«Αυτό που πραγματικά σκοπεύαμε να κάνουμε ήταν να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα με πολλή ενέργεια που διερευνά τις ιδέες που μας ενδιαφέρουν και που θέλουμε να είναι στη δημόσια συζήτηση. Ένα διαπολιτισμικό φεστιβάλ για την κινηματογραφική εξερεύνηση κοινωνικών θεμάτων, ένα χώρο σύγκλισης μεταξύ των μεγάλων αστέρων του κινηματογράφου, επίσημου πειραματισμού και ανακάλυψης νέων ταλέντων» σημειώνει η διευθύντρια του φεστιβάλ Psarokokalo, Σουλτάνα Τατιάνα Κουμούτση.

Ποιους στόχους βλέπεις;

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Psarokokalo περιλαμβάνει εκατό δυο συνολικά επιλεγμένες ταινίες από σαράντα μια χώρες. Εκ των οποίων οι είκοσι τρείς ταινίες αφορούν την Ελληνική και Κυπριακή παραγωγή.

Την αυλαία του 13ου Psarokokalo θα ανοίξει η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδοβάρ «Τhe Human Voice» με την μοναδική Tilda Swinton.

Η δομή του προγράμματος του 13ου Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους περιλαμβάνει:

– Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ που ήταν και παραμένει η ναυαρχίδα του προγράμματός. Μια ανοιχτή, ανεξάρτητη ματιά στην διεθνή κινηματογραφία που περισσότερο αναζητά τα νέα ρεύματα παρά τα ακολουθεί. Δίνει έμφαση σε ταινίες μυθοπλασίας και προβάλλει σε ξεχωριστά τμήματα ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια. Προβάλει νέα ταλέντα που οι παραγωγές τους κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και ξεκινούν το ταξίδι τους για τα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ καθώς και ταινίες που έχουν συμμετοχές ή και έχουν αποσπάσει διακρίσεις στα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ (Καννών, Sundance, Rotterdam, Toronto κ.α.).

Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι Ευρωπαϊκές παραγωγές διατηρώντας ισορροπία ανάμεσα χώρες με υψηλή κινηματογραφική παραγωγή και σε χώρες με χαμηλή κινηματογραφική παραγωγή. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από διακεκριμένες ταινίες από Φιλιππίνες, Αμερική, Τυνησία, Καναδά, Βιετνάμ, Χονγκ Κονγκ, Tαυλάνδη, Ισραήλ, Βραζιλία, Αργεντινή, Ταιβάν, Εκουαδόρ, Σιγκαπούρη, Κίνα, Μεξικό, Ινδία, Κολομβία.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ προσεγγίζει θεματικές όπως η ρητορική μίσους, τις πολλαπλές διακρίσεις για λόγους φύλου, θρησκεύματος, φτώχειας τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τη βία κατά των γυναικών, την κλιματική αλλαγή, οικονομική μετανάστευση, τη σεξουαλική παρενόχληση. Συνολικά οι ταινίες είναι ερέθισμα για την εισαγωγή τη συζήτηση και τη οδήγηση σε δράση σε θέματα που σχετίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, ξεχωρίζουν πραγματικά συναρπαστικές μικρού μήκους οι οποίες προδίδουν τις ικανότητες των σκηνοθετών τους. Για παράδειγμα:

Mars Colony σκηνοθεσία Noel Fuzellier από τη Γαλλία
Ο Logan, στα 16, είναι ένας προβληματικός έφηβος. Μόνο τα όνειρά του για επιστημονική φαντασία για μια καλύτερη ζωή στον Άρη μπορούν να τον σώσουν από τη ζοφερή, καθημερινή του ζωή, η οποία είναι γεμάτη συγκρούσεις τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο, όπου τον χαρακτηρίζουν ‘μπούλη’. Μια παράξενη νύχτα δέχεται μια επίσκεψη από έναν μυστηριώδη τύπο που ορκίζεται ότι έχει έρθει από το μέλλον και ότι είναι ο μελλοντικός εαυτός του Logan, 40 χρόνια μετά. Ο τύπος του ζητάει επίσης να ολοκληρώσει μια σοκαριστικά σημαντική αποστολή: να σώσει την ανθρωπότητα…

A Trip to Heaven by Linh Duong από το Βιετνάμ
Κατά τη διάρκεια μια περίεργης ξενάγησης με λεωφορείο στο Δέλτα του Μεκόνγκ, η 50χρονη Mαντάμ Τam πέφτει πάνω στην παλιά της αγάπη από το γυμνάσιο. Ελπίζει τώρα στην ευκαιρία μιας κάποιας συμφιλίωσης, αλλά μάλλον αυτός δεν σκέφτεται το ίδιο.

Unliveable σκηνοθεσία Matheus Farias, Enock Carvalho από την Βραζιλία
Στη Βραζιλία, όπου ένας τρανς δολοφονείται κάθε τρεις ημέρες, η Marilene ψάχνει για την κόρη της Roberta, μια τρανς γυναίκα που εξαφανίστηκε. Κι ενώ περνάει ο χρόνος, ανακαλύπτει μια ελπίδα για το μέλλον.

Το ντοκιμαντέρ Cause of Death σκηνοθεσία Jyoti Mistry από την Νότια Αφρική
Τα σώματα των γυναικών κινδυνεύουν πάντα. Μια αυτοψία περιγράφει τις φυσικές επιπτώσεις που οδηγούν στο θάνατο, αλλά κρύβει τη δομική και επαναλαμβανόμενη βία στα σώματα των γυναικών που οδηγούνται σε γυναικοκτονία. Μέσα από αρχειακό υλικό, κινούμενα σχέδια και προφορική ποίηση αποκαλύπτεται η εμπειρία της δομικής βίας κατά των γυναικών.

Το animation Wade των Upamanyu Bhattacharyya, Kalp Sanghvi από την Ινδία
Σε μια μεριά της Καλκούτας, η Ινδία σε ανυπόφορη κατάσταση από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα πράγματα παίρνουν μια σκοτεινή στροφή όταν μια οικογένεια προσφύγων από την κλιματική αλλαγή παγιδεύεται από μια τίγρη στους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης.

Παράλληλα στο Psarokokalo θα βρείτε σε ειδική προβολή επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους από τη Κολομβία καθώς και ένα ξεχωριστό επίκαιρο αφιέρωμα στην αρχιτεκτονική και το περιβάλλον με τις σπουδαίες ταινίες:

Life on the Horn σε σκηνοθεσία Mo Harawe 25:00 Ντοκιμαντέρ Ι Αυστρία Σομαλία
Εδώ και δεκαετίες, τοξικά απόβλητα ρίχνονται παράνομα στις ακτές της Σομαλίας. Ο σεισμός και το τσουνάμι το 2004 κατέστρεψε τα αποθηκευτικά δοχεία των αποβλήτων, γεγονός που οδήγησε στην εξάπλωση ασθενειών. Πολλοί ντόπιοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, αλλά μερικοί έμειναν και έζησαν με τις συνέπειες.

Up at Night σε σκηνοθεσία Nelson MAKENGO 20:00 Ντοκιμαντέρ Ι Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Καθώς το σούρουπο φεύγει και μια άλλη νύχτα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έρχεται, οι γειτονιές της Κινσάσα μαρτυρούν ένα ασταθές περιβάλλον βίας, πολιτικών συγκρούσεων και αβεβαιότητας που αφορά στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Grand Inga 3, το οποίο υπόσχεται μια μέρα να φέρει μια μόνιμη πηγή ενέργειας στο Κονγκό.

– Το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα αποκλειστικά στην Ελληνική και Κυπριακή παραγωγή παρουσιάζει επιλεγμένες είκοσι τρείς ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες θίγουν καίρια ζητήματα κοινωνικού διαλόγου και προσεγγίζουν με φρέσκια ματιά τις Ελληνικές παραδόσεις.

Στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα «κονταροχτυπιούνται» μερικοί από τους πλέον ταλαντούχους Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, όπως η Έλια Καλογιάννη με το άγγιγμα Phélia , o Παντελής Φρατζής με το ατμοσφαιρικό ντοκιμαντέρ Lysaeus, το συμπαν της Ζακλίν Λέντζου με το The End of Suffering (a proposal) καθώς και η μοναδική κυρία The Parrot Lady του Μιχάλης Καλοπαίδη.

– Το σταθερό πλέον θεματικό αφιέρωμα για την Αρχιτεκτονική και το Περιβάλλον με ταινίες που εξερευνούν τη σχέση περιβάλλοντος και κοινωνίας αλλά και τα όρια της οικολογικής μας συνείδησης.

– Αφιέρωμα στην σύγχρονη κινηματογραφία της Κολομβίας.

Αmarcort. Με στόχο την προώθηση της κυκλοφορίας ταινιών μικρού μήκους στην ΕΕ, τo Psarokokalo συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Amarcort, που γεννήθηκε στο Ρίμινι (Ιταλία) το 2008. Το μοναδικό φεστιβάλ αφιερωμένο στον Φεντερίκο Φελίνι, που πραγματοποιείται στη γενέτειρά του.

Το φεστιβάλ σταθερά προσηλωμένο στην ανάδειξη κάθε ενδιαφέρουσας νέας πρότασης που προέρχεται από το χώρο των New Media παρουσιάζει στο κοινό ταινίες 360ο . Το 360ο βίντεο (VR) είναι μια σφαιρική μορφή βίντεο η οποία όταν προβληθεί σε virtual reality headset δίνει στους θεατές μια βιωματική δια δραστική εμπειρία.

Τα βραβεία Psarokokalo εναποτίθενται αποκλειστικά στο κοινό.

H διοργάνωση του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους PSAROKOKALO πρωτοβουλία που αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει στην προβολή- την ανάπτυξη-την έρευνα και την πρόοδο της κινηματογραφικής τέχνης και πρακτικής (από το 2006). Είναι το κύριο αντικείμενο δράσης της Κύκλος αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

Οι ακριβείς ημερομηνίες και ο τρόπος διεξαγωγής θα διαμορφωθούν βάσει των νέων υγειονομικών μέτρων που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση. Στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.psarokokalo.org.