βιολοντσέλο) και Βασίλη Βαρβαρέσου (πιάνο).
 • 14 Ιουλίου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”: Εορτασµός της εθνικής γιορτής της Γαλλίας:
   • 19:30, Δηµήτρης Βακάκης (λύρα) και Karol Beffa (πιάνο): Μια γέφυρα µουσικού αυτοσχεδιασµού ανάµεσα στα Χανιά και το Παρίσι.
   • 20:30, προβολή βωβού γαλλικού κινηµατογράφου, συνοδευµένη στο πιάνο από τον Karol Beffa.
 • 16 Ιουλίου στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη: Συναυλία των Σίµου Παπάνα (βιολί) και ∆ήµου Γκουνταρούλη (βιολοντσέλο).
 • 17 Ιουλίου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων: Ρεσιτάλ πιάνου της Arielle Beck.

Το Festum π ίδρυσε και διευθύνει ο Ελληνογάλλος μαέστρος Διονύσης Δερβής – Μπουρνιάς.

Το 3ο Festum π πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, του Υπουργείου Ανώτατης Παιδείας και Έρευνας της Γαλλίας, της Γαλλικής Πρεσβείας, του Ελληνογαλλικού Ινστιτούτου, της Περιφέρειας Κρήτης, της Αντιπεριφέρειας Χανίων, και του Δήμου Χανίων, καθώς και με την υποστήριξη της Ακαδημίας Αθηνών, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Paris-Saclay, το Ανώτατο Μουσικό Ωδείο της Γαλλίας, και με την ευγενική χορηγία της τράπεζας Eurobank.