Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο διοργανώνουν τη 14η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου στις 7, 8 και 9 Μαρτίου 2014 στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό. Η Πλατφόρμα Χορού αφορά νέα έργα σύγχρονου χορού, μη εμπορικών προδιαγραφών, τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού δεν περιορίζεται μόνο στα στενά όρια της Κύπρου αλλά έχει κερδίσει θεατές και στο εξωτερικό. Με πρόσκληση των διοργανωτών, εκπρόσωποι διεθνών Φεστιβάλ, έρχονται για να παρακολουθήσουν τις καινούριες χορογραφίες στη Κύπρο και στη συνέχεια να τις προβάλουν στις χώρες τους αλλά και να προσκαλέσουν ομάδες σε δικά τους Φεστιβάλ.

Οι συμμετοχές για την φετινή χρονιά είναι 15. Οι 10 προτάσεις αφορούν δουλείες καθιερωμένων χορογράφων ενω οι 5 υπογράφονται από νεότερους χορογράφους με καθόλου ή μικρότερη παρουσία στον θεσμό της Πλατφόρμας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014
– Χάρης Κούσιος | State of mind 3, 15’
– Hamilton Monteiro | 9 in a row, 10’
– Ομάδα Σύγχρονου Χορού Αέλιον / Φωτεινή Περδικάκη | Crack, 20’
– Φούλη Στυλιανίδου | Jodeli Jodeli Doo, 10’
– Φώτης Νικολάου | I am and I am not, 20’

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014
– ‘Ελενα Αντωνίου | First Arch, 20’
– Noema Dance Works/Alexandra Waierstall | ONE.AND.ƎИO, 18’
– Αλέξανδρος Μιχαήλ | Physical Data Dtream, 13’
– Julia Anna Brendle | Stimmen, 10’
– Ασώματες Δυνάμεις/Μάχη Δημητριάδου-Lindahl | ‘Ομορφος Κόσμος, 20’

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014
– .pelma./ Λία Χαράκη | The RRR show, 20’
– Αντώνης Αντωνίου | Home Story, 10’
– Ομάδα Πέντε/Χλόη Μελίδου |‘Ανευ Λόγου, 20’
– Mιλένα Ugren Kούλας | Χαμένη 15’
– Nothing to Declare/Αλέξης Βασιλείου | Stay With Me, 20’

Διοργάνωση: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού-Θέατρο Ριάλτο
Συνεργασία: Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού-Δήμος Λεμεσού


Παράλληλες εκδηλώσεις στη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού

1.Dance Throughout the Year

Φέτος το Dance Throughout the Year, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Μαρτίου, παρουσιάζοντας δύο έργα που έχουν κάνει πρεμιέρα μέσα στο 2013.

Το Dance Throughout the Year, έχει σαν γενικότερο στόχο, να συμπληρώσει το πρόγραμμα της Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού και να εμπλουτίσει την όλη διοργάνωση, να βοηθήσει επιπρόσθετα με τη Πλατφόρμα την προώθηση του έργου των Κύπριων χορογράφων, δημιουργώντας μια δεύτερη εναλλακτική σκηνή, για έργα που δεν χρειάζονται Ιταλική σκηνή. Φέρνει τους ξένους προσκεκλημένους σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες Κυπριακές παραγωγές χορού και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει παραστάσεις που δεν πρόλαβε να δει μέσα στο χρόνο και υποστηρίζει τους χορογράφους που επιθυμούν να προωθήσουν το έργο τους.

2.Networking Masterclass με την Peggy Olislaegers και συζήτηση με τον Roberto Cassaroto

Εκμεταλλευόμενοι την παρουσία της Peggy Olislaegers, (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Dutch Dance Festival και δραματουργό), στα πλαίσια της πλατφόρμας, προτείνουμε ένα Networking master class με τίτλο, “a Masterclass showing you practical ways to express yourself to those wanting to know about your work”.

Επίσης με αφορμή την παρουσία του Roberto Cassaroto (Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Centro per la Scena Contemporanea και του δικού μας Open House Festival και μέλος της επιτροπής του Aerowaves), προτείνουμε συζήτηση με τίτλο “collaborations within our geographical scope of our activities”

Το master class και η συζήτηση θα γίνουν το Σάββατο 8 Μαρτίου στις 11:00- 13:00

3.Δεκάλεπτες Παρουσιάσεις

Την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 11:00 – 13:00 θα πραγματοποιηθούν δεκάλεπτες παρουσιάσεις έργων.
Ο κάθε χορογράφος, θα έχει στη διάθεση του 10 λεπτά για να παρουσιάσει το έργο του, την μεθοδολογία και την πρακτική του, με όποιον τρόπο επιθυμεί.

4.Πάρτυ λήξης, σε συνδυασμό με τα εγκαίνια του καινούργιου μας χώρου, paparouna venue

Την Κυριακή 9 Μαρτίου μετά το τέλος των παραστάσεων της Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού στο Θέατρο Ριάλτο, θα ακολουθήσει το καθιερωμένο πάρτι στη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού, που θα συνδυάζει τα εγκαίνια του καινούργιου μας χώρου, paparouna venue.

*Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού στo πλαίσιo της προσπάθειάς του για την Ανάπτυξη του Έντεχνου Χορού στον τόπο µας, εισήγαγε το 2001 το θεσμό της «Πλατφόρμας Χορού-Χορευτικές Συναντήσεις».

Ο θεσμός της Πλατφόρμας έχει συµβάλει σε µεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του Χορού στην Κύπρο, προβάλλοντας το δηµιουργικό έργο των καλλιτεχνών και των διαφόρων χορευτικών σχημάτων στον τοµέα του σύγχρονου χορού. Ο θεσμός αναδεικνύει τον πλούτο της δηµιουργίας, της φαντασίας, της έμπνευσης των Κυπρίων χορογράφων καθώς και τη σκληρή δουλειά, τις ικανότητες και την τεχνική δεξιότητα των Κυπρίων χορευτών, στοιχεία που συνολικά συµβάλλουν στην επιτυχία και αναβάθμιση του χορού.

Παράλληλα, η Πλατφόρμα ανοίγει παράθυρο, προσφέροντας ευκαιρίες τόσο στους δηµιουργούς όσο και στους χορευτές να υπερπηδήσουν τα γεωγραφικά και γλωσσικά σύνορα και να γίνουν οι πρεσβευτές της Κύπρου στη διεθνή πολιτιστική σκηνή.