Τη Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 έγινε στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ η απονομή των βραβείων κοινού και κριτικής επιτροπής του 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος.

Την τελετή λήξης, στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί πρέσβεις ξένων χωρών, τα μέλη της κριτικής επιτροπής, μεταξύ των οποίων ο David Foenkinos που είναι και ο σεναριογράφος της ταινίας λήξης «Το μυστήριο του κυρίου Πικ» καθώς ο σκηνοθέτης Rémi Bezançon. Την τελετή παρουσίασε η θεατρική ομάδα του Γαλλικού Ινστιτούτου,  «Kataplictiques ».

Bραβείο Κριτικής Επιτροπής 2019

H κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Ελένη Ράντου, Μαριάννα Κάλμπαρη, Λουκά Κατσίκα, Σύλλα Τζουμέρκα και David Foenkinos απένειμε ομόφωνα το βραβείο της στην ταινία «Μητρικό ένστικτο / Duelles» του Olivier Masset-Depasse.

Η κριτική επιτροπή, ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Αγάπη Κεφαλογιάννη ως εκπρόσωπος της NOVA, έδωσαν το βραβείο στον εκπρόσωπο των Danaos & Seven, εταιριών διανομής της ταινίας για την Ελλάδα.

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά της NOVA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτοί υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Βραβείο Κοινού Fischer 2019

H ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού είναι «Κολύμπα ή αλλιώς Βυθίσου / Le grand bain» του Gilles Lellouche.

O Marketing Director της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Laurent Delmouly ανακοίνωσε το βραβείο κοινού και κάλεσε στη σκηνή τον εκπρόσωπο της Spentzos, εταιρίας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα, για την απονομή του βραβείου.

Το βραβείο κοινού απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον Έλληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας για την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Μετά την απονομή των βραβείων, ακολούθησε η προβολή σε avant-première της ταινίας  Το μυστήριο του κυρίου Πικ (Le mystère Henri Pick) του Rémi Bezançon. Η ταινία της οποίας διανομέας στην Ελλάδα είναι η Feelgood, θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 9 Mαΐου 2019,  από την Feelgood.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Rémi Bezançon και ο σεναριογράφος και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου David Foenkinos παρουσίασαν την ταινία στους καλεσμένους πριν τη προβολή.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ 11 ΩΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Το 20ό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν, από τις 11 ως τις 17 Απριλίου, 14 ταινίες στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

Οι σκηνοθέτες Sandrine Dumas και Βασίλης Δογάνης θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους και στη Θεσσαλονίκη.

Μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης θα επιλέξουν μία ανάμεσα σε πέντε ταινίες από αυτές που θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη (Πάντα λέμε ψέματα σε αυτούς που αγαπάμε, Το μυστήριο του κυρίου Πικ, Φιλότεχνος κλέφτης, Κολύμπα ή αλλιώς βυθίσου και Amanda) και θα απονείμουν σε αυτή ειδικό βραβείο.


Διαβάστε επίσης:

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος γιορτάζει 20 πλούσια χρόνια!