Το Bios παρουσιάζει μια ριζοσπαστική περφόρμανς για τις εκλογές στην Γερμανία από τους aliens-vote. org την Παρασκευή 20 το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013.

Ένας ακτιβιστής αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα τεράστιο έργο: Σε ένα κύκλο 50 λεπτών θα πρέπει να παρουσιάσει το φάσμα των Γερμανικών πολιτικών κομμάτων παριστάνοντας τους εκπροσώπους των μεγάλων κομμάτων, τον έναν μετά τον άλλο, εξηγώντας τους αντίστοιχους αντικειμενικούς στόχους για την εσωτερική πολιτική της χώρας αλλά – το πιο σημαντικό, για την εξωτερική και κυρίως για την Ευρωπαϊκή πολιτική. Προσπαθεί να πείσει το κοινό σαν να είναι το εκλογικό σώμα, οι ψηφοφόροι.

Μια προεκλογική εκστρατεία αποσυνδεδεμένη από τα πραγματικά πολιτικά πρόσωπα,  με συγκεντρωμένο περιεχόμενο και με ιστορικές αναφορές, μια διαφημιστική εκστρατεία  βασιζόμενη στην απευθείας σύγκριση των πολιτικών θέσεων, μια εκστρατεία ως παραμορφωμένο καλλιτεχνικό γεγονός, ενισχυμένο από  τραγούδια εργατικών αγώνων, ωδές στην Χριστιανική ηθική αλλά και το αξέχαστο τραγούδι Sonne statt Reagan (Sun, not Reagan/rain). Μετά από την παρουσίαση των Γερμανικών προβλημάτων, της γερμανικής νοοτροπίας και των πολιτικών στόχων, το κοινό καλείται να ψηφίσει.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς για την κατανομή τηλεοπτικού χρόνου για την προεκλογική εκστρατεία, ο διαθέσιμος χρόνος ομιλίας για κάθε κόμμα έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν ως εξής (ο δοθείς χρόνος είναι το μισό του ποσοστού ψήφων):

17,5 λεπτά CDU /CSU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, 35%), 12 λεπτά SPD (Σοσιαλοδημοκράτες, 24%), 5,5 λεπτά Gruene (Οικολογικό κίνημα,11%), 6,75 λεπτά FDP (Ελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα,13.5 %), 5,75 λεπτά Die Linke (Αριστερά, 11,5%), 0,5 λεπτά Piraten (Κόμμα των Πειρατών,1%), 2 λεπτά φασαρία (λοιπά κόμματα, 4 %).

Τα αποτελέσματα των Γερμανικών κοινοβουλευτικών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου θα έχουν άμεση επίδραση στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής πολιτικής  και θα καθορίσουν σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το πρώτο πρότζεκτ των aliens-vote.org  ζητείται από τους Έλληνες πολίτες  να ψηφίσουν για το Γερμανικό κοινοβούλιο στο BIOS  ή στην ιστοσελίδα www.aliens-vote.org.

Ιδέα/ Κείμενο: Maryvonne Riedelsheimer, Fabian Larsson

Σκηνοθεσία: Maryvonne Riedelsheimer, Δημήτρης Μπαμπίλης

Ήχος: Heiko Michels

Παίζει ο Στάθης Κόκκορης

Aliens-vote.org

Το aliens-vote.org είναι ένα καλλιτεχνικό πείραμα που αναζητεί νέους δημοκρατικούς   διαλεκτικούς χώρους, ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ της πειραματικής θεατρικής εταιρείας Limited Blindness που ιδρύθηκε το 2001 στο Βερολίνο.

Το έργο της ομάδας συχνά προσαρμόζεται στον χώρο διεξαγωγής, παίζοντας με τα αντιληπτικά όρια, πολλές φορές με χιούμορ και άλλες φορές με τόλμη. H εταιρεία έγινε ευρύτερα γνωστή με το Matrosenaufstand (Η εξέγερση των ναυτών), μια παραγωγή για την Γερμανική επανάσταση το 1918, η οποία παρουσιάστηκε στο σκοτάδι σε ένα υπόγειο καταφύγιο στο Αμβούργο και στο Kiel, αλλά και με το Kino der Freiheit. Beton, Wald, Utopie (Το σινεμά της ελευθερίας: Τσιμέντο, Δάσος, Ουτοπία) το οποίο παρουσιάστηκε σε έναν υπόγειο λαβύρινθο κάτω από τα ιστορικά σύνορα του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου.

Το καλλιτεχνικό πείραμα του Aliens –vote.org αποτελείται από καλλιτέχνες που ασχολούνται κυρίως με το θέατρο και επικεντρώνεται σε νέα θέματα που μπορεί κανείς να παρουσιάσει επί σκηνής. Το θέατρο μπορεί να γίνει χώρος πειραματισμού των κοινωνικών συνθηκών σε πρακτικό, χειροπιαστό επίπεδο –μια συνθήκη δοκιμής της ατομικής κοινωνικότητας και της πολιτικής λειτουργίας.

Τα καλλιτεχνικά ερωτήματα που θέτει το aliens-vote.org έχουν μια έντονη πολιτική χροιά: επιθυμούμε να επηρεάζουμε τη σειρά κατάταξης των ομάδων του FIFA; Δεν θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι, οι Παλαιστίνιοι και οι Λατινοαμερικάνοι να ψηφίζουν στις Αμερικάνικες εκλογές; Η εκλογή του προέδρου της Τουρκίας δεν επηρεάζει άμεσα τους Ευρωπαίους και τους Σύριους;

Ποια θέματα είναι στη σφαίρα των ενδιαφερόντων μας και ποια εξαιρούνται; Ποια είναι τα όρια της καθημερινής ρουτίνας; Τι είναι αυτό που κάνει ορατή την δομή;