Η Μαριέλα Νέστορα παρουσιάζει στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το ερευνητικό εργαστήρι χορογραφίας 360°.

Το χορογραφικό εργαστήρι 360° που θα καθοδηγήσει η Μαριέλα Νέστορα θα διερευνήσει την κίνηση, το χορό και την περφόρμανς στο δημόσιο χώρο. Στόχος του είναι να προετοιμάσει τους περφόρμερ που θα συμμετάσχουν εκπαιδεύοντάς τους στη λειτουργία του χορού και της περφόρμανς στο δημόσιο χώρο, αλλά και να δημιουργηθεί μια παράσταση-εμπειρία, που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία μέρα με τη συμμετοχή του κοινού σε έναν ανοιχτό χώρο της πόλης. Άλλωστε ο τίτλος του, 360°, υποδηλώνει τον φανταστικό κύκλο που περικλείει περφόρμερ και κοινό όταν μοιράζονται την εμπειρία μιας περφόρμανς.

Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες μαζί με τη χορογράφο θα επισκεφθούν το χώρο παρουσίασης και θα γευτούν την εμπειρία του από την πλευρά του θεατή, καθώς θα πραγματοποιηθεί εκεί μια παρουσίαση της μεθόδου στην οποία θα βασιστεί το εργαστήριο από τη Μαριέλα Νέστορα. Τις υπόλοιπες μέρες το εργαστήριο θα μοιράζει το χρόνο του σε χώρους προβών και δημόσιους χώρους. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν μια χορογραφία πάνω σε θεματολογία που θα επιλέξουν οι ίδιοι, θίγοντας ζητήματα που αφορούν τη ζωή μέσα στο κοινωνικό της πλαίσιο. Θα τεθούν ερωτήματα όπως: Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τη ζωή μας μέσα από το σώμα μας; Πώς διατυπώνει το σώμα ένα κοινωνικό αίτημα; Πώς θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το σώμα του θεατή πέρα από την κιναισθητική συμμετοχή; Πώς επηρεάζεται η επιλογή και η εκτέλεση του κινητικού λεξιλογίου όταν μεταφέρεται στον δημόσιο χώρο; Οι χορογραφίες των συμμετεχόντων θα συνυπάρξουν σε μια ενιαία παράσταση στο τέλος του εργαστηρίου, στην οποία οι συμμετέχοντες ως άλλοι ιερουργοί θα προσκαλέσουν το κοινό σε μια χορογραφική τελετή.

Η παρουσίαση θα γίνει την τελευταία μέρα του εργαστηρίου στον επιλεγμένο χώρο με ελεύθερη είσοδο.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές και ηθοποιούς, σε σπουδαστές επαγγελματικών σχολών θεάτρου και χορού, σε μουσικούς, φωτογράφους, συγγραφείς, ποιητές, καθώς και σε ερασιτέχνες και σε άτομα κάθε ηλικίας χωρίς προηγούμενη εμπειρία.

H Μαριέλα Νέστορα σπούδασε βιολογία στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε και τον κύκλο των μεταπτυχιακών σπουδών της στη Γενετική. Στη συνέχεια σπούδασε σύγχρονο χορό και χορογραφία στο London Contemporary Dance School και εικαστικό σχεδιασμό χορού στο Laban Centre. To 2000 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco, για την οποία χορογραφεί πρωτότυπα χορογραφικά έργα και ταινίες χορού που παρουσιάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπό την καλλιτεχνική της διεύθυνση, η ομάδα έχει συνεργαστεί με χορευτές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και έχει δώσει παραστάσεις σε σημαντικά ευρωπαϊκά θέατρα και φεστιβάλ. Της έχει γίνει ανάθεση έργων από το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.ά. Έχει επίσης χορογραφήσει και επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Εθνικό Θέατρο – Πειραματική Σκηνή, Κ.Θ.Β.Ε., Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, Theseum Ensemble κ.α.). Δίδαξε στο Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου από το 2001-04, στο Θεατρικό Εργαστήρι ΚΘΒΕ 2008 κ.ά. Από το 2012 πρωτοστατεί και συμμετέχει σε συλλογικά πρότζεκτ (CCP, From Stage to Page). Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Η Μαριέλα Νέστορα συμμετείχε στο 18ο Φεστιβάλ Καλαμάτας με παράστασή της και δίδαξε στο εργαστήρι χορογραφίας του Συνδέσμου Χορού στο 20ό.