Αυτό που μόνο στη φαντασία μας μπορούσε να συμβεί, έχει ήδη γίνει. Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D Printing) αλλάζει τη ζωή μας – και το κάνει σήμερα! Στη Στέγη όλα εκτυπώνονται σε τρεις διαστάσεις: από μία καρέκλα έως μία καρδιά, ή ακόμα και μία μινιατούρα του εαυτού σας.

Πώς θα είναι μία εποχή όπου ο καθένας θα μπορεί να εκτυπώσει τα πάντα; Ποιες οι δυνατότητες και ποια τα διλήμματα; Αυτό που μόνο στη φαντασία μας μπορούσε να συμβεί, έχει ήδη γίνει και παρουσιάζεται από 15 Δεκεμβρίου 2014 στο -1 της Στέγης.

Σήμερα μπορούμε να τυπώσουμε τα πάντα σε τρεις διαστάσεις: από χριστουγεννιάτικα στολίδια μέχρι σπίτια και από ρούχα μέχρι πρόσθετα ανθρώπινα μέλη!

Η Στέγη παρουσιάζει μια έκθεση που μας ταξιδεύει στο συναρπαστικό κόσμο της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Με 80 εκτυπωμένα αντικείμενα, ευφυή μηχανήματα, και συναρπαστικά βίντεο από 36 καλλιτέχνες, σχεδιαστές και επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο, αλλά και με εργαστήρια και ομιλίες εξερευνούμε τις τρεις διαστάσεις της τέχνης, της μόδας, του design, της επιστήμης και της αρχιτεκτονικής.

Ό,τι δεν μπορούσε να υλοποιηθεί με τα συμβατικά μέσα, σήμερα εκτυπώνεται τρισδιάστατα αλλάζοντας συνήθειες, ανατρέποντας τις υπάρχουσες θεωρίες και μετακινώντας τις γνώριμες διαχωριστικές γραμμές.

Αυτή η τεχνολογία αλλάζει τη ζωή μας – και το κάνει σήμερα!

3D & επιστήμη

Νέες μέθοδοι, πειραματικές επεμβάσεις και ερευνητικές θεραπείες μπορούν πια να δοκιμάζονται χάρη σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα ομοιώματα ανθρώπινων μελών. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν προσθετικά μέλη που έχουν διευκολύνει την καθημερινότητα των ασθενών, ενώ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, από 17 Δεκεμβρίου έως 31 Ιανουαρίου θα εκτίθεται μία τρισδιάστατα εκτυπωμένη καρδιά που δημιουργήθηκε από τον Ρίτσαρντ Αρμ -ερευνητή του Πανεπιστημίου Nottingham Trent της Βρετανίας- και τους συνεργάτες με σκοπό να βοηθήσει στην υλοποίηση λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων.

3D & μόδα

Τα φουτουριστικά καπέλα της Gabriela Ligenza και τα γεμάτα φαντασία κοσμήματα της Silvia Weidenbach, μας δείχνουν πως μπορούμε πια όχι μόνο να υφαίνουμε ή να ράβουμε αλλά και να τυπώνουμε αυτά που φοράμε. Με ποικιλία υλικών, με χρώμα ή χωρίς, οι σχεδιαστές ανά τον κόσμο στρέφονται όλο και συχνότερα στην τρισδιάστατη εκτύπωση για τις δημιουργίες τους. Σήμερα, στην ευρύτατη γκάμα εκτυπωμένου ρουχισμού συμπεριλαμβάνονται τα ελαστικοποιημένα ρούχα, οι διαφάνειες και τα εντυπωσιακά εύκαμπτα ρούχα που μιμούνται με μεγάλη ακρίβεια τις κινήσεις των ανθρώπινων μυών και εφαρμόζουν τέλεια στο σώμα.

Εκεί όπου η φαντασία δεν γνωρίζει όρια, η Στέγη παρουσιάζει κορυφαίες δημιουργίες υψηλής ραπτικής που έχουν τυπωθεί σε τρεις διαστάσεις. Κοσμήματα, φορέματα, παπούτσια, τσάντες είναι κάποια από τα εκθέματα που θα μας εξοικειώσουν με το μέλλον της μόδας… τώρα.

3D & αρχιτεκτονική

Ήδη από το 2013 ένας 3D εκτυπωτής μπορεί να εκτυπώσει μέχρι και τρία κυβικά μέτρα υλικών κατασκευής μέσα σε μία ώρα. Με το ρυθμό αυτό, η κατασκευή ενός κτιρίου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε μία εβδομάδα!

Έτσι, η έκθεση στη Στέγη μάς ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο της αρχιτεκτονικής. Από το Άμστερνταμ όπου οι DUS Architects σχεδιάζουν το πρώτο εκτυπωμένο σπίτι, μέχρι το φεγγάρι όπου οι Foster & Partners, σε συνεργασία με το European Space Agency (ESA), θα δημιουργήσουν μία σεληνιακή βάση κατασκευασμένη από φουσκωτά τμήματα και εκτυπωμένο σεληνιακό βράχο.

3D & design

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα, επιτρέποντας στους σχεδιαστές να επινοήσουν εκ νέου κάθε συνηθισμένο αντικείμενο, αλλά και στους καταναλωτές να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του τελικού προϊόντος.

Μία από τις πρώτες καρέκλες που εκτυπώθηκαν τρισδιάστατα (κατασκευή του Studio Dirk Vander Kooij με χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού) μέχρι τις εντυπωσιακές και πρωτότυπες δημιουργίες του Assa Ashuach το 3D printing προσφέρει νέες δυνατότητες στο design, με δημιουργική ελευθερία και παραμετροποίηση.

3D & τέχνη

Πριν από την εμφάνιση της τρισδιάστατης εκτύπωσης, οι καλλιτέχνες που δούλευαν με την ψηφιακή τεχνολογία ήταν αναγκασμένοι είτε να δημιουργούν δισδιάστατα έργα είτε να δίνουν στα έργα τους τρισδιάστατη μορφή μόνο ηλεκτρονικά. Τώρα, για πρώτη φορά, η ψηφιακή γλυπτική καθιερώνεται ως ένας διακριτός κλάδος τέχνης.

Ο καλλιτέχνης από το Άμστερνταμ Danny Van Ryswyk χρησιμοποιεί το λογισμικό 3D εκτύπωσης για να μετατρέψει το δισδιάστατο έργο του από τον υπολογιστή σε τρισδιάστατο γλυπτό, το οποίο κατόπιν επιζωγραφίζει με το χέρι.Ο Michael Eden, με τα κεραμικά βάζα του, συνδυάζει την παράδοση με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ενώ ο Matthew Plummer-Fernandez με τις αφηρημένες και «παραμορφωμένες» αναπαραστάσεις του Μίκυ Μάους θέτει ερωτήματα σε σχέση με τα όρια της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και την ιδέα της ομοιότητας. Η τέχνη στην εποχή του 3D printing αλλάζει και παρουσιάζεται στη Στέγη.

Workshops

Όποιος πάλι θελήσει να δημιουργήσει το δικό του αντικείμενο, θα έχει πολλές ευκαιρίες να το κάνει σε μια σειρά από εργαστήρια που διοργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης.

Τύπωσε το Χριστουγεννιάτικο δεντράκι σου: Σάββατο 20/12 & Κυριακή 21/12 στις 12:00-14:00 workshop για γονείς και παιδιά από 6-11 ετών με 3D printed χριστουγεννιάτικα δεντράκια  –εισιτήριο 7€/ μειωμένο 5€ για έκθεση και workshop.

Τύπωσε το δικό σου ρομποτάκι: Από το Σάββατο 27/12 και κάθε Σάββατο στις 12:00-14:00 workshop για γονείς και παιδιά από 6-11 ετών με 3D printed ρομποτάκια –εισιτήριο 7€/ μειωμένο 5€ για έκθεση και workshop.

Ζωγράφισε κι εσύ στον αέρα: Από την Κυριακή 28/12 και κάθε Κυριακή στις 12:00-14:00 workshop για ενήλικες, αλλά και γονείς και παιδιά από 12 ετών και άνω, με 3D doodle pen –εισιτήριο 7€/ μειωμένο 5€ για έκθεση και workshop.

Για κρατήσεις: 2130178036

Γίνε το δικό σου σουβενίρ, workshop της ισπανικής ομάδας BlabBlabLab:  οι συμμετέχοντες ποζάρουν και παίρνουν μία μινιατούρα του εαυτού τους. Το workshop πραγματοποιείται στις 17 & 18 Δεκεμβρίου στο City Link– Στοά Σπύρου Μίλιου (στις 13:00-20:00) και στις 19 Δεκεμβρίου στη Στέγη (10:30-14:30 & 19:00-21:00). Η συμμετοχή στο εργαστήριο «Γίνε το δικό σου σουβενίρ» είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Οι επιμελητές για την έκθεση

Οι επιμελητές της Double Decker, Wilhelm Finger και Μελίτα Σκαμνάκη, λένε για την έκθεση: «Η έκθεση 3D Printing είναι μια έκθεση ανοιχτή στο ευρύ κοινό, που επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τις τρέχουσες δυνατότητες και τις μελλοντικές κατευθύνσεις της τρισδιάστατης τεχνολογίας σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών. Τα εργαστήρια απομυθοποιούν την τεχνολογία και δείχνουν πώς η θεμελιώδης ώσμωση που αυτή επιτυγχάνει μεταξύ σχεδιαστή, παραγωγού και καταναλωτή θα αφήσει το αποτύπωμά της στη ζωή όλων μας.»

Double Decker

Η Double Decker, που δημιουργήθηκε από τον Wilhelm Finger και τη Μελίτα Σκαμνάκη, είναι ένα διεθνές γραφείο επιμελητών που ασχολείται με εκθέσεις, εκδόσεις και δημόσια προγράμματα και συνεργάζεται με κορυφαία μουσεία ανά τον κόσμο. Στα προηγούμενα πρότζεκτ των επιμελητών της Double Decker περιλαμβάνονται το πρόγραμμα Walk into Illusion του Christian Louboutin στο Design Museum του Λονδίνου, η έκθεση Katalogue XXL στο Oscar Niemeyer Museum της Βραζιλίας και το πρόγραμμα Brain Break στο Science Museum του Λονδίνου.

Επιμέλεια: Double Decker

Διοργάνωση: Διεύθυνση Επικοινωνίας & Marketing Στέγης