Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

19:00-20:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

«Νίκος Γκάτσος. Δώστε μου μια ταυτότητα, να θυμηθώ ποιος είμαι» του Σταύρου Γ. Καρτσωνάκη

Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Γ. Καρτσωνάκη, «Νίκος Γκάτσος. Δώστε μου μια ταυτότητα να θυμηθώ ποιος είμαι» (Ποίηση και στιχουργική 1931-1991). Ο συγγραφέας συζητά με την συγγραφέα Αγαθή Δημητρούκα και την καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, Μαρία Καρακάουζι, για το βιβλίο που περιέχει σημαντική έρευνα και κρίσεις για τον ποιητή, γνωστές και άγνωστες, τα νεανικά λογοτεχνικά του βήματα της πρώτης περιόδου, αθησαύριστα σημειώματα, ραδιοφωνικές εκπομπές και χρονικά δημιουργίας σημαντικών έργων του.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Μετρονόμος

Μεγάλο Αρσενάλι

Θεματικός άξονας: Η Κρήτη ως όριο
Διαδρομές και ταυτότητες

Ο συγγραφέας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Ιωσήφ Βεντούρας συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το συγγραφικό και ποιητικό του έργο, για το πώς αυτό επηρεάστηκε από την εβραϊκή του ταυτότητα, επίσης για την εβραϊκή κοινότητα των Χανίων όπου γεννήθηκε, αλλά και για τον ρόλο της Εταιρείας Συγγραφέων στα ελληνικά γράμματα και τις προοπτικές της.

Γιαλί Τζαμί

«Ταξίδια στων παραμυθιών τη ράχη…»

Παραμύθια λαϊκά και λόγια των πολλών ανθρώπων του χτες, που ανασυνθέτουν το σήμερα και το αύριο, για παιδιά από 7 έως… 107 ετών από τους Παραμυθάδες του Εθνικού (Στίχοι, μουσική, τραγούδι: Φίλιππος Πλακιάς, αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης).

20:00-21:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας
Ερίκ Βυϊγιάρ: από τη ναζιστική Γερμανία στο Κογκό του Λεοπόλδου

O βραβευμένος με Βραβείο Γκονκούρ 2017, για το βιβλίο του «Ημερήσια Διάταξη», Γάλλος συγγραφέας Ερίκ Βυϊγιάρ συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και μεταφραστή Μανώλη Πιμπλή για τα τέσσερα βιβλία-«Αφηγήματα» του συγγραφέα που κυκλοφορούν στα ελληνικά: Την «Ημερήσια Διάταξη», τη «14η Ιουλίου», το «Κογκό» και το «Ο πόλεμος των φτωχών».

Μεγάλο Αρσενάλι

Θεματικός άξονας: Διαβαίνοντας τα σύνορα της προσφυγιάς
«Ο νόμος 2870/1922 και η “εύτακτος αποχώρησις” από την Μικρά Ασία» του Χρήστου Μαχαιρίδη

Ο συγγραφέας Χρήστος Μαχαιρίδης συνομιλεί για το νέο του βιβλίο με τη φιλόλογο και συγγραφέα Ρούλα Βουράκη και τη φιλόλογο Σοφία Σταθάκη.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Έρεισμα

Γιαλί Τζαμί

«Εξαρτάται» της Μαρίας Μαυρικάκη

Η συγγραφέας Μαρία Μαυρικάκη συζητά με τη γιατρό-ψυχογλωσσολόγο Μαίρη Σαββάκη για το τι σημαίνει να έχεις στο στενό σου περιβάλλον έναν άνθρωπο παγιδευμένο στις ουσίες, για το ακόρεστο του ελλείμματος, τις προσπάθειες θεραπείας και τις υποτροπές, τη μελαγχολία, τις ενοχές και τη συγχώρεση.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Πατάκη

Φιλολογικός Σύλλογος «Χρυσόστομος»

«Τάναϊς. Το πλοίο του πικρού χωρισμού» του Τηλέμαχου Μουδατσάκι

Ο συγγραφέας Τηλέμαχος Μουδατσάκις συνομιλεί με την Αλεξάνδρα Ζερβού, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και τον Πέτρο Αναστασιάδη, καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Καστανιώτη

21:00-22:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Επίσημη Τελετή Εγκαινίων του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

22:00-23:00
Φορτέτζα

«Συμπληγάδες γενεθλίων» και «Πίσω από τα θολά τζάμια» του Δημήτρη Καταλειφού

Ο ηθοποιός και ποιητής Δημήτρης Καταλειφός συζητά με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου για το πώς γεννήθηκαν οι δύο ποιητικές συλλογές του και διαβάζει ποιήματα δικά του, αλλά και άλλων αγαπημένων του ποιητών που τον καθόρισαν.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Πατάκη

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

19:00-20:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

«Κατά Ιωάννη» του Σπύρου Πετρουλάκη

Ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης συνομιλεί με τον παραολυμπιονίκη και συγγραφέα Αντώνη Τσαπατάκη και τον Ηλία Κολοβό, αν. καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Μίνωας

Μεγάλο Αρσενάλι

«Τα παιδιά του Λαγού» του Νίκου Χριστοδούλου

Ο Κύπριος συγγραφέας Nicolas Christo (Νικόλας Χριστοδούλου), στέλεχος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, συνομιλεί με την αντιπρόεδρο του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων Τζίνα Παυλάκη-Καλογερή και με τον δημοσιογράφο και μεταφραστή Μανώλη Πιμπλή για το βιβλίο του «Τα παιδιά του λαγού».
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Le Livre Ouvert

19:50-20:00
Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου

Θεατρικό αναλόγιο: Ερίκ Βυϊγιάρ

Η ηθοποιός Στελλίνα Ιωαννίδου διαβάζει αποσπάσματα από βιβλία του Γάλλου συγγραφέα Ερίκ Βυϊγιάρ.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης

20:00-21:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Θεματικός άξονας: Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας
Ο καθημερινός άνθρωπος στη Λογοτεχνία και την Ιστορία

Οι συγγραφείς Ερίκ Βυϊγιάρ, Μάρω Δούκα, Μιχάλης Μοδινός και ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιάννης Δημητρακάκης συζητούν για τη χρήση της Ιστορίας από τη λογοτεχνία, για το πώς η λογοτεχνία στρέφει τον φακό προς τον καθημερινό άνθρωπο, είτε αυτός είναι θύμα της Ιστορίας είτε γίνεται κινητήριος μοχλός της.

Μεγάλο Αρσενάλι

«Χειροποίητη Κρήτη» της Ισαβέλλας Ζαμπετάκη

Παρουσίαση του ομώνυμου λευκώματος από τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Ισαβέλλα Ζαμπετάκη και τη συγγραφέα και ιστορικό Λένα Διβάνη.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης / Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Kρήτης

Γιαλί Τζαμί

Θρύλοι για την Άλωση της Πόλης

Λαϊκές παραδόσεις και θρύλοι, με επίκεντρο την Αγιά Σοφιά πριν, στη διάρκεια αλλά και μετά την Άλωση της Πόλης, από τους Παραμυθάδες του Εθνικού (Ποίηση-στίχοι: Δημήτρης Φιλελές, μελοποίηση-τραγούδι: Φίλιππος Πλακιάς, αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης).

Φιλολογικός Σύλλογος «Χρυσόστομος»

Ποίηση και τραγούδι

Ο ποιητής Κώστας Κουτσουρέλης, με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του «Τι είναι και τι δεν είναι η Ποίηση», συζητά με τον στιχουργό Παρασκευά Καρασούλο.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Μικρή Άρκτος

20:50-21:00
Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου

Θεατρικό αναλόγιο: Άλι Σμιθ

Η ηθοποιός Βαλεντίνα Παπαδημητράκη διαβάζει αποσπάσματα από βιβλία της Σκωτσέζας συγγραφέα Άλι Σμιθ.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης

21:00-22:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

«Άνοιξη» της Άλι Σμιθ

Η σκωτσέζα συγγραφέας Άλι Σμιθ συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και υπεύθυνο ξένης λογοτεχνίας στις εκδόσεις Καστανιώτη, Γρηγόρη Μπέκο, με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα, «Άνοιξη».
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Καστανιώτη

Μεγάλο Αρσενάλι

Αναγνώσεις ιστορικών πηγών: Δημιουργώντας βιβλία για την εκπαίδευση και την κοινότητα

Συζητούν η Χαρά Ανδρεάδου, ιστορικός, επιστημονική συνεργάτρια του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Χανίων, επιμελήτρια των εκδ. «Πυξίδα της Πόλης», ο Λευτέρης Λαμπράκης, ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής των εκθέσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, επιμελητής των εκδ. «Πυξίδα της Πόλης», ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, υπεύθυνος των εκδ. «Πυξίδα της Πόλης», η Μανταλένα Χωραφάκη, φιλόλογος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πέργαμος» Βρυσών Πλατανιά και η Ειρήνη Καλφάκη, φιλόλογος.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης

22:00-23:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

«Σπίτια και Τάφοι» του Μπερνάντο Ατσάγα

Ο Βάσκος συγγραφέας Μπερνάντο Ατσάγα συνομιλεί για το νέο του βιβλίο «Σπίτια και Τάφοι» με τον μεταφραστή του στα ελληνικά, Κώστα Αθανασίου.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Εκκρεμές

Μεγάλο Αρσενάλι

Θεματικός άξονας: Η Κρήτη ως όριο
Ξεπερνώντας τα όρια της Κατοχής

Ο επιμελητής της β΄ έκδοσης του βιβλίου του Σταύρου Βλοντάκη «Η Οχυρά Θέσις Κρήτης», Γιώργος Βλοντάκης, οι συγγραφείς Μάρω Δούκα, Νίκη Τρουλλινού και ο ιστορικός Σπύρος Νταουντάκης συζητούν για την παρουσία του γερμανικού στρατού κατοχής στα Χανιά μετά την αποχώρησή τους από την υπόλοιπη Ελλάδα.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Αντιγόνη.

Γιαλί Τζαμί

«Ο τελευταίος φύλακας» του Δημήτρη Οικονόμου

Ο συγγραφέας Δημήτρης Οικονόμου συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Ίκαρος

23:00-24:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Συναυλία με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου: Μίλτος Σαχτούρης

Η διεθνούς φήμης πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζει για πρώτη φορά την υπό έκδοση δουλειά της πάνω στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

19:00-20:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Από την Εγκληματολογία στην αστυνομική Λογοτεχνία

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Στον 5ο όροφο της Νομικής», ο συγγραφέας Χρήστος Μαρκογιαννάκης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Σταύρο Ζουλάκη για την Εγκληματολογία, την αστυνομική Λογοτεχνία, την τέχνη και το Παρίσι.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Μίνωας

Μεγάλο Αρσενάλι

«Ο Τζίμης στην Κυψέλη» του Χρήστου Χωμενίδη

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και μεταφραστή Μανώλη Πιμπλή, με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Ο Τζίμης στην Κυψέλη».
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Πατάκη

20:00-21:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Θεματικός άξονας: «Σύνορα στην Ευρώπη»
«Γκρίζες μέλισσες» του Αντρέι Κούρκοφ

Ο Ουκρανός συγγραφέας Αντρέι Κούρκοφ συνομιλεί για το τελευταίο βιβλίο του με τον συγγραφέα και πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρο Ζουμπουλάκη.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Καστανιώτη

Μεγάλο Αρσενάλι

«Ονειρεύτηκα τη Διδώ» της Λένας Διβάνη

Η ιστορικός και συγγραφέας Λένα Διβάνη συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το νέο της βιβλίο, μία υβριδική βιογραφία, για την Διδώ Σωτηρίου.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Πατάκη

Γιαλί Τζαμί

Θεματικός άξονας: Διαβαίνοντας τα σύνορα της προσφυγιάς
Στον δρόμο για μια νέα πατρίδα

Η Κύπρια συγγραφέας της νουβέλας «Τι είναι ένας κάμπος», Νάσια Διονυσίου και ο Χανιώτης συγγραφέας της νουβέλας «Patriot», Μιχάλης Μαλανδράκης συζητούν για τις περιπέτειες ξεριζωμένων ανθρώπων που περιγράφουν στα βιβλία τους, είτε αυτοί κινούνται ομαδικά ως πολύπαθοι πρόσφυγες είτε ατομικά ως μετανάστες σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης ή ενός ονείρου.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Πόλις

Φιλολογικός Σύλλογος «Χρυσόστομος»

«Σώματα λυγρά» του Δημήτρη Λέντζου

Ο συγγραφέας Σταύρος Καρτσωνάκης συζητάει με τον Δημήτρη Λέντζο για τη νέα ποιητική συλλογή του «Σώματα λυγρά». Ποιήματα θα διαβάσει ο ίδιος ο ποιητής.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Μετρονόμος

20:50-21:00
Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου

Θεατρικό αναλόγιο: Ζυράννα Ζατέλη

Η ηθοποιός Ιώ Ασηθιανάκη διαβάζει αποσπάσματα από βιβλία της Ζυράννας Ζατέλη.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης

21:00-22:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Προβολή ντοκιμαντέρ: «Latin Noir» του Ανδρέα Αποστολίδη

Ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική, στη ζωή και το έργο των διάσημων συγγραφέων Πάκο Iγνάσιο Tάιμπο II (Paco Ignacio Taibo II) από το Μεξικό, Λεονάρδο Παδούρα (Leonardo Padura) από την Κούβα, Λουίς Σεπούλβεδα (Luis Sepulveda) από τη Χιλή, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Santiago Roncagliolo) από το Περού, Γκιγιέρμο Όρσι (Guillermo Orsi) και Κλαούδια Πινιέιρο (Claudia Pineiro) από την Αργεντινή (διάρκεια: 67’). Από τον βραβευμένο σκηνοθέτη και συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Ανδρέα Αποστολίδη.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Άγρα

Μεγάλο Αρσενάλι

«Ορατή σαν αόρατη» της Ζυράννας Ζατέλη

Η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Καστανιώτη

Γιαλί Τζαμί

«Ανέγγιχτη» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Γιάννη Μπασκόζο με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Κέδρος

22:00-23:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Συζήτηση για το Latin Noir

Συζήτηση για το ντοκιμαντέρ που διερευνά πώς μια γενιά συγγραφέων οδηγήθηκε στη συγγραφή νουάρ ιστοριών μυστηρίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ωμή κρατική βία, την αυξημένη εγκληματικότητα και τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βιώνει η Λατινική Αμερική από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τις μέρες μας. Με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Ανδρέα Αποστολίδη, τον περουβιανό συγγραφέα Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον μεταφραστή του στα ελληνικά, Κώστα Αθανασίου.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Άγρα / Εκδόσεις Καστανιώτη

Μεγάλο Αρσενάλι

«Περί της εαυτού ψυχής» του Ισίδωρου Ζουργού

Ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Κυριακή Τσολάκη με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Πατάκη

Γιαλί Τζαμί

Συναυλία με τους Κώστα Γανωτή και Χάικ Γιαζιτζιάν: Ένας ποιητής, δύο κόσμοι

Μια μελωδική εξερεύνηση της ουσίας του ποιητικού λόγου του Κωνσταντίνου Καβάφη από τον συνθέτη και ερμηνευτή Κώστα Γανωτή (κιθάρα, φωνή), με τη συμμετοχή του Χάικ Γιαζιτζιάν (ούτι, φωνή), που αναδεικνύει την αρμονική αντήχηση των δύο κόσμων που συνυπάρχουν στην καρδιά του Καβαφικού λόγου.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

11:00-12:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
«Τυρινός. Ο Κλέφτης Φόβων» του Νικόλα Σμυρνάκη

Ο Νικόλας Σμυρνάκης παρουσιάζει το παραμύθι του «Τυρίνος. Ο Κλέφτης Φόβων», μια ιστορία που βοηθάει τα παιδιά να απενοχοποιήσουν το συναίσθημα του φόβου και τα προτρέπει να τον μεταμορφώσουν σε φίλο.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Διόπτρα

Μεγάλο Αρσενάλι

Ψηφιακή αφήγηση και επικοινωνία στον πολιτισμό

Ένα masterclass από τα μέλη της ομάδας Διαχείρισης Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, Ανδρέα Κάκαρη, Ασημένια Μπάρμπα, Σταύρο Σοφρώνη, Σοφία Σταματοπούλου και Παναγιώτη Φραγκουλίδη.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας-Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

12:00-13:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
«Ελευθέριος Βενιζέλος. Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία» της Μάρως Βασιλειάδου

Η συγγραφέας Μάρω Βασιλειάδου συνομιλεί με τον αν. καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηλία Κολοβό, με αφορμή το νέο της βιβλίο
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Διόπτρα, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μεγάλο Αρσενάλι

Το τοπίο των εκδόσεων: Κρίσεις και προοπτικές

Οι εκδότες Φοίβος Βλάχος (εκδόσεις Κείμενα), Γιώργος Χ. Ευσταθίου και Κατερίνα Θανοπούλου (εκδόσεις Άπαρσις) και Θανάσης Συλιβός (εκδόσεις Μετρονόμος) συζητούν με τη δημοσιογράφο Πόλυ Κρημνιώτη για το τοπίο των εκδόσεων την περίοδο των αλλεπάλληλων κρίσεων και για τις προοπτικές των μικρών και μεσαίων εκδοτικών σχημάτων στο προσεχές μέλλον.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Κείμενα / Εκδόσεις Άπαρσις / Εκδόσεις Μετρονόμος

18:30
Μεγάλο Αρσενάλι

Ο μετεωρισμός ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο

Η έμπρακτη σχέση της ποίησης με την Ιστορία και με την επικαιρότητα. Η σχέση της ποίησης με άλλες τέχνες και μορφές έκφρασης. Με τους ποιητές και τις ποιήτριες: Γιάννη Δούκα, Χάρη Ψαρρά, Ορφέα Απέργη, Λένια Ζαφειροπούλου, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

19:00-20:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

«John Craxton: Ο αγαπημένος της ζωής. Μια ελληνική ψυχή» του Ίαν Κόλινς

Ο συγγραφέας Ίαν Κόλινς παρουσιάζει το βιβλίο του για τη ζωή και το έργο του φιλέλληνα ζωγράφου John Craxton.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Πατάκη

Γιαλί Τζαμί

«Αποφλοίωση και ακόνισμα. Ο ποιητής γλύπτης: η ελεγεία στις “Σάτιρες” του Κ.Γ. Καρυωτάκη» του Δημήτρη Αγγελάτου

Ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας Λογοτεχνίας Δημήτρης Αγγελάτος συζητά με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου για το νέο βιβλίο του.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Gutenberg

19:50-20:00
Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου

Θεατρικό αναλόγιο: Μάρω Δούκα

Η ηθοποιός Μαρίνα Πανηγυράκη διαβάζει αποσπάσματα από βιβλία της Μάρως Δούκα.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης

20:00-21:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

«Να είχα, λέει, μια τρομπέτα» της Μάρως Δούκα

Η συγγραφέας Μάρω Δούκα συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Να είχα, λέει, μια τρομπέτα».
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Πατάκη

Μεγάλο Αρσενάλι

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη» του Ηλία Μαγκλίνη

Ο συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Νίκο Κουρμουλή με αφορμή το νέο του βιβλίο.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Γιαλί Τζαμί

Τα σύνορα μέσα από το έργο της Χριστιάνας Λαμπρινίδη

Σπονδυλωτή οπτικοακουστική παρουσίαση του έργου της Χριστιάνας Λαμπρινίδη για τα σύνορα, μέσα από τέσσερα θεατρικά της έργα («B.OUND», «Peace talk», «Εθνικό φιλί», «Μονόλογοι των συνόρων»), τις δράσεις και τις αντίστοιχες παραγωγές τους. Η παρουσίαση είναι χωρισμένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Σύνορα και υπηκοότητα, Σύνορα και φόβος, Σύνορα και σεξουαλικότητα, Σύνορα και εγκλεισμός, με αντίστοιχα video και συζητήσεις.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Άπαρσις

Φιλολογικός Σύλλογος «Χρυσόστομος»

«Παραγουάη» του Μιχάλη Μοδινού

Ο συγγραφέας Μιχάλης Μοδινός συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Κώστα Κατσουλάρη με αφορμή το βιβλίο του «Παραγουάη».
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Καστανιώτη

21:00-22:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Θεματικός άξονας: Η Κρήτη ως όριο
Η Κρήτη ως (μεθ)όριο(ς): Τρεις ιστορικοί συζητούν με έναν συγγραφέα

Ο συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης, με έναυσμα τη λογοτεχνική αποτύπωση της Κρήτης, συζητά με τους ιστορικούς Ηλία Κολοβό, αν. καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρίνο Σαρηγιάννη, ερευνητή του Ι.Τ.Ε. και Γιάννη Σκαλιδάκη, διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, για τη νεότερη ιστορία της Κρήτης ως νησιού-μεθορίου στο ευρύτερο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου. Θα ξεκινήσουμε από τα χρόνια της οθωμανικής κατάκτησης της Κρήτης, για να συζητήσουμε στη συνέχεια τις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στο νησί μέχρι τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, αναφερόμενοι ιδιαίτερα στην ιστορία της Γραμβούσας ως πειρατικού κέντρου.

Μεγάλο Αρσενάλι

«Το κίνημα της αυτοκτονίας» του Πέτρου Μάρκαρη

Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη, με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Κείμενα

22:00-23:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

«Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο

Ο Περουβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο συνομιλεί με την ιστορικό Λένα Ματσιώρη, και τον μεταφραστή του στα ελληνικά, Κώστα Αθανασίου, για το νέο του μυθιστόρημα «Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού».
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Καστανιώτη

Μεγάλο Αρσενάλι

«Να θυμηθώ να παραγγείλω» του Στέλιου Μάινα

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Στέλιος Μάινας συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Παρή Σπίνου με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Γιαλί Τζαμί

«Η συμφιλίωση» του Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου

Για το νέο βιβλίο του συγγραφέα Δημήτρη Χαντζηκωνσταντίνου, θα μιλήσει ο φιλόλογος και πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας, Κώστας Μουτζούρης. Αποσπάσματα θα διαβάσει η φιλόλογος Μαρία Πατρελάκη.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

11:00-12:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
«Με μια κουβέρτα… στο διάστημα!» της Χριστίνας Κωνσταντουδάκη

Ελάτε να πετάξουμε «Με μια κουβέρτα… στο διάστημα!» με τη συγγραφέα του βιβλίου Χριστίνα Κωνσταντουδάκη. Μια διαδραστική παρουσίαση με παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Διόπτρα

12:00-13:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
«Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη» της Ελένης Κατσούλη

Η συγγραφέας Ελένη Κατσούλη σάς περιμένει για να διαβάσετε και να διασκεδάσετε παρέα με μια από τις ιστορίες του Πάρη. Για παιδιά ηλικίας από 4 ετών.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Μεταίχμιο

19:00-20:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Θεματικός άξονας: Η Κρήτη ως όριο
Από την Οξφόρδη στα Χανιά

Η Βρετανίδα ελληνίστρια, καθηγήτρια Φιλολογίας στην Οξφόρδη, ποιήτρια και μυθιστοριογράφος Ρουθ Παντέλ συνομιλεί με τον συγγραφέα Σπύρο Γιανναρά και τον Έλληνα εκδότη της, Κώστα Παπαδόπουλο, για τη σχέση της με την Ελλάδα και για το μυθιστόρημά της «Οι κόρες του Λαβυρίνθου», που έχει ως φόντο την εβραϊκή κοινότητα των Χανίων.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Ποταμός

Μεγάλο Αρσενάλι

Αστυνομική λογοτεχνία και πόλεμος

Τα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) Βασίλης Δανέλλης, Νίνα Κουλετάκη και Λευτέρης Γιαννακουδάκης συζητούν για την απεικόνιση του πολέμου στην αστυνομική λογοτεχνία, ελληνική και ξένη.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας

20:00-21:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Θεματικός άξονας: Σύνορα στην Ευρώπη
Η Ουκρανία στην πυρά

Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης συνομιλεί με τον Γεώργιο-Στυλιανό Πρεβελάκη (με σύνδεση από το Παρίσι), καθηγητή Γεωπολιτικής, Πολεοδομίας και Πολιτισμικής Γεωγραφίας στη Σχολή Γεωγραφίας της Σορβόννης (Paris I) και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών, για τον πόλεμο στην Ουκρανίας, τις δραματικές επιπτώσεις του για τη χώρα αλλά και τις παράλληλες συνέπειές του στη διαμόρφωση ενός νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη και τον κόσμο. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής.

Μεγάλο Αρσενάλι

Θεματικός άξονας: Η Κρήτη ως όριο
Ποιητικές φωνές της Κρήτης: Δημιουργώντας ποίηση, υπερβαίνοντας όρια

Τρεις ποιήτριες, η Ελένη Μαρινάκη, η Μαρινέλλα Βλαχάκη και η Κατερίνα Βλαχάκη, που ζουν και δημιουργούν σήμερα στην Κρήτη, συζητούν για τα όρια που καλούνται να υπερβούν, την αποτύπωση των σωματικών και ψυχικών τραυμάτων τους αλλά και για τη λυτρωτική δύναμη της ποίησης. Συντονίζει η φιλόλογος και συγγραφέας Αγγελική Καραθανάση-Μανουσάκη.

Γιαλί Τζαμί

Του Κωνσταντή: Η ιστορία μιας υπόσχεσης, μιας κατάρας και μιας επιστροφής…

Όταν τα δημοτικά τραγούδια γίνονται έμπνευση για παραμύθια. Η «παραμυθιακή» εκδοχή του δημοτικού τραγουδιού-παραλογής «Του νεκρού αδερφού», μέσα από τη μεταφορά του στην προφορική λογοτεχνία του λαού. Συνθετική ιστόρηση και μυθοπλαστική αφήγηση βασισμένη σε δέκα παραλλαγές απ’ όλη την Ελλάδα από τους Παραμυθάδες του Εθνικού (Ποίηση-στίχοι: Δημήτρης Φιλελές, μελοποίηση-τραγούδι: Φίλιππος Πλακιάς, αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης).

20:30-21:30
Φιλολογικός Σύλλογος «Χρυσόστομος»

Θεματικός άξονας: Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας

Λογοτεχνικά είδη σε διάλογο: Το παιχνίδι της γραφής και των ορίων στο πεδίο της λογοτεχνίας
Οι συγγραφείς Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Πέλα Σουλτάτου και Νίκη Τρουλλινού, με συντονιστή τον συγγραφέα Σπύρο Γιανναρά, συζητούν για το πώς αναμειγνύονται στοιχεία όπως το φανταστικό, η σάτιρα, το ποιητικό και το δοκιμιακό στοιχείο στη σύγχρονη λογοτεχνία. Για το αν υπάρχουν σύνορα στη λογοτεχνία, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

21:00-23:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Θεματικός άξονας: «Μίκης Θεοδωράκης»: Ένας διανοούμενος εκτός ορίων
Συναυλία με την Ντόρα Μπακοπούλου: «Όταν η ποίηση έγινε τραγούδι»

Η σολίστ του πιάνου Ντόρα Μπακοπούλου με την Αγγελική Λιούκα στο τραγούδι παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στους στίχους σπουδαίων ποιητών (Ελύτη, Γκάτσου, Λειβαδίτη, Ρίτσου, Σεφέρη, κ.ά.) που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Προλογίζει ο Γιώργος Αγοραστάκης με μια ομιλία με θέμα «Βιβλιογραφία για τον Μίκη».

21:00-22:00
Μεγάλο Αρσενάλι

«Ημερολόγιο Ατομικόν, Εν Σμύρνη 1918-1919» του Λεωνίδα Κακάρογλου

Συνομιλούν οι: Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας, υπεύθυνος των εκδ. Ραδάμανθυς, Θεοχάρης Ι. Φραγκιουδάκης, συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής, Σήφης Μιχελογιάννης, συγγραφέας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Λεωνίδας Κακάρογλου, συγγραφέας και ποιητής.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Ραδάμανθυς / Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Γιαλί Τζαμί

Η ποίηση του Διονυσίου Σολωμού και το ’21

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και μελετητής του δημοτικού τραγουδιού Παντελής Μπουκάλας μιλάει για τον εθνικό μας ποιητή, τον κόντε Διονύσιο Σολωμό, που «βαφτίστηκε» στην Επανάσταση του 1821. Παρακολουθώντας παθιασμένα τις εξελίξεις του Αγώνα από την πατρίδα του τη Ζάκυνθο, όπου συνέρρεαν οι πρόσφυγες από το Μεσολόγγι και τον Μοριά, τον δόξασε ως πολεμιστής των γραμμάτων και όχι των αρμάτων. Με τους ποικίλους τρόπους της ποίησης και των πεζών του, κατατάχτηκε στους κορυφαίους του αιώνα του, πανευρωπαϊκά, και καθιέρωσε την «αυτομόρφωτη» γλώσσα του λαού ως πανάξια γλώσσα της τέχνης του λόγου.

Παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη

«Μίτος: στα όρια του Λαβυρίνθου»
Τρίτη 28 Ιουνίου έως Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, 19:00-22:30
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 28 Ιουνίου, 20:30

Χώρος Τέχνης Χανίων
Παπαναστασίου 59, Χανιά

Ο Χώρος Τέχνης Χανίων παρουσιάζει την έκθεση «Μίτος: στα όρια του Λαβυρίνθου» (επιμέλεια: Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, γραμματειακή υποστήριξη: Ζωή Κολλάρου, επιστημονικός συνεργάτης: Δημήτρης Αγγελάτος) με τη συμμετοχή 34 Κρητών εικαστικών δημιουργών: (Λευτέρης Βεργεράκης, Σοφία Βλαζάκη, Γιάννης Διαλινός, Βίκυ Καμένου, Ειρήνη Κανά, Αμαλία Καρκούλια, Ζωή Κολλάρου, Στέλλα Κουκουλάκη, Βαγγέλης Λάζαρης, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Παντελής Μαρκαντωνάκης, Σταυρούλα Μαυροματάκη, Μαρία Μιχελογιάννη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Βάσω Μυλωνογιάννη, Δάφνη Μυλωνογιάννη, Γρηγόρης Νιόλης, Παγώνα Ξενάκη, Κώστας Παγωμένος, Ονούφριος Παπατζανάκης, Αγλαΐα Περάκη, Σύλβια Πετσούρα, Μανώλης Πετράκης, Βάσω Πρωτοπαπαδάκη, Βαγγέλης Ρούσσος, Χρυσούλα Σκεπετζή, Λένα Τάκη, Ειρήνη Τσιράκη, Κωνσταντίνος Φίσσερ, Αντώνης Φραντζεσκάκης, Εύη Φωτοπούλου, Εύα Χαραλαμπίδου, Άννα Χαρχαλάκη, Δημήτρης Χουρδάκης), με μοναδικά βιβλία τέχνης (art books), που αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι Κρήτες δημιουργοί αντιλαμβάνονται τα ποικίλα όρια -ιστορικά, μυθολογικά, κοινωνιολογικά, ψυχολογικά- μέσα από το πρίσμα που συνδέει το Βιβλίο και την Τέχνη στο πέρασμα των αιώνων.

Κεντρική εικόνα θέματος: Φωτογραφία έργου από την έκθεση «Μίτος: στα όρια του Λαβυρίνθου»

Διαβάστε επίσης:

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Στις γραμμές των συνόρων