Το φετινό 24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το Μεγάλο Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας, θα διεξαχθεί από τις

26 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου 2011.

Στις 8 μέρες της διάρκειας του Πανοράματος, περισσότερες από 50 ταινίες από την Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους θα παρουσιαστούν στον κινηματογράφο Απόλλων Cinemax Class και το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Η επίσημη έναρξη του 24ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Απόλλων Cinemax Class, με τη βραβευμένη τουρκική ταινία «Once Upon A Time In Anatolia» του Nuri Bilge Ceylan – Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρία διανομής Ama Films.

Στην ταινία, μία ομάδα αποτελούμενη από έναν εισαγγελέα, έναν αστυνομικό, ένα δημόσιο λειτουργό, έναν γιατρό, απλούς πολίτες και δύο κρατούμενους αδελφούς, οδηγείται από έναν από τους κρατούμενους, ύποπτο για φόνο, σε μία ερημική τοποθεσία, αναζητώντας μέσα στη νύχτα, το θαμμένο πτώμα ενός από τα θύματά τους. Μόνο που αυτός δεν μπορεί να θυμηθεί που το έχει θάψει, κι όσο η έρευνα δεν αποδίδει, οι εντάσεις ανεβαίνουν. Ο Ceylan (Τσεϊλάν) σκηνοθετεί χρησιμοποιώντας μεγάλα πλάνα, σιωπές και εντυπωσιακούς φωτισμούς, κρατώντας με μαεστρία ένα δυνατό εσωτερικό ρυθμό, με τον οποίο αναλύει τους χαρακτήρες και τους συμβολισμούς τους.

Όπως κάθε χρόνο ο κεντρικός κορμός του Πανοράματος είναι αφιερωμένος στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, με προγράμματα όπως το καθιερωμένο πια Διαγωνιστικό Τμήμα με 7 άπαιχτες ευρωπαϊκές ταινίες, με βραβεία που απονέμει πενταμελής κριτική επιτροπή. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται και αφιερώματα σε σκηνοθέτες, προβολή νέων άπαικτων ταινιών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, καθώς και σειρά αφιερωμάτων που θα ανακοινωθούν σύντομα (ανάμεσά τους και εκείνο στην κορυφαία ηθοποιό Κατίνα Παξινού).

Ακόμη, τα τελευταία χρόνια το Πανόραμα έχει θεσπίσει και το βραβείο κοινού που απονέμει 5μελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα».

Στο πλαίσιο του 24ου Πανοράματος θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ),  με θέμα «Ελληνικός Κινηματογράφος: Quo Vadis?».

Διοργάνωση: ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ