Από 30 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά τη Γαστούνη και σε άλλες πόλεις της Ηλείας το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Θα γίνουν επίσης προβολές και εκδηλώσεις και στους άλλους δυο νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας (Πάτρα, Αίγιο, Μεσολόγγι). Στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, προβάλλονται ταινίες επαγγελματιών που έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία.

Παράλληλα με το Φεστιβάλ Ολυμπίας πραγματοποιείται και η 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας- CAMERA ZIZANIO. Στην CAMERA ZIZANIO διαγωνίζονται 150 ταινίες απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το ελληνικό τμήμα αύξησε και πάλι φέτος τις συμμετοχές συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Συμμετέχουν 185 ταινίες από 147 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα. Επί πλέον θα προβληθούν 30 ταινίες στο διεθνές πανόραμα και σε ειδικές προβολές.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν ταινίες επαγγελματιών, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων, 13 ταινίες μεγάλου μήκους και 48 ταινίες μικρού μήκους.  Μέσω των ταινιών όλων των προγραμμάτων εκπροσωπούνται 44 χώρες απ’ όλες τις ηπείρους.

Εκτός από τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος θα προβληθούν και 60 ταινίες σε αφιερώματα και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Κινηματογραφικά αφιερώματα

• «Young European Creation on tour», κινούμενα σχέδια χωρίς λόγια για παιδιά ηλικίας 6 ως 11 ετών (Σε συνεργασία με το γαλλικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ Cine Jeune).

• RAINBOW (Rights against intolerans building open – minded world), ένα πρόγραμμα – εργαλείο για εκπαιδευτικούς με θέμα τη διαφορετικότητα και τον αυτοπροσδιορισμό των νέων (Σε συνεργασία με την European Children’ s Film Association).

• «Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τριφό», τέσσερις ταινίες μαθητείας για την παιδική ηλικία του κορυφαίου και πλέον αντιπροσωπευτικού Γάλλου σκηνοθέτη της Nouvelle Vague – Νέο Κύμα (Μια σύμπραξη με το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης)

• «Zoom in European Children’ s Films», ταινίες με θέματα οικολογικά, οικογένειας, οικονομικής κρίσης, ανθρωπίνων σχέσεων, σχολικού περιβάλλοντος κλπ.

• «Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών», ένα αφιέρωμα μνήμης για τους 63 νέους, ηλικίας 14 ως 25 ετών, από τα Προσφυγικά της Πάτρας, που εκτελέστηκαν από τους ναζί, στις 4 Δεκεμβρίου 1943 (Σε συνεργασία με τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Αχαΐας).

Οι προβολές θα γίνονται στις εξής 14 κινηματογραφικές αίθουσες και χώρους πολιτισμού:

1. Πύργος: Δημοτικό κινηματοθέατρο Απόλλων, Συνεδριακό Κέντρο Αντιπεριφέρειας Ηλείας, Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Κούβελου, Cineplex Ορφέας (3 αίθουσες)
2. Πάτρα: Αίθουσα εκδηλώσεων Παμμικρασιατικού Συλλόγου Αχαΐας
3. Αίγιο: Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
4. Μεσολόγγι: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
5. Αμαλιάδα: Cine Cinema (δυο αίθουσες)
6. Λεχαινά: Δημοτικός Κινηματογράφος «Άστρον»
7. Γαστούνη: Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο
8. Ζαχάρω: Αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου
 

Όλες οι ταινίες έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, οι βασικότερες από τις οποίες είναι οι εξής:

• Εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση.
• Αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων.
• Βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα

Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας τιμώντας αυτές τις αρχές είναι ισότιμο μέλος στη CIFEJ (Centre International du Film pour l’ Enfance et la Jeunesse) και στην ECFA (European Children’ s Film Associaton).

Τόσο για το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Ολυμπίας όσο και για το πρόγραμμα της 13ης CAMERA ZIZANIO, θα υπάρχουν εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Ταυτόχρονα θα πραγματοποιούνται οι εξής παράλληλες δράσεις:

• θα λειτουργούν εργαστήρια σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένων σχεδίων.
• θα κυκλοφορείται καθημερινά η εφημερίδα Ζιζάνιο η οποία συντάσσεται από παιδιά.
• θα μεταδίδεται καθημερινά με ευθύνη των παιδιών από  συχνότητα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού η εκπομπή Ράδιο Ζιζάνιο.
• θα μεταδίδονται καθημερινά μέσω του διαδικτύου γεγονότα του Φεστιβάλ και συνεντεύξεις στο εξάωρης διάρκειας Zizanio Live (παραγωγή των παιδιών)
• θα προβάλλεται καθημερινά πριν από την τελευταία προβολή του διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ το πεντάλεπτο Daily News (παραγωγή των παιδιών).
• θα γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων και γνωριμία των μαθητών με καταξιωμένους συγγραφείς
• θα δοθούν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις
• θα γίνουν ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα
• θα προβληθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθήματα στο σκοτάδι», οι καλύτερες παιδικές και νεανικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, σύγχρονες αλλά και κλασικές, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Υποστηρικτές και συνεργάτες είναι ο Δήμος Πύργου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το ΤΕΙ Πάτρας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φορείς εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, Κινηματογραφικές Λέσχες και άλλοι φορείς.

Το Φεστιβάλ ενισχύεται από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης.