Έφτασε αισίως στη 19η διοργάνωσή του το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ένα φεστιβάλ ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό.

Πάντα ξεχωριστό, πάντα ενήμερο για τις πρωτοποριακές τάσεις του σύγχρονου χορού σε όλο τον κόσμο, πάντα με την επιδίωξη να συστήσει στο ελληνικό κοινό τους πιο ενδιαφέροντες ερμηνευτές και χορογράφους και τα πιο συναρπαστικά έργα. Ειδικοί, άνθρωποι του χορού, σπουδαστές και ευρύ κοινό ανανεώνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους στην όμορφη καλοκαιρινή Καλαμάτα, για να μοιραστούν τις παραστάσεις, την ατμόσφαιρα και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα.

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διοργανώνεται από τις 18 μέχρι τις 25 Ιουλίου 2013 σε διάφορους χώρους της Καλαμάτας, με κυρίαρχο το μαγικό Αμφιθέατρο του Κάστρου.

Φέτος το πρόγραμμά του, που έχει διαμορφωθεί με έντονα ερευνητική διάθεση, δίνει έμφαση στην παρουσίαση σημαντικών διεθνών δημιουργών, καταξιωμένων και ανερχόμενων, και προβάλλει μ’ ένα δυνατό πρόγραμμα τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, που δεν το βάζει κάτω παρά τις αντιξοότητες.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα δούμε φέτος, μεταξύ άλλων, την αναβίωση της μυθικής παράστασης Drumming της Anne Teresa De Keersmaeker [Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ] με την ομάδα της Rosas, καθώς και την αναβίωση μιας ιστορικής παράστασης που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται, χορεύεται και βλέπεται μια παράσταση χορού: του What the body does not remember του Wim Vandekeybus [Βιμ Βαντεκέυμπους], που θα παρουσιαστεί από την ομάδα του, την Ultima Vez. Δίπλα στους δύο εξέχοντες βέλγους δημιουργούς, ένας γάλλος χορευτής και χορογράφος που τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τον δικό του δρόμο εκφραστικής διαδικασίας, με τη δική του ευαίσθητη πολιτικά και κοινωνικά ματιά: ο Rachid Ouramdane [Ρασίντ Ουραμντάν], με την παράσταση Exposition Universelle [Παγκόσμια έκθεση].

Πέρα από την Ευρώπη, το Φεστιβάλ διευρύνει την έρευνά του στην Κεντρική Αφρική και τη Λατινική Αμερική αποκαλύπτοντας στο κοινό δύο νέους δημιουργούς που σύντομα θ’ ακούμε το όνομά τους πιο συχνά. Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θ’ ανακοινωθεί σε λίγες μέρες και σίγουρα θ’ αποτελέσει έναν δυνατό πόλο έλξης για όλους όσοι θέλουν να «ζήσουν» την ξεχωριστή ατμόσφαιρα της Καλαμάτας, τις ημέρες του Φεστιβάλ της.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από δύο εκπαιδευτικές δραστηριότητες: ένα σεμινάριο σύγχρονου χορού που θα καθοδηγήσει ο ισπανός Jorge Crecis [Χόρχε Κρέσις], γνωστός για τη δυναμική προσέγγιση του χορού που πρεσβεύει, και ένα ερευνητικό εργαστήρι χορού με αφετηρία την ικανότητα του ανθρώπου να εφευρίσκει νέα παιχνίδια και να τα εφαρμόζει στο χορό, το οποίο θα καθοδηγήσουν η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη και η χορεύτρια Σάνια Στριμπάκου.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ενεργοποιήσει την πόλη της Καλαμάτας και θα τη μετατρέψει για οκτώ μέρες σε μια πραγματική πόλη του σύγχρονου χορού, έτοιμη να υποδεχθεί καλλιτέχνες και επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος του  ΕΣΠΑ για την Ανάπτυξη 2007-2013, “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Πέμπτη 18.07.2013

Drumming

Rosas – Anne Teresa de Keersmaeker

Παρασκευή 19.07.2013

STILL/life

Qudus Onikeku

Drumming

Rosas – Anne Teresa de Keersmaeker

Σάββατο 20.07.2013

STILL/life

Qudus Onikeku

Exposition universelle

L’A/ Rachid Ouramdane

Με την υποστήριξη του Institut Français.

 

Κυριακή 21.07.2013

Exposition universelle

L’A/ Rachid Ouramdane

Με την υποστήριξη του Institut Français.

What the body does not remember

Ultima Vez/ Wim Vandekeybus

 

Δευτέρα 22.07.2013

Μια βραδιά χορού

της Μαίρυ Βίγκμαν

Fabian Barba

 

Τρίτη 23.07.2013

Mothers

ΖΗΤΑ/ Ίρις Καραγιάν

Τετάρτη 24.07.2013

μικρές ζωές ή

το σώμα που κατοικώ

Αγγελική Στελλάτου

Pausing

Cie Projet 11/

Γιάννης Μανταφούνης & May Zahry

 

Πέμπτη 25.07.2013

Εγκατάσταση βίντεο ΜΕΣΑ

Δημήτρης Παπαϊωάννου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Τρίτη 23.07.2013

Διάλεξη του Fabian Barba

με θέμα την παράσταση

Μια βραδιά χορού

της Μαίρυ Βίγκμαν

JINX 103

József Trefeli & Gábor Varga

Με την υποστήριξη της Pro Helvetia.

Τετάρτη 24.07.2013

Το απομεσήμερο

ενός Φαύνου

Γιάννης Νικολαΐδης

Πέμπτη 25.07.2013

Παράσταση ερευνητικού εργαστηρίου playforKalamataDanceFestival

JINX 103

József Trefeli & Gábor Varga

Με την υποστήριξη της Pro Helvetia.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

/ 17.7–25.7 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ

Όταν η παράσταση κυλάει

με τον

Jorge Crecis

 

/ 20.7–25.7 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ

playforKALAMATADANCEFESTIVAL

με τις

Σοφία Μαυραγάνη και Σάνια Στριμπάκου  

Photo: ULTIMA VEZ_What the Body Does Not Remember 2013_b1 C Danny Willems

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες

Ιωάννα Αποστόλου: 6972 558593

mail@kalamatadancefestival.gr