Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση

φωτογραφίας «Ανθρώπινα Τοπία» / «Human landscapes» από τις 11 μέχρι τις 20 Μαρτίου 2011.

Πορτρέτα που σφύζουν από ευθύτητα και αμεσότητα. Προσκαλούν τον θεατή στην αλήθεια τους κοιτώντας τον στα μάτια, αξιώνοντας αβίαστα την προσοχή του. Στην έκθεση «Ανθρώπινα Τοπία» / «Human landscapes», εργάτες από διάφορα μέρη της Τουρκίας πρωταγωνιστούν στον φακό του γερμανού σκηνοθέτη, φωτογράφου και συγγραφέα Ντίτερ Zάουτερ / Dieter Sauter, ο οποίος τους απαθανάτισε την περίοδο 2006-2007 με φόντο το δέλτα του Κεράτιου Κόλπου στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο δημιουργός ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια.

Οι εργάτες αυτοί είναι οι σύγχρονοι νομάδες της Τουρκίας: μετακινούνται από το ένα εργοτάξιο στο άλλο και ορισμένοι τυχεροί από αυτούς, έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τις οικογένειές τους για μερικές μόνο εβδομάδες το χρόνο. Η απλότητα και η φυσικότητά τους αφοπλίζει. Αμήχανα βλέμματα, χαμογελαστά πρόσωπα και ρεαλιστικά στιγμιότυπα, κυριαρχούν σε ένα ανθρώπινο μωσαϊκό, που μαρτυρά τις πολλαπλές όψεις της Τουρκίας του σήμερα, αλλά και τα ίχνη μιας ζωής. 

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υποστηρίζεται από τα Ινστιτούτα Γκαίτε Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης και φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ.

Επιμέλεια – συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος, Άννα Μηλώση