Το 36ο Grand Prix Μαρία Κάλλας, ο ετήσιος μουσικός διαγωνισμός της πόλης των Αθηνών, που διοργανώνεται από το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Ατενέουμ σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, έρχεται φέτος από τις 5 έως τις 14 Μαρτίου 2010, στο Athenaeum, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Grand Prix Μαρία Κάλλας, διεξάγεται στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας Διεθνών Μουσικών Διαγωνισμών της Ουνέσκο. Για μία ακόμη χρονιά, διοργανώνεται στην  Αθήνα ένα χειμερινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής, όπου νέοι καλλιτέχνες, κριτική επιτροπή και φιλόμουσο κοινό συμμετέχουν σε μία μουσική διαδρομή υψηλών προδιαγραφών και αξιώσεων.

Ήδη, στα 36 χρόνια αδιάλειπτης διοργάνωσης του Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας  για Όπερα, Ορατόριο – Λιντ και Πιάνο, από το Ατενέουμ, έχουν διαγωνισθεί πάνω από 2000 νέοι σολίστες λυρικού τραγουδιού και πιάνου  από  όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους  από την Αθήνα και το Γκραν Πρι ξεκίνησαν μία μεγάλη  σταδιοδρομία στο χώρο της μουσικής.

Στο φετινό διαγωνισμό έγιναν δεκτοί 20 νέοι πιανίστες από Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία. Ενώ, παραμένει η ιδιαιτερότητα και η μεγάλη δυσκολία του διαγωνισμού, ο οποίος απαιτεί από τους συμμετέχοντες να ερμηνεύουν 7 κοντσέρτα και να διαγωνίζονται σε κύκλο ρεσιτάλ με μεγάλα και απαιτητικά έργα.

Για αυτό το λόγο, σε διεθνές επίπεδο, ο Διαγωνισμός θεωρείται από τους πλέον πρωτότυπους και δύσκολους, που προτρέπει τους νέους πιανίστες να αποκτήσουν ένα ευρύ πιανιστικό ρεπερτόριο. Όλοι οι κύκλοι του Διαγωνισμού είναι ανοικτοί στο κοινό.