Το έργο μου πηγάζει μέσα από τον κοινωνικό και πολιτικό χώρο και φυσικά σ’ ένα διεθνές επίπεδο. Αναφέρομαι στο αδιέξοδο, την παράνοια του αιώνα μας, στο αδιέξοδο του διαλόγου, στην υπερπληθώρα των πληροφοριών και στο μονόλογο των ειδήσεων καθώς και στην ύπαρξη του διαδικτύου με τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία. Πολλές φορές διερωτώμαι αν υπάρχει διάλογος ή μονόλογος.
Greece 28-12-31 A.D. - 2014

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 60 διαπίστωσα πως ο κατακερματισμός των πειραματισμών μας και η διασπορά της γνώσης σε πολλαπλές αυτόνομες κατευθύνσεις ανέπτυσσε ανάλογα πολλαπλές μεμονωμένες γλώσσες ή ιδιώματα, που μας οδηγούσαν προς μια επικοινωνιακή σύγχυση και κρίση.

Αυτή η υπερπαραγωγή ιδιωμάτων και μηνυμάτων, αυτό το επικοινωνιακό μποτιλιάρισμα, όπου η πληθώρα εκμηδενίζει τη σημασία των λέξεων και των σημείων, με ώθησαν να καταγράψω και να περιγράψω αυτό το χάος με τον τρόπο ενός «γραφέα» των νεότερων χρόνων ή ενός σημειολόγου της εποχής μου, που θα’ριχνε στη θάλασσα μια μπουκάλα με τις γραφές και τα μηνύματα του.

Το ενδιαφέρον μου γύρω από τη φιλοσοφία καθώς και την τεχνολογία και την επιστήμη, μου δίνει αρκετό υλικό για να ασκήσω κάποια κριτική, φυσικά σαν εικαστικός «δημοσιογράφος».

Με τους νέους μου χάρτες, ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους, καταπιάνομαι με μια ποιητική διάθεση, με τον κόσμο αυτό, τον κόσμο της παγκοσμιοποίησης, τη νέα τάξη πραγμάτων, με άλλα λόγια με την παγκόσμια διακυβέρνηση και το πολιτικό τελετουργικό, το κράτος βίας.

Αυτή η χαρτογράφηση της κρίσης με απασχολεί όλο και περισσότερο και πιστεύω πως ο καλλιτέχνης – δημιουργός ευθύνεται με τη σιωπή του. Ζητώ το έργο μου να συμμετέχει στην ευρύτερη παιδεία και στην καταπολέμηση του μονοπωλίου εξουσίας που ασκείται ανά τον πλανήτη όπου οι πνευματικές αξίες έχουν χαθεί ενώ τη θέση τους έχει πάρει η «οικονομία». Κάποτε το χρήμα ήταν το μέσο, τώρα είναι αυτοσκοπός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αναζητώ την υπέρβαση στο έργο μου. Αυτή άλλωστε μας οδηγεί σε μια οικουμενική δημιουργία.

Info: Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, ζωγράφος & γλύπτης, γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Σπούδασε εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμιση – Ζωγραφική καθώς και Ιστορία της Τέχνης. Έχει γράψει πολλά θεωρητικά κείμενα και πάρα πολλές προσωπικές και ομαδικές εκθέσεις έχουν γίνει ανά τον κόσμο. Ζει μεταξύ Παρισιού και Αθήνας.

ITHAKA - 2013


No Way Out: έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη στη γκαλερί Citronne στον Πόρο

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 29.