Σε μία ζεστή και συγκινητική βραδιά, για πρώτη φορά στο Θέατρο Ολύμπια με την Ευγενική Υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διεξήχθη το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014, ο Τελικός Κύκλος του 38ου Διεθνούς Grand Prix Μαρία Κάλλας  – Όπερα.

Οι οκτώ φιναλίστ του διαγωνισμού τραγούδησαν το πρόγραμμα που είχε επιλεγεί για τον καθένα από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, με τη συνοδεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ υπό τη Διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε μία βραδιά  πραγματικής γιορτής την οποία τίμησαν με την παρουσία τους φίλοι παλιοί και νεώτεροι της Όπερας οι οποίοι με χαρά και συγκίνηση συμμερίστηκαν τη χαρά των διοργανωτών και των μελών της Κριτικής Επιτροπής τόσο για την επιστροφή μετά από δύο χρόνια σιωπής του διαγωνισμού, όσο και για το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζομένων και της ορχήστρας που τους συνόδευε.

Στο 38ο Γκραντ Πρι Μαρία Κάλλας – Όπερα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, χαρακτηρίστηκε από πολλούς μία από τις καλύτερες διοργανώσεις η οποία, επιπλέον, “επέστρεψε” στο καλλιτεχνικό της σπίτι, την Εθνική Λυρική Σκηνή στην οποία και όλοι, όπως ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής Μύρων Μιχαλίδης, η Πρόεδρος του Ατενέουμ Λούλη Ψυχούλη, τα διακεκριμένα μέλη της Κριτικής Επιτροπής κ.α., ευελπιστούν να παραμείνει και στο μέλλον. Ανάλογη ήταν και η έκκληση που απεύθυναν δημόσια τόσο η Πρόεδρος της Επιτροπής Σέριλ Στιούντερ όσο και ο Διευθυντής του Κόβεντ Γκάρντεν Πήτερ Κάτονα προς όλους τους αρμόδιους αλλά και το κοινό να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διεξαγωγή αυτού του πολύ δύσκολου αλλά και πολύ γνωστού και απαραίτητου για τον κόσμο της Όπερας διαγωνισμού στο όνομα της Μαρίας Κάλλας. Ενώ πολλές ήταν και οι ευχαριστίες όλων προς τους διοργανωτές του 38ου Γκραν Πρι το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Ατενέουμ.

Την παρουσίαση της βραδιάς έκανε ο Αλέξης Κωστάλας και μετά τη μυστική ψηφοφορία της Επιτροπής, τα βραβεία έδωσαν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής,  με την υποστήριξη της Λιλιάνας Μονταρσόλο, που έχει προσωπικά αθλοθετήσει Βραβείο καλύτερου Μπάσου στο όνομα του συζύγου της και της Γενικής Γραμματέως του Ατενέουμ και συνιδρύτριας του Διαγωνισμού Άννας Κουκουράκη.

Τα Βραβεία:

Γυναίκες:

Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας 2014

Λουντμίλλα Μιράντα Μπαουερφέλντ, υψίφωνος, Βραζιλία – 1983

2ο Βραβείο 2014

Έουν-Κιόνγκ Λιμ – μεσόφωνος, Ν. Κορέα -1985

3ο Βραβείο 2014

Αικατερίνη (Νίνα) Κουφοχρήστου υψίφωνος Ελλάδα – 1983

Εύφημος μνεία 2014:

Άννα Στυλιανάκη υψίφωνος, Ελλάδα 1983

Ιουλία Σούρντου, υψίφωνος Ρουμανία -1984

Άνδρες

Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας 2014 & Ειδικό Βραβείο Πάολο Μονταρσόλο 2014

Τζισανγκ Ριου μπάσσος Ν. Κορέα- 1982

2ο Βραβείο 2014

Κιουμπονγκ Λη βαρύτονος Ν. Κορέα – 1983

3ο Βραβείο 2014

Γιόχαν Κιμ  τενόρος, Ν. Κορέα – 1985

Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν:  

Cheryl Studer (η Σέριλ Στιούντερ, Πρόεδρος της Επιτροπής, Υψίφωνος,  ΗΠΑ/Γερμανία),
Martina Arroyo (η Μαρτίνα Αρρόγιο, Υψίφωνος, ΗΠΑ),
Christian Carlstedt (ο Κρίστιαν Κάρλστεντ, Casting Manager/ Bayerische Staatsoper, Γερμανία),
Dame Gwyneth Jones (η Ντέιμ Γκουίνεθ Τζόουνς, Υψίφωνος, Ουαλία),
Peter Katona (ο Πήτερ Κάτονα, Casting Director/ Royal Opera House – Covent Garden, Αγγλία),
Μύρων Μιχαηλίδης (Αρχιμουσικός/ Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής),
Μίλτος Λογιάδης (Αρχιμουσικός),  
Sherrill Milnes (ο Σέριλ Μιλνς, Βαρύτονος, ΗΠΑ),
Guy Montavon (ο Γκυ Μονταβόν Γενικός Διευθυντής Όπερας της Ερφούρτης, Γερμανία)  

Ευγενική Υποστήριξη: Εθνική Λυρική Σκηνή

Φωτό: Χάρης Ακριβιάδης