Επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό από την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα του οργανισμού κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες στην πόλη θα παρουσιαστεί σε μια εγκατάσταση στον χώρο όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο, στην οδό Ομήρου, από τον Οκτώβριο του 2022 ως τον Ιανουάριο του 2023.

Τα αρχεία του Goethe-Institut Athen περιλαμβάνουν σπάνια ιστορικά τεκμήρια που χαρτογραφούν την πολιτιστική ζωή της Αθήνας από τις αρχές του 1950. Θα θέλαμε να ζητήσουμε τη δική σας συμβολή και υποστήριξη στο εγχείρημα Ας οργανώσουμε τα αρχεία μας! προκειμένου η αρχειακή αυτή συλλογή να εμπλουτιστεί με νέο υλικό. Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη και προβολή του αρχείου του Ινστιτούτου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το υλικό που (θα) το απαρτίζει αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων 70 ετών.

Σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε τα αρχεία –και ίσως να φανταστούμε εκ νέου τη ζωή και το μέλλον των αρχείων–, θα οργανώσουμε μια δημόσια έκθεση. Μέσα από την παρουσίαση σπάνιου υλικού –που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό σε μορφή έκθεσης– στοχεύουμε να ρίξουμε φως στις πιθανές συνδέσεις του αρχείου με την κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης έκθεσης οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να επαν-ανακαλύψουν πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν και να οραματιστούν νέες.

Η δράση Ας οργανώσουμε τα αρχεία μας! θα επιχειρήσει μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, την αφήγηση της πολυδιάστατης πολιτιστικής δράσης του Goethe-Institut Athen. Για το Ινστιτούτο, το έργο της συνδιαμόρφωσης των αρχείων υπογραμμίζει την πολυετή μας συμβίωση και φανερώνει τη επιθυμία μας για τη συνέχεια των γόνιμων συνεργασιών μας με τοπικούς φορείς και ανθρώπους.

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΛΗ

Αναζητώντας κοινά σημεία συνάντησης στον χώρο του πολιτισμού, σας προσκαλούμε να συμβάλετε στην πρωτοβουλία εμπλουτισμού του αρχείου μας και να μοιραστείτε μαζί μας υλικό που πιστεύετε ότι αποτελεί σημαντικό τεκμήριο της πολιτιστικής δραστηριότητας του Goethe-Institut Athen: αναλογικές ή/και ψηφιακές φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά τεκμήρια, επιστολές, αλλά και έντυπο υλικό (προσκλήσεις, φυλλάδια, εκδόσεις, κατάλογοι) από πολιτιστικές δράσεις που οργάνωσε, συνδιοργάνωσε ή/και υποστήριξε το Goethe-Institut Athen από τη δεκαετία του 1950 έως και το 2010.

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Αν έχετε στην κατοχή σας τέτοιου είδους αρχειακό υλικό και θέλετε να το παραχωρήσετε στο Goethe-Institut Athen με στόχο τον εμπλουτισμό και την ανάδειξη των αρχείων του, θα χαρούμε πολύ αν επικοινωνήσετε μαζί μας μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 και μας πληροφορήσετε σχετικά με το υλικό που διαθέτετε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
– Καλώντας στο τηλέφωνο 210 3661 004 (Τρίτη – Πέμπτη, 11:00–15:00)
– Στέλνοντας email στο ATH-cultural-archive@goethe.de

Στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας για τον τρόπο και τον χρόνο παράδοσης του υλικού σε εμάς και τη διαδικασία δανεισμού (Ιούνιος–Ιούλιος 2022), όπως και της επιστροφής του υλικού σε εσάς (Ιανουάριος 2023).

Το 2022 το Goethe-Institut Athen γιορτάζει τα 70ά του γενέθλια. Από την ίδρυσή του, αποτελεί έναν χώρο που εστιάζει στη συνάντηση ανθρώπων, τον διάλογο και την από κοινού μάθηση. Η επέτειος μάς δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε περαιτέρω τους στόχους και τις ιδέες μας. Συνομιλούμε με μακροχρόνιους και νέους συνεργάτες και φίλους, για να σκεφτούμε τον ρόλο μας στην πόλη. Στα 70ά μας γενέθλια θέλουμε να παρουσιάσουμε όλο το εύρος της δραστηριότητάς μας. Το πολιτιστικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων, πειραματικών μεταξύ άλλων μορφών συνεργασίας, αλλά και στην εδραίωση του Ινστιτούτου ως χώρου επίκαιρων συζητήσεων και σημείου συνάντησης της πολιτιστικής σκηνής.

Το έργο της ανάπτυξης και ανάδειξης του πολιτιστικού αρχείου του Goethe-Institut Athen είναι δυναμικό και συνεχές: το αρχείο εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό, όσο διευρύνονται και οι δράσεις και οι συνεργασίες του Ινστιτούτου στα διαφορετικά πολιτιστικά και καλλιτεχνικά πεδία της πόλης.

Στόχος είναι το υλικό της αρχειακής του συλλογής να είναι διαθέσιμο και ανοιχτό τόσο στο ειδικό κοινό –που περιλαμβάνει ερευνητές, ιστορικούς και άλλους ενδιαφερόμενους– όσο και στο ευρύ κοινό – που θέλει να διερευνήσει μαζί μας την πολιτιστική αυτή πορεία από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα, να γνωρίσει, να μελετήσει και πιθανά να εμπνευστεί από το αρχείο.