Μια μαγική βραδιά, γεμάτη συγκίνηση έζησε η Ανδρος το Σάββατο το βράδυ. Περισσότερα από χίλια άτομα πλημμύρισαν, υπό το φως της σχεδόν ολόγιομης σελήνης, το νέο ανοικτό πετρόκτιστο θέατρο της Χώρας Άνδρου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, για τα τα επίσημα εγκαίνια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.

Κόσμος όλων των ηλικιών, ντόπιοι αλλά και παραθεριστές, συνέρρευσαν από νωρίς στη νέα σκηνή, ένα αίτημα δεκατιών για το νησί, που υλοποιήθηκε χάρη στο όραμα και την γενναιοδωρία του Ανδρεώτη Αλκιβιάδη Τάττου, για τη συναυλία των Φίλιππου Πλιάτσικα και Γιάννη Μηλιώκα.

“Για μένα είναι μια μαγική βραδιά γιατί  ένα θέατρο ζωντανεύει  απ΄τη συγκίνηση, ζωντανεύει απ΄τη χαρά του κόσμου”, διαπίστωσε συγκινημένος ο Παντελής Βούλγαρης. “Παρόλο που πολλές φορές έχω βρεθεί σε τέτοιες στιγμές με ταινία μου, αυτό είναι διαφορετικό, γιατί ένα θέατρο έχει διάρκεια. Και η αγωνία μου τώρα είναι με τον κόσμο. Να γεμίζει το θέατρο και να προχωρήσουμε στα επόμενα. Να δημιουργηθεί μια παράδοση και το θέατρο  και να γίνει   ένα βήμα πολιτισμού και αφορμή για να εμφανιστούν νέες δυνάμεις”.


“Πρώτη Αυγούστου σήμερα.Πρεμιέρα στο ολοκαίνουργιο θέατρο του νησιού. Και αρχή με το τραγούδι. Το τραγούδι έρχεται και μας βρίσκει. Απ´το απέναντι διαμέρισμα, μέσα στο αυτοκίνητο οδηγώντας, στα μπουρίνια του έρωτα, στο χωρισμό και στο πένθος.”,πρόσθεσε, αντί χαιρετισμού ο Παντελής Βούλγαρης απ΄τη σκηνή πια του θεάτρου, έχοντας απέναντί του ένα θέατρο απ’το οποίο το κοινό κρεμόταν σαν τα τσαμπιά. “Αρκούν δέκα πέντε λέξεις, πέντε μουσικές φράσεις και το ταλέντο για να προκύψει το θαύμα. Το τραγούδι που μας ακολουθεί είναι ειναι η συνείδησης μας, είναι το μαγικό κλειδί που ξεκλειδώνει το πρόβλημα, που μας κάνει ανθρώπινους και συλλογικούς. Και οι δυο μελωδοί που θα μας συντροφεύσουν αυτό το βράδυ έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια ότι μας συναντούν με απλότητα και αλήθεια. Ο Φιλίππος Πλιάτσικας και ο Γιάννης Μηλιώκας χωρίς να το ξέρουν στάθηκαν κοντά μου στα χαρούμενα αλλα και στα δύσκολα. Τυχεροί όλοι μας που τους συναντούμε απόψε.”


Φανερά συγκινημένος και ο Αλκιβιάδης Τάττος δήλωσε “περήφανος”. Κι ευχήθηκε “να είμαστε καλά όλοι για να συνεχίσουμε “.


“Το Φεστιβάλ θα γίνει θεσμός που θα μακροημερεύσει”, μας διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Ανδρου Θεοδόσης Σουσούδης προσθέτοντας:” Σήμερα είναι μια μεγαλη στιγμή για το νησί μας. Αποδεικνύεται ότι  η  κρίση δεν μας αγγίζει.”


“Το πλοίο σαλπάρισε και ταξιδεύει “, αισθάνεται η μία εκ των  αρχιτεκτόνων του θεάτρου, Κυριακή Κονδυλάτου. “Είδαμε γραμμές απ΄το χαρτί να γίνονται χώρος άδειος και μετά να μεταμορφώνεται σε χώρο γεμάτο κόσμο, χαρά και μουσικές. Ηταν συναρπαστικό”, δηλώνει ο έτερος αρχιτέκτονας του θεάτρου Κωνσταντίνος Λούκος.    

Στα εγκαίνια  παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο Ηλίας Μαμαλάκης κ.ά.

Το νέο Φεστιβάλ αποτελεί διοργάνωση του Δήμου Ανδρου, υπό την αιγιδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Και συνεχίζει μέχρι το τέλος Αυγούστου με παραστάσεις, συναυλίες και ένα λογοτεχνικό διαγωνισμό. 

Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικα στο: 1o Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου