Με την αντίστροφη μέτρηση για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα να έχει ήδη ξεκινήσει, σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα highlights της φετινής διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί στις 15-24 Μαρτίου 2013:

Η αποκαλυπτική ταινία The Invisible War του ανατρεπτικού Κέρμπι Ντικ, υποψήφια στα φετινά Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ, σοκάρει φέρνοντας στο φως ένα καλά κρυμμένο μυστικό: τους βιασμούς γυναικών εντός του αμερικανικού στρατού.

Η Αγορά, πολύτιμο κομμάτι του Φεστιβάλ, δηλώνει δυναμικό «παρών» στη 15η διοργάνωση:

– Φέτος η Αγορά φιλοξενεί τον αριθμό-ρεκόρ των 520 ταινιών, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής, καθώς και μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που έχουν ταξιδέψει και σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού.
– Την Αγορά θα επισκεφτούν περισσότεροι από 55  ξένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.
– Για πρώτη φορά στα φετινά Docs in Progress θα δοθεί βραβείο από την εταιρία οπτικοακουστικών υπηρεσιών Authorwave.
– Συνεχίζονται τα επιτυχημένα Market Talks, ένας πρακτικός οδηγός για ντοκιμαντερίστες, στο πλαίσιο του οποίου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες στους δημιουργούς.
– Φέτος, η Αγορά διοργανώνει μια νέα δράση, παρέχοντας συμβουλές σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυο διακεκριμένες ντοκιμαντερίστριες, η Bρετανίδα Κιμ Λοντζινότο και η Tσέχα Χελένα Τρεστίκοβα, γνωστές στο κοινό του Φεστιβάλ μέσα από αφιερώματα που έχει πραγματοποιήσει στο έργο τους, επιστρέφουν στο 15ο ΦΝΘ με τις νέες ταινίες τους. Το ντοκιμαντέρ Salma της Κιμ Λοντζινότο αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της ομώνυμης ηρωίδας, η οποία αποδεσμεύτηκε από το σκληρό πεπρωμένο των γυναικών της Ινδίας κι έκανε τη φωνή της να ακουστεί μέσα από την ποίηση και την πολιτική. Από την άλλη, η ταινία Private Universe της Χελένα Τρεστίκοβα παρακολουθεί με τη διεισδυτική της ματιά τη ζωή μιας οικογένειας κατά τη διάρκεια 37 ετών, εκθέτοντας τις κρυφές πτυχές της αλλά όσα διαμόρφωσαν το σύγχρονο πρόσωπο της Τσεχίας.

Οι ταινίες περιλαμβάνονται στις ενότητες «Πορτρέτα» και «Μικρές Αφηγήσεις» που χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 15ου ΦΝΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.