To 10ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων διοργανώνεται και αυτή τη χρονιά με τη συμμετοχή 73 ομάδων χορού και 90 χορογράφων …

σε τέσσερα θέατρα της Αθήνας και θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου 2011.

Από τις 22 έως 28  Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επίσης το “ATHENS DANCE WEEK”σε δημόσιους χώρους της Αθήνας, σε στούντιο χορού, εκθεσιακούς χώρους και μουσεία.

Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις παραστάσεις του φεστιβάλ και του ATHENS DANCE WEEK είναι: Θέατρα: Ροές, Αργώ,  ΠΚ, Όλβιο, 14η ημέρα, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), Κινητήρας.

Οι δύο διοργανώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού την Αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου της Αθήνας την συνεργασία του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO το πρόγραμμα ATHENS EVERY WEEK, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη  και τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Διαβάστε το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο: http://www.choreographers.gr/

Σημείωμα του Πέτρου Γάλλια, Χορογράφου, Προέδρου Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων

Οι έλληνες χορογράφοι αποτελούμε αδιάσπαστο κομμάτι αυτής της δοκιμαζόμενης κοινωνίας και με την συνεχή παρουσία και προσφορά μας στα πολιτιστικά δρώμενα, αποδεικνύουμε ότι ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, συνεχίζουμε να δημιουργούμε.

Αγαπημένοι, φίλοι,

Σε έναν κόσμο όπου οι ισορροπίες μεταβάλλονται διαρκώς, οι πληθυσμοί μετακινούνται, οι οικονομίες κλονίζονται ή καταρρέουν και ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τα τρομακτικά αποτελέσματα της πνευματικής αδράνειας των τελευταίων χρόνων, της χαύνωσης όλων μπροστά στην τηλεοπτική βλακεία στη βολή του καναπέ μας και της σιωπής, της απουσίας πνευματικού λόγου. Η απουσία κάθε αντίστασης, έφερε την γενιά μας μπροστά σε αυτό το τρομερό αδιέξοδο.

Με την δικαιολογία της τεράστιας οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, κάποιοι επιχειρούν να πείσουν την κοινωνία ότι η τέχνη είναι μια άχρηστη πολυτέλεια και οι δημιουργοί της περιττοί. 

Μεγαλύτερος κίνδυνος, όμως, από την οικονομική κατάρρευση, είναι η πνευματική.

Περισσότερο τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, η κοινωνία χρειάζεται τους πνευματικούς ανθρώπους. Η ευθύνη του πνευματικού κόσμου και των δημιουργών σε αυτές τις κρίσιμες εποχές είναι τεράστια.

Με αυτή την αγωνία, με αυτές τις σκέψεις, γιορτάσαμε, στις 29 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, δίνοντας το δικό μας παρόν στα γεγονότα που μας συγκλονίζουν, δίπλα στους συμπολίτες μας, στις πλατείες, στους δρόμους αλλά και ανοίγοντας τα στούντιό μας και προσφέροντας δωρεάν μαθήματα όλων των ειδών χορού. Με τις ίδιες αυτές σκέψεις προχωράμε και στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ μας που φέτος συμπληρώνει τα 10 του χρόνια!

Σε τέσσερα θέατρα της Αθήνας, εβδομήντα έξι ομάδες, ενενήντα  χορογράφοι.

Παράλληλα διοργανώνουμε για πρώτη χρονιά την ATHENS DANCE WEEK. Η εβδομάδα, 22 με 28 Μαΐου, στην καρδιά του Φεστιβάλ, εμπλουτίζεται με τις «Εκτός σκηνής» εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους της Αθήνας , σε στούντιο χορού, εκθεσιακούς χώρους και μουσεία.

Οι εκδηλώσεις της ATHENS DANCE WEEK εντάσσονται  στο πρόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.Τ. ATHENS EVERY WEEK.

Στα 10 φεστιβάλ μας έχουν παρουσιαστεί συνολικά 475 έργα ελλήνων δημιουργών.

Εστιάζοντας αποκλειστικά στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή, έχουμε την πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα πεδίο συνάντησης ανάμεσα στο κοινό και τους έλληνες χορογράφους, συμβάλλοντας έτσι, στη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου της χώρας μας.

Και αυτό, στη χώρα μας, που η από καθέδρας, κακοπροαίρετη και ατεκμηρίωτη κριτική, τόσα χρόνια, προσπαθεί να αποδυναμώσει την σημασία της ελληνικής δημιουργίας και να ταπεινώσει τους έλληνες δημιουργούς, αφορίζοντας τα έργα μας αντί να προσπαθήσει από τις θέσεις εξουσίας να πράξει απλά το καθήκον της γιατί στη δημοκρατία οι θέσεις κλειδιά και εξουσίας είναι θέσεις προσφοράς στο σύνολο και την κοινότητα και όχι θέσεις διαπλοκής ή στην καλύτερη περίπτωση θέσεις που γίνονται αφορμή για την τόνωση εγωπαθειών και απωθημένων και συγκάλυψη της ανεπάρκειάς του πολιτικού μας συστήματος και υπεκφυγής των ευθυνών του.

Εκτός από τα μέλη μας, στις «Ανεξάρτητες Παρουσίες», φιλοξενούμε, κάθε χρόνο, νέους χορογράφους που παρουσιάζουν για πρώτη φορά έργα τους και χορογράφους που δεν έχουν σταθερές ομάδες. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, στις «Εκτός των Τειχών» παραστάσεις, φιλοξενούμε και έλληνες συνάδελφους που ζουν και χορογραφούν στο εξωτερικό. Έτσι στο Φεστιβάλ μας, συγκεντρώνεται, ένα μεγάλο μέρος  της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Όλοι οι συμμετέχοντες χορογράφοι προσφέρουν τα έργα τους χωρίς αμοιβή. Μόνη ανταμοιβή όλων μας, η χαρά της συμμετοχής, στην ετήσια αυτή γιορτή του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού και η επικοινωνία μας με σας.

Το Σωματείο δεν επιλέγει ανάμεσα στα έργα που του προτείνονται για το Φεστιβάλ. Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους χορογράφους να παρουσιάσουν το έργο τους αυτόνομα και χωρίς διαμεσολάβηση, χωρίς επιλογή ή έλεγχο.

Ο τελικός λόγος ανήκει σε εσάς, τους φίλους του χορού, που αγκαλιάζετε τις διοργανώσεις μας και κάνατε το Φεστιβάλ μας θεσμό. Σε σας που στηρίζετε με την παρουσία σας τις παραστάσεις μας και βοηθάτε ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της πεποίθησης μας, ότι η τέχνη μας είναι ζωντανή και αφορά όλο και περισσότερους θεατές.

Αυτό είναι που μας δίνει δύναμη, και παρά τις τρομερά αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργούμε – έλλειψη μόνιμης στέγης και χρημάτων, ανυπαρξία χορηγιών κ.λπ.- για άλλη μια χρονιά, χορογράφοι, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές και φωτογράφοι είμαστε εδώ, παρόντες, για να σας δείξουμε τα χρώματα και τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής δημιουργίας.

Για ακόμα μια χρονιά, παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο η ύπαρξη ενός δικού μας χώρου. Ελπίζουμε το ΥΠ.ΠΟ.Τ.  αλλά και οι ιδιώτες που αγαπούν το χορό, να βοηθήσουν να εκπληρωθεί σύντομα. Δουλεύουμε και επιμένουμε για αυτό μας το στέκι γιατί έτσι θα μπορούμε να προσφέρουμε χορό στην πόλη μας, σε όλη την διάρκεια του χρόνου,  με σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και  εναλλασσόμενες  παραστάσεις.

Το 10ο Φεστιβάλ μας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, την Αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου της Αθήνας, την συνεργασία του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, του προγράμματος ATHENS EVERY WEEK, του Μουσείου της Ακρόπολης, του Μουσείου Μπενάκη, του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη και τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ μας είναι η Ελληνική Ραδιοφωνία με το kosmos 93,6 fm, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το culturnow.gr, το ελculture.gr, το dancetheater.gr, το dancepress.gr και το deBop.gr.

Πολύτιμη και η στήριξη όλων εσάς, των φίλων του χορού – καλλιτεχνικών συνταχτών, που βοηθάτε να επικοινωνήσει το έργο μας με τον κόσμο. Σας ευχαριστούμε που για άλλη μια χρονιά είστε δίπλα μας.

Αγαπημένοι φίλοι, η στήριξη της τέχνης και μάλιστα της σύγχρονης ζωντανής δημιουργίας, αποτελεί σπουδαία πολιτική πράξη ευθύνης και ουσιαστική επένδυση για το μέλλον.

Για δέκατη συνεχή χρονιά οι έλληνες χορογράφοι, σας καλωσορίζουμε στο  Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου μας. Ελπίζουμε να κερδίσουμε γι’ άλλη μια φορά την εκτίμηση και την αγάπη σας.

Πέτρος Γάλλιας
Χορογράφος
Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων