Το βιβλίο Έγραψαν για Αυτήν είναι μια ανθολογία για την Ελευσίνα από τις εκδόσεις Μένανδρος, σε περιορισμένα αντίτυπα, με ένθετο έγχρωμο δεκαεξασέλιδο, στις σελίδες της οποίας εμβληματικοί ξένοι και Έλληνες ποιητές, λογοτέχνες και άνθρωποι του θεάτρου, ιστορικοί, ρήτορες και φιλόσοφοι, επιγραμματοποιοί και κληρικοί γράφουν ανά τους αιώνες για την ιερή πόλη-παλίμψηστο, χαράσσοντας πάνω στο σώμα της διαδοχικές επιστρώσεις μνήμης. Κείμενα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας συνομιλούν με κείμενα του Σαίξπηρ, του Βολταίρου, του Γκαίτε και του Χέγκελ, αλλά και των σύγχρονων προσκυνητών· ανάμεσά τους οι Φλωμπέρ, Βιρτζίνια Γουλφ, Χάουπτμαν, και πιο κοντά μας στον 20ό αιώνα με κείμενα των Πάουντ, Σικελιανού, Αρτώ, Καμύ, Μύλλερ, Σεφέρη, Ρίτσου.

Περί τα 200 κείμενα, υπογεγραμμένα από 150 συγγραφείς, συστήνουν το διαχρονικό βλέμμα των Άλλων πάνω στην Ελευσίνα, και παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά σύμφωνα με το έτος της συγγραφής τους είτε σε πλήρη είτε σε αποσπασματική μορφή. Μια ανθολογία, αφιερωματική και συλλεκτική, ως χειρονομία αγάπης προς την πόλη της Ελευσίνας, ως συσπείρωση της καταγεγραμμένης ανθρώπινης διανόησης ανά τους αιώνες. Μια απόπειρα να αποδοθεί στην ίδια το ασύλληπτο, πάμφωτο κομμάτι μυθολογίας που της ανήκει.

Η παρουσίαση της αφιερωματικής ανθολογίας Έγραψαν για Αυτήν θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη την Τετάρτη 31 Μαΐου και ώρα 19:00. Θα προλογίσει η Καλή Κυπαρίσση, Διευθύντρια του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Νανά Σπυροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος 2023 Ελευσίς. Συνομιλητές: Δηώ Καγγελάρη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Σκηνοθέτης, Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής 2023 Ελευσίς. Αποσπάσματα από την ανθολογία θα απαγγείλουν: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Μάρθα Φριντζήλα, Μενέλαος Κυπαρίσσης.

Σύλληψη – Επιλογή Κειμένων: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Έρευνα – Επιλογή Κειμένων: Όλια Πανίδου
Επιμέλεια Έκδοσης: Ιωάννα Ρωμηού
Σύμβουλος Έκδοσης: Δηώ Καγγελάρη
Μετάφραση: Θεόδωρος Κ. Στεφανόπουλος, Αγγελική Γκίκα, Χρυσάνθη Παρτσανάκη, Σοφία Σιμώνη, Άννα-Μαρία Χατζηστυλιανού
Εκδόσεις: ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ