Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής κλείνει τα 10! Ένας θεσμός – πραγματική Γιορτή αφιερωμένη στη μουσική, στις  πόλεις μας και εμάς! Μια ευκαιρία για τους δρόμους και τις πλατείες μας ν’ ανασάνουν ελεύθερα και για μας ν’ ανοίξουμε τα μάτια και τ’ αυτιά μας στις μουσικές του κόσμου.

Κλείνοντας τα 10 χρόνια της λοιπόν, φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής μεγαλώνεi και ενισχύει τη διοργάνωση με 24 πόλεις σε όλη την Ελλάδα να ζουν στους ρυθμούς της από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου.

Από τη Θεσσαλονίκη ως τα Χανιά, από τις Σέρρες έως την Αστυπάλαια και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, περισσότερα από 70 ελληνικά και διεθνή σχήματα θα μετακινηθούν μεταξύ των πόλεων του δικτύου, που εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ολόκληρης της Ευρώπης. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της δυναμικότητας και της αυτονομίας του δικτύου είναι ότι ένα από τα σημαντικά διεθνή σχήματα που φιλοξενεί φέτος η Γιορτή είναι καλεσμένο από την  Πόλη του Βόλου – ο λόγος για τους Up, Bustle & Out της Ninja Tune.

Όσο για την Αθήνα η Γιορτή συνεχίζει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται, καταλαμβάνοντας φέτος ακόμα περισσότερα σημεία, αποκτώντας νέους συνοδοιπόρους και φιλοξενώντας περισσότερα από 180 σχήματα.

Φέτος θα μας ανοίξουν τ’ αυτιά οι: Aronas (Νέα Ζηλανδία), Birdy Nam Nam (Γαλλία), SHANTEL AND BUCOVINA ORKESTAR (Γερμανία), ERDMANN 3000 (Γερμανία, Γαλλία), Freeman – IAM (Γαλλία), Fuse Factory (Ελβετία), Skip the Use (Γαλλία), Loco Star (Πολωνία), Lise Dres (Δανία) και Up, Bustle & Out (Αγγλία).

Επίσης από Ελλάδα οι BLEND AKA MISHKIN feat. BNC, ELEPHANT PHINIX, THE KIDD & TAKI TSAN – SUDDEN DEATH (LIVE), Last Drive, Νίκος Πορτοκάλογλου και ακόμα 170 σχήματα που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής μουσικής.

Το φετινό πρόγραμμα της Γιορτής είναι τόσο μεγάλο και πολυδιάστατο που είναι αδύνατο να περιοριστεί σ’ αυτές τις σελίδες. Σ’ αυτό συνυπάρχουν η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων με τον πρωτοπόρο της ελληνικής electronica, ION, του οποίου η τελευταία δισκογραφική δουλειά έλαβε διθυραμβικές κριτικές από διεθνή έντυπα. Συνυπάρχουν οι διαφορετικές γενιές του ελληνικού ροκ: οι Σπυριδούλα με τις Katrin the Thrill. Συνυπάρχουν οι στίχοι του Ευγένιου Τριβιζά με τη bossa nova και το swing του Cabaret Infantil του Γιώργη Χριστοδούλου. Συνυπάρχει η τζαζ του Γιώργου Ψυχογιού και οι ρίμες του Νικήτα Κλιντ.

Παράλληα, θα απολαύσουμε το καθιερωμένο “παζάρι” της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής θα στηθεί και φέτος στις 22 και 23 Ιουνίου στις πλατείες Κοτζιά, Συντάγματος και Κλαυθμώνος  αλλά και στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων. Αυτή τη φορά σε συνεργασία με την ομάδα του Meet Market θα παρουσιαστεί η δουλειά σχεδιαστών, χειροτεχνίτων, καλλιτεχνών, συλλέκτων και ανεξάρτητων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Αλλά και η Fnac, πιστή στην παράδοση υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και των καλλιτεχνών της, θα προσφέρει επιλεγμένα cd σε ειδική τιμή. Στα περίπτερά της στην Πλατεία Κοτζιά και την Πλατεία Συντάγματος και φυσικά στο δικό της stage στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων, αγοράστε 2 cd και πάρτε ακόμα 1 δώρο!

Η ActionAid και η ομάδα νέων εθελοντών της οργάνωσης, Activista, μας καλούν στα ενημερωτικά τους περίπτερα να φωτογραφηθούμε με το ομοίωμα του Elvis, να κάνουμε πράξη τα λόγια του “a little less conversation, a little more action” και να υπογράψουμε την έκκληση προς το Υπουργείο Εξωτερικών για μεγαλύτερη και καλύτερη αναπτυξιακή βοήθεια προς τις χώρες του Νότου.

Μην ξεχάσετε επίσης να αναζητήσετε το πρόγραμμα των ειδικών προβολών που φιλοξενεί για φέτος η Γιορτή, και το οποίο περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ “Woodstock” καθώς και ένα αφιέρωμα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Άμστερνταμ από το δικό μας “psarokokalo”.

Τέλος, παρακολουθείστε πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες δράσεις όπως για παράδειγμα μια συναυλία με τραγούδια για παλιά επαγγέλματα, με τη χρήση εργαλείων ως συνοδευτικών κρουστών μουσικών οργάνων. Στον υπέροχο χώρο της Ένωσης Αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Πλάκα, με αφορμή τον έναν χρόνο λειτουργίας της έκθεσης «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία».