Η πόλη της Δράμας αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια το σημαντικότερο ραντεβού των Ελλήνων μικρομηκάδων. Κάθε Σεπτέμβρη σκηνοθέτες, παραγωγοί και ηθοποιοί συναντώνται στην βορειοελλαδίτικη πόλη, με αφορμή την μεγάλη γιορτή των ταινιών μικρού μήκους. Φέτος ήταν έτος ρεκόρ, αφού προκρίθηκαν 65 ταινίες από τις 209 που είχαν κατατεθεί και τελικά για διάφορους λόγους προβλήθηκαν οι 62.

Ρεπορτάζ του Culturenow.gr

Το μεγαλύτερο μέρος των συμμετοχών είδαμε να καταλαμβάνουν επίκαιρα σχόλια για την εποχή μας, που αφορούν σε ένα φάσμα από την κοινωνική απομόνωση, μέχρι και τις αδιέξοδες ερωτικές σχέσεις. Έλλειψαν όμως σε μεγάλο βαθμό οι κωμωδίες, ενώ υπήρχαν αρκετά ενδιαφέρουσες στιγμές για τα animation.

Εμείς ξεχωρίσαμε κάποιες ταινίες από το ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα (οι δύο παρουσιάζονται απόψε για πρώτη φορά) και σας τις παρουσιάζουμε με χαρά.

◊ Αίνιγμα των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου

Μια μεγάλη στιγμή για το ελληνικό animation. Παρακολουθήσαμε σε 3D προβολή, εικαστικές συνθέσεις βασισμένες στο ζωγραφικό σύμπαν του Θεόδωρου Πανταλέων. Μία ταινία που σίγουρα ξεκινά μια ενδιαφέρουσα πορεία στα διεθνή φεστιβάλ και μπορεί αναμφισβήτητα να σταθεί επάξια οπουδήποτε.

◊ Αλεπού της Ζακλίν Λέντζου

Έχοντας ήδη «προίκα» τις συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, η νεαρή σκηνοθέτις με την «Αλεπού» αφηγείται μια ιδιαίτερη ιστορία ενηλικίωσης κάποιο αθηναϊκό καλοκαίρι. Όμορφο ταινιάκι, καλογυρισμένο και στρωτό, πλημμυρισμένο ταυτόχρονα με μια άγρια γλύκα.

Η Αλίκη στο καφέ του Δημήτρη Νάκου

Από τους πιο πιστούς «εργάτες» στο χώρο της μικρού μήκους, ο Δημήτρης Νάκος επιστρέφει με μια ασπρόμαυρη ερωτική ιστορία που ξεκινά από έναν … καφέ και ένα βιβλίο. Έξυπνοι διάλογοι, σκηνοθεσία με συνοχή και ένα πολύ καλό καστ ηθοποιών.

◊ Η Άλλη της Αναστασίας Ρίζου

Μια κοπέλα χωρίς ταυτότητα, μια «Άλλη», γίνεται δέκτης της απροσδόκητης καλοσύνης κάποιας που στους τριγύρω φαίνεται σκληρή και δύστροπη. Καίριος και ακριβής κοινωνικός προβληματισμός, με την Νένα Μεντή απόλυτα ταιριαστή στον ρόλο και την Θεοδώρα Τζήμου να «κλέβει την παράσταση».

Κύβος του Αλέξανδρου Σκούρα

Δυνατές ερμηνείες και καλές δραματικές κορυφώσεις, σε ένα εικοσιπεντάλεπτο ταινιάκι με πρωταγωνιστή τον Μάκη Παπαδημητρίου (καίρια η επιλογή για το ρόλο), ο οποίος εκφράζει με τα μάτια κυρίως, όσα δεν έχει πει ακόμα στην οικογένεια και τον περίγυρο.

Χρήστος και Δήμητρα της Αμέρισσας Μπάστα

Μία δροσερή ανάσα από αυτές που σπάνιζαν στο Φεστιβάλ. Γλυκό, τρυφερό, με μία απίστευτη «μούρη» για πρωταγωνιστή και την ιδιαίτερα προσεγμένη μουσική του Νίκου Κυπουργού να ξεχωρίζει περισσότερο από όλα: γραμμένη στην Σύρο με την Ορχήστρα των Κυκλάδων αποκλειστικά για την ταινία.

◊ Diversity του Δημήτρη Μανιώρου

Ένα σπουδαστικό πείραμα που πρόσφερε… πολλά χαμόγελα στα τρία λεπτά προβολής. Μία κάλτσα που όλοι κοροϊδεύουν για τις ρίγες της βρίσκει την αγάπη σε μία αντίστοιχη πουά, η οποία την υπερασπίζεται με πάθος.

◊ Το μάτι και το φρύδι του Κωστή Χαραμουντάνη

Αν και ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε καταλάβει όλες τις σεναριακές διαστάσεις, η σκηνοθεσία είχε ενδιαφέρον, παραπέμποντας σε Wes Anderson και αποτέλεσε κάτι διαφορετικό, χιουμοριστικό και ανάλαφρο μεταξύ των μαραθώνιων προβολών της Τρίτης.

___________

Το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διαρκέσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2016.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ