Η αλήθεια είναι πως άργησα πάρα πολύ να διαβάσω το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της τριλογίας του Haruki Murakami, “1Q84”, αλλά δεδομένου πως δεν ήθελα να το κάνω με μισά αισθήματα, επέλεξα να περιμένω.

Γιατί καμιά φορά, ορισμένα πράγματα, χρειάζονται τον χρόνο τους προκειμένου να ωριμάσουν μέσα μας και να βρουν τον δρόμο τους για την καρδιά και το μυαλό μας. Ο Murakami, λοιπόν, παρά που δεν είναι από τους αγαπημένους μου λογοτέχνες, με την συγκεκριμένη τριλογία κατάφερε να με κερδίσει, προκαλώντας το νου και το συναίσθημά μου με τρόπους που ούτε καν μπορούσα να φανταστώ όταν ξεκίνησα την ανάγνωση της τριλογίας αυτής. Γιατί το ταξίδι αυτό ήταν τόσο μοναδικό, τόσο ιδιαίτερο, γεμάτο παράξενα και γοητευτικά ερεθίσματα που ακόμα κι αν γενικά δεν αγαπάς την πένα του συγγραφέα, δεν μπορεί να μην σε μαγέψει.



Η νομοτελειακή φύση των πραγμάτων, οι ανθρώπινες σχέσεις, το κάθε τι γύρω μας μπορεί να επηρεαστεί από έναν παράγοντα που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ή να εμποδίσει. Την μοίρα! Ή μήπως, όχι; Μπορούμε να αλλάξουμε ή και να καθορίσουμε το μέλλον μας, ή αυτό μας οδηγεί στα μονοπάτια που κάποια ανώτερη δύναμη ελέγχει; Μπορεί η παιδική νοσταλγία να αποδειχθεί πιο δυνατή από το πεπρωμένο, ή μήπως οι δρόμοι μας καμιά φορά χωρίζουν γιατί πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα συγκεκριμένο παρόν, επιτελώντας κάποιον σκοπό και έργο; Παράλληλοι κόσμοι, παράλληλες προσωπικότητες, παράλληλα πεπρωμένα, όλα συναντιούνται κάτω από έναν ουρανό με δύο φεγγάρια που περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ενωθεί σε μία ύπαρξη, μια ζωή, ένα μέλλον, από το οποίο κανείς δεν θα μπορεί να ξεφύγει γιατί η τελευταία πράξη του δράματος θα έχει παιχτεί. 



Δεν θέλω να πω πολλά για το βιβλίο αυτό. Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος, έχει να κάνει με το ότι δεν θέλω να φλυαρήσω υπερβολικά, δεδομένου ότι το έκανα στα προηγούμενα κείμενά μου. Ο δεύτερος, έχει να κάνει με το ότι μπορεί άθελά μου να προδώσω πράγματα τα οποία δεν πρέπει να μάθετε, όχι μέσα από το κείμενο μιας ιστοσελίδας. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτής. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ιστορίας των Τένγκο και Αομάμε, εξηγούνται όλα κι ένας κύκλος κλείνει για ν’ ανοίξει ένας καινούργιος που ακόμα κι αν κλείσει κάποτε με την σειρά του, θα δώσει τη θέση του σε έναν νέο. Κι αυτό γιατί τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν τελειώνει πραγματικά, όπως δεν τελειώνει ο κόσμος μας, το σύμπαν γύρω μας, τα συναισθήματά μας, ακόμα και οι πράξεις μας γιατί το αποτέλεσμά τους θα είναι για πάντα εδώ.

Το βιβλίο του Haruki Murakami, 1Q84, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.