Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το ρωσικό Ίδρυμα Stella Art Foundation παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο “Literati”,

στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών, με έργα και εγκαταστάσεις των γνωστών Ρώσων καλλιτεχνών Andrei Filippov, Yuri Albert και Konstantin Zvezdochetov (ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά).

Η έκθεση είναι μέρος του προγράμματος φιλοξενούμενων δράσεων της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης,  διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (συλλογή Κωστάκη) και υποστηρίζεται από την Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Αγγελίνη & Χατζηνίκου.

Οι καλλιτέχνες επισκέφθηκαν την Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης και το χωριό Χόρτο στο Πήλιο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους το 2010 και 2011. Στα έργα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης, όπου οι Andrei Filippov και Yuri Albert φιλοξενήθηκαν, οι καλλιτέχνες επιχειρούν έναν φιλοσοφικό διάλογο με την Ορθοδοξία ως άποψης της κοσμικής θεώρησης. Το χωριό Χόρτο στο Πήλιο, όπου φιλοξενήθηκε ο Konstantin Zvezdochetov, είναι ένας τόπος όπου για 30 χρόνια το Πολιτιστικό Ίδρυμα Αγγελίνη & Χατζηνίκου διοργανώνει πολιτιστικές συναντήσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στην διαθεματικές σχέσεις μεταξύ της μουσικής, του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών τεχνών.

Η έκθεση “Literati” είναι το αποτέλεσμα της διαμονής και εμπειρίας των Ρώσων καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν νέα έργα που συνδέονται με ελληνικές πηγές, αλλά ωστόσο παραμένουν αληθινά και πιστά στις αισθητικές παραδόσεις της Εννοιολογικής Σχολής της Μόσχας. Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου έχουν οι Vladimir Levashov, Anastasia Dokuchaeva και Μαρία Τσαντσάνογλου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία των εκπροσώπων του Ιδρύματος, των επιμελητών και των καλλιτεχνών στις 3 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30 στο ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών.

Η έκθεση “Literati” εντάσσεται στο πρόγραμμα φιλοξενούμενων δράσεων της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (γενικός τίτλος «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it new», διάρκεια: 18.09 έως 18.12.2011) η οποία διοργανώνεται από τα μουσεία-μέλη της «Κίνησης 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ). Η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι έργο που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ, με τελικό δικαιούχο το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών», με θέμα για το 2011 τη Μέση Ανατολή. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

 
Hadjinikou-Angelini Cultural Foundation