Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στη Σάμο, το Festum π, ένα ετήσιο φεστιβάλ στο οποίο τα μαθηματικά συναντούν τη μουσική μέσα από μία σειρά συναυλιών, εκπαιδευτικών δράσεων, και προβολής βωβής ταινίας συνοδεία μουσικής, φιλοδοξώντας να μετατρέψει το νησί του Πυθαγόρα σε διεθνές κέντρο μουσικής και μαθηματικών.

Το φεστιβάλ υπενθυμίζει πως το Αιγαίο, σήμερα συνώνυμο διακοπών, είναι τόπος αδιάκοπης επιστημονικής έρευνας των Ελλήνων από την Αρχαιότητα (Πυθαγόρας της Σάμου, Γέμινος της Ρόδου, Οινοπίδης της Χίου) μέχρι τις μέρες μας.

Επίσημοι διεθνείς και Έλληνες προσκεκλημένοι του Festum π, οι μαθηματικοί Βασίλης Κουκουλογιάννης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Κώστας Κοφινάς (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Pauline Lafitte (CentraleSupélec), Bertrand Maury (Orsay Laboratory), Georges Skandalis (Πανεπιστήμιο Paris Diderot), Στράτος Πρασίδης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Romain Tessera (Ινστιτούτο Μαθηματικών του Jussieu), οι μουσικοί Claude Abromont (CNSMDP), Arielle Beck (πιάνο), Karol Beffa (πιάνο), Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο) και Tomo Keller (βιολί), καθώς και ο Franck Jedrzejewski (μαθηματικός, μουσικολόγος)

Το Festum π ιδρύθηκε και διοργανώνεται από τον ελληνογάλλο μαέστρο, Διονύση Δερβή-Μπουρνιά και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Ανώτατης Παιδείας και Έρευνας, της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, και του ξενοδοχείου Doryssa.

Πρόγραμμα συναυλιών – εκδηλώσεων του Festum π:

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

3:30 μ.μ.- Καρλόβασι – Κτίριο Αλεξάνδρου
Είσοδος Ελεύθερη
Διάλεξη του μαθηματικού και μουσικολόγου Franck Jedrzejewski, πάνω στη σχέση μαθηματικών και μουσικής.

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

3:30 μ.μ.- Καρλόβασι – Κτίριο Αλεξάνδρου
Είσοδος Ελεύθερη
Διάλεξη του Claude Abromont, πάνω στον Karlheinz Stockhausen.

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

3:30 μ.μ.- Καρλόβασι – Κτίριο Αλεξάνδρου
Είσοδος Ελεύθερη
Δήμος Γκουνταρούλης
Bach: σουίτα για βιολοντσέλο BWV 1012

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

9:00 μ.μ.- Doryssa Hotel, Πυθαγόρειο
Είσοδος Ελεύθερη
Bertrand Maury (πιάνο)
Chopin, Rameau

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

7:00 μ.μ.- Doryssa Hotel, Πυθαγόρειο
Είσοδος Ελεύθερη
Karol Beffa (πιάνο), με τη Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Σάμου

9:00 μ.μ.- Doryssa Hotel, Πυθαγόρειο
Είσοδος Ελεύθερη Προβολή της βωβής ταινίας του F.W. Murnau – Sunrise (L’Aurore), συνοδεία πιάνου από τον Karol Beffa.

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

9:00 μ.μ.- Doryssa Hotel, Πυθαγόρειο
Είσοδος Ελεύθερη
Tomo Keller (βιολί)
Arielle Beck (πιάνο)
Beethoven, Ravel, Brahms

Θερινό Σχολείο στα Μαθηματικά 18 – 28 Αυγούστου 2023

30 Έλληνες και Γάλλοι τελειόφοιτοι προπτυχιακοί φοιτητές Μαθηματικών Τμημάτων, συμμετέχουν στο θερινό σχολείο που πραγματοποιείται από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Paris-Saclay, LMO (Mathematics Lab in Orsay).

Σκοπός του σχολείου είναι να αναδείξει τομείς των μαθηματικών, που δημιουργούν γέφυρες, ενισχύοντας την ιδέα της ενότητας της Μαθηματικής Επιστήμης.

Οι διαλέξεις θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι, παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.