Από τις εκδόσεις Νεφέλη κυκλοφορεί το βιβλίο της Βίκυς Τσελεπίδου, Ελενίτ.

Ένας άντρας κλείνεται στο ψυγείο, μια γριά τεμαχίζει τον νεκρό γιο της, συναντήσεις στα σκαλιά της εκκλησίας, στην κουζίνα, στο γραφείο, στον αέρα, στον καναπέ κάτω από δυο φεγγάρια. Στέγες από ελενίτ. Μουρμουριστά ένα πομάκικο νανούρισμα, τέρμα το ράδιο.

Οι χάρτες αλλάζουν προσανατολισμό, η γύφτισσα σηκώνει τη φούστα της και τρέχει, ξεσηκώνονται οι μέλισσες στα θυμάρια, οι ρόδες γλιστράνε από τον δρόμο, μέτρημα, κάτι λείπει, μέτρημα, κάτι περισσεύει, μασουλάει την τσίχλα της, πνίγεται με την μπουκιά του, ντάνες χαρτιά, υπογραφές, ό,τι τους έδωσαν να κουβαλάνε κι ό,τι οι ίδιοι ετοιμάζονται να παραδώσουν στους επόμενους. Η σιωπή από κάτω.

Είκοσι πέντε διηγήματα κάτω από το χαλί, το βάρος του χρόνου, η αιτία, η συνέπεια, η μάταιη αναζήτηση της μεταξύ τους συνάφειας, η σάρκα, η παρακαταθήκη μας.

Οι ήρωες εγκλωβίζονται στον λαβύρινθο που μόνοι τους κατασκευάζουν, άλλοι αναζητούν τη διαφυγή τους κι άλλοι όχι. Περίπλοκοι δεσμοί που μπλέκονται μεταξύ τους. Η λύση του γόρδιου δεσμού με το μαχαίρι.

Ο συνεχής αγώνας για ισορροπία και ξαφνικά η κλοτσιά στην καρδάρα.

Όλο το γάλα χύνεται. Κιχ, τα ένστικτα ξέρουν.

Ελενίτ: Κυματοειδείς πλάκες αμιαντοτσιμέντου.

Ο αμίαντος είναι ένα ινώδες μετάλλευμα, σκληρό και ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, απρόσβλητο από όξινα και αλκαλικά χημικά διαλύματα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογένεσης.

Η χρήση του έχει πλέον απαγορευτεί πλήρως στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες.

Η Βίκυ Τσελεπίδου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1975. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Επικοινωνία στο London Guildhall University. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Ξάνθη όπου και εργάζεται ως συμβολαιογράφος.

Το Ελενίτ είναι το πρώτο της βιβλίο.