Η κριτική επιτροπή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μηκους Δράμας, αποτελούμενη από τους Γιώργο Τσεμπερόπουλο, Δημήτρη Αθανίτη, Κατερίνα Μαραγκουδάκη και Γιάννη Σακαρίδη, απένειμε τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης, δίνοντας το μεγαλύτερο βραβείο, τον Χρυσό Διόνυσο, στην ταινία «Προσευχή» σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου.

Αναλυτικά οι ταινίες και τα βραβεία:

ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να βραβεύσει έναν νέο σκηνοθέτη σπουδαστικής ταινίας, ο οποίος αξιοποίησε αποτελεσματικά την φωτογραφία, τον ήχο και το μοντάζ, σε ένα σφιχτό σύνολο, με ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας καθημερινά.

Ο Χρυσός Διόνυσος απονέμεται στην ταινία «Προσευχή» σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου.

Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα:
Η ΝΕΡΙΤ προσφέρει παροχές εξοπλισμού και τεχνικών εργασιών, αξίας 10.000€ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του βραβευθέντα.
Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 5.000€

ΑΡΓΥΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Για μια γοητευτική ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες και αισθητική, η οποία με χιούμορ και παράλογες ανατροπές, μας ταξιδεύει από την απώλεια στην εύρεση και πάλι πίσω.

Ο Αργυρός Διόνυσος απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις» σε σκηνοθεσία Κων/νου Σαμαρά.

Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές υπηρεσιών post production και ψηφιακής κινηματογραφικής μηχανής 4Κ, με πλήρες πακέτο αξεσουάρ και σετ φακών, αξίας 10.000€ για την παραγωγή της επόμενης μικρού μήκους ταινίας του σκηνοθέτη, προσφορά της Authorwave.

Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ένας δημιουργός, που με ευαισθησία και δυναμισμό μας μιλάει για την επιβίωση τη φιλία και την μοναξιά, σε ένα σκληρό απρόσωπο και ακέφαλο σημερινό εργασιακό περιβάλλον.
Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «A single body» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Δουνούκου.
Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.000€, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας

Για την ελεύθερη αναζήτηση μιας κινηματογραφικής γραφής που δοκιμάζει να πειραματιστεί πάνω στη σχέση λόγου και εικόνας.
Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Jennings Lodge» σε σκηνοθέτιδα της Αλίκης Σούμα.
Το Βραβείο, συνοδεύεται από ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα ψηφιακού μοντάζ Avid Media Composer, Προσφορά της Τelmaco σε συνεργασία με την Avid.

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ»

Μια μίνιμαλ ταινία, με δύναμη χαρακτήρων και ερμηνειών, τομή στη σχέση δύο αδελφών που δεν είναι πια παιδιά.
Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Maasai» σε σκηνοθεσία του Χάρη Λαγκούση.
Η οικογένεια Κατσουρίδη προσφέρει στον βραβευμένο σκηνοθέτη, πλήρη τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη ταινία κοινωνικού προβληματισμού

Σε μια μεγάλη παραγωγή, η οποία αγγίζοντας την κοινωνία και τις διαιρέσεις της καταφέρνει να μετατρέψει τον θάνατο σε ένωση φιλίας και βαθιάς ανθρωπιάς, που γεφυρώνει τα χάσματα. Το βραβείο απονέμεται ομόφωνα στην ταινία «The Immortalizer» σε σκηνοθεσία του Μάριου Πιπερίδη.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει 1.500€ ως έπαθλο του βραβείου.

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου

Ένα σενάριο, που με αξιοσημείωτη απλότητα αποκαλύπτει σταδιακά τους χαρακτήρες των τριών ηρώων, με αβίαστο ρυθμό και εξέλιξη.
Tο βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στον Βαγγέλη Σέρφα για την ταινία «Sunday» σε σκηνοθεσία του ιδίου.

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας

Απονέμεται ομόφωνα στην Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου.

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας

Από τον Κανονισμό του Φεστιβάλ δεν μας επιτράπηκε να δώσουμε το βραβείο και στους δύο. Ομόφωνα, λοιπόν, το απονέμουμε στον Άλκη Παναγιωτίδη για την ερμηνεία του στην ταινία «Εβίβα», των Δημήτρη Νάκου και Αμέρισσας Μπάστα και του ζητάμε να δώσει αυτός το μισό στον κολλητό του Γιώργο Κοτανίδη.

Τιμητική διάκριση ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Για το δημιουργικό ρόλο της κάμερας και του φωτισμού στην αποτύπωση της πραγματικότητας, υπηρετώντας με άρτιες εικόνες την νεωτερική ματιά του σκηνοθέτη, το βραβείο απονέμεται ομόφωνα στο Χρήστο Βουδούρη, για την φωτογραφία της ταινίας «ΙΙ», σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.
Το βραβείο συνοδεύεται από πλήρη τεχνική κάλυψη για τα γυρίσματα της επόμενης μικρού μήκους ταινίας προσφορά του Νίκου Καββουκίδη

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής

Απονέμεται ομόφωνα στον Κώστα Χρηστίδη για την μουσική της ταινίας «Δείπνο για λίγους» του Νάσου Βακάλη.

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ

Απονέμεται ομόφωνα στον Άγγελο Αγγελίδη, για το μοντάζ της ταινίας «A single body», σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Δουνούκου.

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου

Απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στον Aljandro Cabrera για την ταινία «Προσευχή» σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου.

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών

Απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην Πηνελόπη Βαλτή για τα σκηνικά της ταινίας «Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Σαμαρά.

Τιμητική Διάκριση Κουστουμιών

Απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην Λίζα Τσουλούπα, για τα κουστούμια της ταινίας «The Immortalizer» σε σκηνοθεσία Μάριου Πιπερίδη.

Ειδικό Βραβείο

Για την ισχυρή οπτική σύλληψη και την σύνθεση ενός κόσμου αφηρημένου, αλλά απόλυτα πειστικού, το ειδικό βραβείο απονέμεται ομόφωνα στην ταινία «ΙΙ» σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.

Ειδικό Βραβείο

Για μια σύνθεση, που επιχειρεί με αριστοτεχνική δύναμη και άψογη τεχνική μια αλληγορική ματιά του κόσμου, το ειδικό βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Δείπνο για λίγους» σε σκηνοθεσία του Νάσου Βακάλη.

Εύφημο Μνεία

Για μια ολοκληρωμένη αισθητικά και τεχνικά πρόταση, από μια ανεξάρτητη παραγωγή και από ένα σκηνοθέτη με ελπιδοφόρα ματιά, η εύφημος μνεία απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Πέρασμα» σε σκηνοθεσία του Λάμπρου Γεωργόπουλου.

Εύφημο Μνεία

Σε μια δύσκολη κινηματογραφική σύλληψη, με πρωτοτυπία και τόλμη, μας δίνει την ευχαρίστηση να απονείμουμε ομόφωνα εύφημο μνεία στη Μαρία Λάφη για την ταινία «For eternity».

Βραβείο Animation

Η επιτροπή διαπίστωσε την παρουσία πολλών και καλών ταινιών animation στο Φεστιβάλ.
Ομόφωνα συμφώνησε, να βραβεύσει μια ταινία που με αφορμή τη μουσική της, μας μετέφερε σε ένα δικό της σκοτεινό σύμπαν.
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Drag me: an urban music tale» σε σκηνοθεσία του Νίκου Κέλλη

Βραβείο Ντοκιμαντέρ

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε 38 ταινίες, είχαμε μόνο δύο ντοκιμαντέρ. Ανάμεσα στην έντονη συγκίνηση της ταινίας «Λαβύρινθος» και την κινηματογραφική αρτιότητα της ταινίας «Όταν Αρχίζει το τραγούδι», το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Όταν αρχίζει το τραγούδι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Πόθου

Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές εξοπλισμού και τεχνικών εργασιών αξίας 5.000€ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του βραβευθέντα, προσφορά της ΝΕΡΙΤ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ απονέμει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος του 37ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην ταινία ΒΟΛΤΑ της ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ γιατί με άμεσο αφηγηματικά και περιεκτικό δραματουργικά τρόπο αναδεικνύει ένα συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας: τη φτώχεια και τις οδυνηρές συνέπειές της.

Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών

Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών για δεύτερη χρονιά βραβεύει την καλύτερη φωτογραφία απο νέο Έλληνα Κινηματογραφιστή, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών μικρού μήκους Δράμας.
Πιστεύουμε ότι στο ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του πορείας ο νέος συνάδελφος, θα ενισχυθεί τουλάχιστον ηθικά για τη συνέχεια της καριέρας του.
Το βραβείο επί πλέον συνοδεύεται για την επόμενη δουλειά του φωτογράφου, από της υπηρεσίες για χρωματική επεξεργασία  (color grading) προσφορά της εταιρείας Digital Cinema Services.

Το βραβείο φωτογραφίας απο το GSC  πηγαίνει στον Θωμά Τσιφτελή για την ταινία “Ιλένα” σε σκηνοθεσία του Σπύρου Σκάνδαλου.

Η κριτική επιτροπή: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, GSC – Κώστας Σταμούλης, GSC – Γιώργος Φρέντζος, GSC

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Απονέμεται στην ταινία «The Immortalizer» σε σκηνοθεσία του Μάριο Πιπερίδη.

Σκεπτικό: Πέρα από τη δύναμη της αφήγησης και την ξεκάθαρη αναφορά στην κοινωνική σημασία του κινηματογράφου, η ταινία προσεγγίζει εύστοχα την ανοιχτή πληγή στο σώμα της Ελλάδας: Το Κυπριακό Ζήτημα

Βραβεία Διεθνούς 2014

Grand Prix 2014:

Ένα εξαιρετικό φιλμ για μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Σε μια μη συναισθηματική ιστορία με ρεαλιστική ατμόσφαιρα, βρεθήκαμε στη δύσκολη και βαθιά συναισθηματική σκηνή στο δωμάτιο ενός αποχαιρετισμού. Ένα δωμάτιο που φέρνει στην επιφάνεια τα πιο βαθιά μας συναισθήματα.
Η ταινία που κερδίζει το πρώτο βραβείο αντιπροσωπεύει τέλεια την κινηματογραφική τέχνη σε όλα τα στάδια:  σκηνοθεσία, υποκριτική, φωτογραφία,  μουσική και του δυναμικού συμβολισμού στην αφήγηση.

Απονέμεται στην ταινία Λίγο Φως, Andre Marques, Πορτογαλία/ Ρουμανία  

Second Prize

Για την ρεαλιστική διαπραγμάτευση της καθημερινής ζωής, αποτυπωμένης σχεδόν σαν ντοκυμανταίρ, για τη χρήση της φωτογραφίας και της παραγωγής που ενισχύσαν αυτό το αίσθημα, για την ευαισθησία της στην προσέγγιση των χαρακτήρων, που μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και στα πιο απομονωμένα σημεία του πλανήτη, η ελπίδα μπορεί να νικήσει την σκληρότητα της ζωής.

Απονέμεται στην ταινία: Άσπρο & Μαύρο, Jalal Saedpanah, Ιράκ

Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2014», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Παρά την άσκηση κριτικής από ενήλικη σκοπιά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των video games δυο νέοι δημιουργούν μια σχέση εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και υποστήριξης. Τρυφερό, αισιόδοξο, δυνατό δράμα με λεπτομερή υποκριτική δεινότητα , η ταινία αποδεικνύει ότι η αγάπη μπορεί να επιβιώσει υπο οποιεσδήποτε συνθήκες.

‘Ακόμη ζω’, του Jan-Gerrit Seyler από τη Γερμανία

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας Και Ανατολικής Ευρώπης

Για την πολύ ποιητική και αυθεντική προσέγγιση της ενηλικίωσης, για την έξοχη σκηνοθεσία στιγμών ξέγνοιαστης νεανικής μελαγχολίας και ονείρων επανάστασης, απονέμεται στην ταινία: Οι ήλιοι της Άνοιξης, Stefan Ivancic, Σερβία

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων

Για το εντυπωσιακό της οπτικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με έναν εξαιρετικό σχεδιασμό ήχου,  χάρη στα οποία ξετυλίγεται σε μόνο έξι λεπτά ένα παιχνίδι αναμνήσεων στο  μυαλό μιας γυναίκας, σε ενα συνοθύλευμα αλληγοριών, φόβων και  πραγματικότητας,  και την οδηγεί σε ένα βαθύτερο νόημα για την ύπαρξη.
Απονέμεται στην ταινία: Αγαπημένη, Izabela Plucinska, Γερμανία/Πολωνία

Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE

Η ταινία αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορεί μια ταινία μικρού μήκους να κρατήσει σε ενδιαφέρον  το κοινό, χάρη  στην αποτελεσματική αφήγηση και την αξιοπιστία της ροής της αφήγησης , χρησιμοποιώντας όλα τα κινηματογραφικά μέσα στον ύψιστο βαθμό, παρουσιάζοντας ένα ανθρώπινο πρόσωπο σε ένα απάνθρωπο περιβάλλον.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία Υπό Περιορισμό, Alexis Michalic, Γαλλία

Εύφημος Μνεία

Ένα λεπτομερές σενάριο και μια εξονυχιστικά ακριβής  κινηματογραφική δραματουργία σε σχέση με το μετατραυματικό στρες νέων στρατιωτών και της αδυναμίας τους να επιστρέψουν στην κανονική ζωή. Η υποδόρια βία δημιουργεί την ατμόσφαιρα του φόβου και της απόγνωσης καθ’όλη τη διάρκεια ενός ανέμελου πάρτυ.

Απονέμεται στην ταινία: Victor, Kaveh Tehrani, Νορβηγία

Εύφημος μνεία Ντοκυμαντέρ

Μια ταινία γεμάτη τρυφερότητα και ελπίδα για τη ζωή, πνευματώδης και διασκεδαστική, χωρίς καμία στιγμή να χλευάσει τους δυο πρωταγωνιστές αλλά αναδυκνύοντας   το πάθος τους και το κατόρθωμα τους να συνδεθούν με το σύμπαν.

Φωτογραφίζοντας το φεγγάρι, Zara Zerny, Δανία