Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Dancing to Connect στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (Αθήνα), της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων με την ομάδα σύγχρονου χορού Battery Dance Company, που έχει αναπτύξει και παρουσιάσει το πρόγραμμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εξαιρετικά επιτυχημένη διεξαγωγή του προγράμματος στην Ελλάδα, που κορυφώθηκε με μια παράσταση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, αποτέλεσε την αφετηρία της συνεργασίας ανάμεσα σε πέντε Έλληνες χορευτές, που με αυτή την αφορμή δούλεψαν μαζί για πρώτη φορά.

Η ομάδα Chapter Two ενώνεται για άλλη μια φορά, προωθώντας τη διαδικασία της «σύνδεσης» μέσω του χορού, μια διαδικασία που βρίσκεται στην καρδιά του ίδιου του Προγράμματος. Μπαίνοντας στη θέση των ίδιων των συμμετεχόντων, οι χορευτές άρχισαν να επιδίδονται σε ποικίλους κινητικούς πειραματισμούς, αυτοσχεδιάζοντας και δοκιμάζοντας διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, προκειμένου να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τους συνδέει.

Οι πέντε χορευτές, που όλοι τους προέρχονται από διαφορετικό χορευτικό υπόβαθρο, μοιράστηκαν και βίωσαν καθένας το προσωπικό στυλ του άλλου. Μέσα από αυτή τη συλλογική εργασία πήρε σάρκα και οστά το έργο It’s Up To You, που με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο χώρο του Downtown Dance Festival στη Νέα Υόρκη.

Το έργο εστιάζει στις τυχαίες συναντήσεις στο χώρο, που πυροδοτούν τη δημιουργία σχέσεων και χτίζουν μοτίβα, που απορρυθμίζονται απλά και μόνο για να αναδημιουργηθούν στη συνέχεια. Από τη θέση του εξωτερικού παρατηρητή παρακολουθούμε σε πρώτο πλάνο τη σταδιακή εξέλιξη των σχέσεων, που τυποποιούνται ανάλογα με τις επιλογές των καλλιτεχνών. Με επιδέξιους χειρισμούς του χώρου και του χρόνου δίνεται έμφαση στις μεμονωμένες στιγμές, που τοποθετούνται κάτω από μεγεθυντικό φακό, ρίχνοντας φως στις λεπτομέρειες. Η σωματικότητα, ο συγχρονισμός, η σπουδαιότητα της στιγμής, η συσσώρευση, η παραλλαγή και η επανάληψη είναι τα κύρια στοιχεία του έργου. Το It’s Up To You αντανακλά τη διαδικασία της δημιουργίας του, τον ανοιχτό κι ευέλικτο χαρακτήρα του ίδιου του έργου, που του επιτρέπει να ενσωματώνει στο μέλλον και νέα στοιχεία.

Χορογράφοι: Ηλίας Χατζηγεωργίου, Νικολέτα Καρμίρη, Κάντυ Καρρά, Άρης Παπαδόπουλος και Αντώνης Στρούζας

Χορευτές: Ηλίας Χατζηγεωργίου, Νικολέτα Καρμίρη, Κάντυ Καρρά, Άρης Παπαδόπουλος και Αντώνης Στρούζας

Μουσική: Αλέξανδρος Καραδήμος

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, Αθήνα 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. 

 

It’s Up to Them

Ένα χορευτικό εργαστήριο για μη-χορευτές

7, 8 και 9 Αυγούστου, 18:00-21:00

Με την αφορμή της παράστασης της ομάδας Chapter Two οι Έλληνες χορευτές Κάντυ Καρρά, Ηλίας Χατζηγεωργίου, Αντώνης Στρούζας και Άρης Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσουν ένα τριήμερο χορευτικό εργαστήριο στη Νέα Υόρκη.

Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν διαφορετικούς, νέους τρόπους κίνησης και σύνδεσης με τους διπλανούς τους σε ένα δεδομένο χώρο, χωρίς να είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία γύρω από το σύγχρονο χορό.

Χρησιμοποιώντας κώδικες μη-λεκτικής επικοινωνίας, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν σταδιακά με τη διαδικασία της ομαδικής εργασίας μέσα από το παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό, απλές κινητικές δοκιμασίες και τον πειραματισμό.

Η κατευθυντήρια κινησιολογική γραμμή του εργαστηρίου θα επικεντρωθεί στη συνεχή μετακίνηση στο χώρο και τους τυχαίους αλλά ακριβείς τρόπους σύνδεσης των συμμετεχόντων ανά δύο ή σε ομάδες των τριών.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εμπλουτίσει τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες παρατηρούν, αναλύουν τις καταστάσεις και αλληλεπιδρούν, όχι μέσω της σκέψης, αλλά κυρίως επιτρέποντας στον εαυτό τους να δράσει ενστικτωδώς.

Το κινησιολογικό υλικό που θα προκύψει από το εργαστήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εφόσον το επιθυμούν οι συμμετέχοντες, στις παραστάσεις στις 11 και 12 Αυγούστου 2014, ενώ είναι πιθανό να λάβουν και οι ίδιοι μέρος, ανάλογα με τα αποτελέσματα του εργαστηρίου.

Συντελεστές: Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τους χορευτές Ηλία Χατζηγεωργίου, Κάντυ Καρρά, Άρη Παπαδόπουλο και Αντώνη Στρούζα.

Απευθύνεται σε: Όσους ενδιαφέρονται για το σύγχρονο χορό, χωρίς να απαιτείται χορευτική εμπειρία.

Ηλικία: Όλες οι ηλικίες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στο εργαστήριο.

Κόστος συμμετοχής: 30$

Αίτηση συμμετοχής: Για να υποβάλετε τη συμμετοχή σας, επισκεφτείτε στην ιστοσελίδα του Batterydance.org και κάντε κλικ στο Downtown Dance Festival/workshops, όπου είναι διαθέσιμη για download η φόρμα συμμετοχής. Για οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνήστε με την Battery Dance Company στο (212) 219-3910. Λόγω των περιορισμένων θέσεων σας συστήνουμε να υποβάλετε το συντομότερο δυνατό την αίτηση συμμετοχής σας. 

http://www.batterydance.org/ddf_festival.htm#schedule

Chapter Two:  It’s Up To You

Κυριακή 11 Αυγούστου, 13:00 και Δευτέρα 12 Αυγούστου, 12:00

Κεντρική σκηνή, Battery Park (Νέα Υόρκη)