Χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν με μία βαλίτσα στο χέρι κουβαλώντας μόνο τα πιο πολύτιμα προσωπικά τους αντικείμενα. Κάποιοι έφυγαν έχοντας μόνο μια βαλίτσα αναμνήσεις. Τα αρώματα, οι γεύσεις, οι μελωδίες, οι φωτογραφίες, οι παραδόσεις και οι καθημερινές συνήθειες της κοσμοπολίτικης Σμύρνης διατηρούνται ζωντανές ταξιδεύοντας από γενιά σε γενιά και αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ακόμη και σήμερα. Οι χαμένες πατρίδες πάντα κυριαρχούσαν στις σιωπές και στις ιστορίες των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας ενώ ταυτόχρονα έγιναν κομμάτι της συλλογικής μνήμης ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί μια μικρή κιβωτό μνήμης, νοσταλγικής αλλά και ζοφερής, για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την πορεία του ελληνικού στοιχείου στην Ανατολή, καθώς και για τα μικρά καθημερινά, που έγιναν βίωμα στο σήμερα.

Τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας δημιουργούν μια συνθήκη βιωματικής εμπειρίας που μας καλεί να ταξιδέψουμε στο χθες αλλά και να αναστοχαστούμε το αποτύπωμά του στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Συμμετέχουν: Μ.Αριστοτέλους, Σ.Ασημάκη, Μ.Βλασερού, Κ.Βούτζαλη, Β.Γιαλαμά, Π.Κάλβης, Κ.Κουλλιά, Λ.Κουτελιέρη, Β.Λιουδάκης, Λ.Μαργαρώνη, Σ.Μητσάκου, Α.Μπίρλης, Γ.Παπαβασιλείου, Μ.Παπαβασιλείου, Ε.Πεχλιβάνη, Τ.Σέμψη, Ι.Τσούμας, Κ.Χρανιώτη

Επιμέλεια: Λία Κουτελιέρη
Η αίθουσα είναι ευγενική χορηγία του οργανισμού “Κin Kibbutz”

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Καλλιόπη Βούτζαλη

Διαβάστε επίσης:

Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022: Το 1922, πυλώνας στο σήμερα
Ruins – Ερείπια ή Μνημεία: Ομαδική έκθεση στο Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022