Με κεντρικό σύνθημα: «Το βιβλίο είναι η δύναμή σου» το 26ο Παζάρι Βιβλίου 2023 έκανε και συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο κέντρο της πόλης.

Το 26ο Παζάρι Βιβλίου 2023 διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (Π.Ο.Ε.Β.) υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.).

Το Παζάρι Βιβλίου είναι η θεσμοθετημένη εκδήλωση (με δωρεάν είσοδο) που διοργανώνεται εδώ και είκοσι έξι έτη, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό χιλιάδες τίτλους βιβλίων σε πολύ χαμηλές τιμές, που αρχίζουν από μόλις 1 ευρώ!

Φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τις προηγούμενες μέρες, η λειτουργία του πήρε παράτησε και έτσι μπορείτε να το επισκεφτείτε έως και την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023.

Η Πλατεία Κλαυθμώνος γέμισε βιβλία και το CultureNow πέρασε για μια επίσκεψη… και έφυγε με γεμάτες σακούλες.

Παρακάτω μερικά από τα αναγνώσματα που ξεχωρίσαμε:

Τα μπαρμπέρικα, Η πορεία τους στο πέρασμα του χρόνου και αφηγήσεις κουρέων | Ζωή Ε. Ρωπαΐτου – Τσαπαρέλη
Εκδόσεις Φιλιππότης | Τιμή στο 26ο Παζάρι Βιβλίου 2023: €10,00

Το δεύτερο και το τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρονται στο κουρείο και τον κουρέα και τη θέση που είχε το επάγγελμα αυτό στην ελληνική κοινωνία του 19ου και του 20ού αιώνα, αλλά και στη σημερινή. Παρακολουθείται η εξέλιξη του επαγγέλματος, όπως και η εξέλιξη της ανδρικής κόμμωσης και αναζητούνται τα αίτια γι’ αυτές τις αλλαγές. Για την τεκμηρίωση του περιεχομένου των κεφαλαίων αυτών παρέθεσα αποσπάσματα από συνεντεύξεις των κουρέων, που έχουν άμεση σχέση με όσα αναφέρονται στα εν λόγω κεφάλαια. Ο λόγος τους χρησιμοποιείται αυτούσιος σε μια προσπάθεια να τοποθετηθούν οι ίδιοι στο προσκήνιο και να δοθεί η ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές τους επωνύμως. Αυτή η προσέγγιση δηλώνει ταυτόχρονα και τον τρόπο κατάκτησης της γνώσης από την πλευρά μου. Σημειώνω ότι για τις ανάγκες του βιβλίου το περιεχόμενο της κάθε συνέντευξης έπρεπε να ταξινομηθεί αναλόγως.

Μέσα στο βιβλίο αναφέρονται ακόμη κουρεία που “βρίσκονται” μέσα σε λογοτεχνικά έργα ή σε θεατρικά ή κινηματογραφικά, καθότι το κουρείο και ο κουρέας, ως στοιχεία της κοινωνίας, έχουν απασχολήσει τους δημιουργούς της Τέχνης στις αστικές κοινωνίες, όπως και στις παραδοσιακές, ήταν στη λαλιά των ανθρώπων, είτε μέσα από παροιμίες και αινίγματα, είτε μέσα από τα τραγούδια του γάμου. Όλα αυτά εξετάζονται στο τέταρτο και πέμπτο κεφάλαιο του βιβλίου.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο στο οποίο “μιλούν” οι κουρείς, για την δική του, ο καθένας, ιστορία ζωής. Το κεφάλαιο αυτό περιέχει και ιστορίες παλιών κουρείων, τα οποία υπάρχουν πια μόνο στη μνήμη. Τις ιστορίες αυτές τις αφηγούνται συνταξιούχοι κουρείς και σε ελάχιστες περιπτώσεις απλοί άνθρωποι που έχουν αναμνήσεις από τα κουρεία αυτά.

Η Τριλογία Του Παραθερισμού |Κάρλο Γκολντόνι
Εκδόσεις Νεφέλη| Τιμή στο 26ο Παζάρι Βιβλίου 2023: €5,00

ΒΙΤΤΟΡΙΑ
Ο αδελφός μου λοιπόν είναι στο χείλος του γκρεμού;

ΠΑΟΛΟ
Αν δεν βρεθεί μια λύση.

ΒΙΤΤΟΡΙΑ
Ποια μπορεί να είναι αυτή η λύση;

ΠΑΟΛΟ
Να τριάσει τα έξοδα. Να αλλάξει τρόπο ζωής. Να ξεχάσει κυρίως τους παραθερισμούς.

ΒΙΤΤΟΡΙΑ
Να ξεχάσει τους παραθερισμούς; Κι εγώ σου λέω πως είσαι ανάξιος. Μπορείς να περιορίσεις τα έξοδα του σπιτιού. Να μειώσεις το φαγητό, να ελαττώσεις τους υπηρέτες, να περικόψεις το μισθό τους, να κάνεις οικονομία στο ντύσιμό σου και σε όλα τα έξοδα εδώ στο Λιβόρνο. Ο παραθερισμός όμως είναι απαραίτητος και θα είναι όπως πάντα: στο κτήμα μας και με κάθε πολυτέλεια.

Οι νύχτες στο Φλόρες | Σέσαρ Άιρα
Εκδόσεις Καστανιώτη | Τιμή στο 26ο Παζάρι Βιβλίου 2023: €3,00

Ο Άλντο και η Ροσίτα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Αργεντινών, αναγκάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης να ξεκινήσουν μια παράξενη, νυχτερινή δουλειά: τη διανομή πίτσας με τα πόδια στη συνοικία Φλόρες. Ο ασυνήθιστος αυτός τρόπος διανομής μάς δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν ολόκληρο κόσμο που κινείται στην τροχιά του χρήματος και περιλαμβάνει έναν δολοφονημένο έφηβο, έναν δικαστή και κάποιες καλόγριες ενός μοναστηριού-οίκου ευγηρίας. Μια αριστοτεχνική ακτινογραφία της κοινωνίας της Αργεντινής, γραμμένη με εντυπωσιακή οικονομία στη γλώσσα και λιτές, ακριβείς περιγραφές που συνθέτουν ένα θέατρο του παραλόγου, όπου τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Εγώ, Φαντάρος στο Χακί… – Αναμνήσεις Από την Στρατιωτική μου Θητεία | Ντίνος Χριστιανόπουλος
Εκδόσεις Μπιλιέτο | Τιμή στο 26ο Παζάρι Βιβλίου 2023: €6,00

Το 2001-2002 έκανα μια σειρά εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.58 fm της ΕΡΤ 3 με τίτλο «Εγώ, φαντάρος στο χακί. . .». Στις εκπομπές αυτές διηγήθηκα ιστορίες και περιστατικά από τη στρατιωτική μου θητεία (1955 – 1956). Ο αγαπητός φίλος Γιώργος Καλιεντζίδης ερχόταν στο σπίτι μου και κατέγραφε στο κασετόφωνό του τα όσα του έλεγα αυτοσχεδιάζοντας χωρίς σημειώσεις. Ύστερα από τη μετάδοση των εκπομπών η αγαπητή Αναστασία Παπαϊωάννου ανέλαβε ευσυνείδητα την απομαγνητοφώνηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνηθίζω να επεξεργάζομαι το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, αλλά αυτή τη φορά δεν έμεινα ευχαριστημένος από τον εαυτό μου έβρισκα πως ήμουν πολύ φλύαρος και η μνήμη μου, μετά σαράντα επτά χρόνια, είχε πολλά κενά. Αποφάσισα, λοιπόν, να στρωθώ και να γράψω όλες αυτές τις αναμνήσεις από την αρχή, χρησιμοποιώντας και όλα μου τα γράμματα που έστελνα εκείνο τον καιρό στη μητέρα μου. Το αποτέλεσμα μου φάνηκε λίγο καλύτερο: ο λόγος είχε γίνει πυκνός και τα διάφορα περιστατικά αποδόθηκαν πιο πιστά.

Οι κατακτητές | David McKee
Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας | Τιμή στο 26ο Παζάρι Βιβλίου 2023: €4,00

Ήταν κάποτε μια μεγάλη χώρα που την κυβερνούσε ένας Στρατηγός. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο τρόπος που ζούσαν ήταν ο καλύτερος. Είχαν έναν πολύ δυνατό στρατό και είχαν και το κανόνι. Κατά καιρούς ο Στρατηγός έπαιρνε το στρατό του και έκανε, επιθέσεις στις γειτονικές χώρες. «Είναι για το καλό τους», έλεγε. «Για να γίνουν σαν κι εμάς». Οι άλλες χώρες αντιστέκονταν – ο Στρατηγός, όμως, πάντα τις κατακτούσε. Με τα πολλά, ο Στρατηγός κατέλαβε όλες τις χώρες εκτός από μία – μία μικρή χώρα που αγαπούσε την ειρήνη και δεν είχε καθόλου στρατό…

Καλές αναγνώσεις και καλές βόλτες!

Διαβάστε επίσης:

26ο Παζάρι Βιβλίου 2023: Χιλιάδες βιβλία σε τιμές έκπληξη στην Πλατεία Κλαυθμώνος