Πώς και πού χορεύει ο χορός σήμερα; Ποια είναι τα ‘σώματα’ που διαγράφουν την κίνησή του και ποιά τα κοινωνικά, πολιτιστικά και ιστορικά συμφραζόμενα μέσα στα οποία τα σώματα αυτά αναδύονται; Είναι δυνατόν να αντιληφθούμε την κίνηση της ζωής μας σαν μια σειρά χορογραφικών αυτοσχεδιασμών;

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc For Dance Festival 10, «ψυχή» του οποίου παραμένει από την πρώτη στιγμή της γέννησής του η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φρόσω Τρούσα, γιορτάζει την πρώτη δεκαετία δράσης του εστιάζοντας σε ερωτήματα που αναδεικνύουν τη θέση και σημασία του χορού στην πολύπλοκη συνδιαμόρφωση του ‘σύγχρονου’.

Διανύοντας τη δέκατη χρονιά της, η διοργάνωση επιβεβαιώνει την πίστη της στην ανοιχτή δυναμική του χορού, όπως αυτή εκφράζεται στη διαρκή αλληλεπίδρασή του με άλλες τέχνες και εκφράσεις· συνεχίζει να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάδειξη νεοφυών δημιουργικών κατευθύνσεων και τον ουσιαστικό πειραματισμό πάνω στη γλώσσα του χορού από πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και ώριμους χορογράφους· διευρύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων δημιουργών στον παγκόσμιο διάλογο για τον χορό με την ένταξή τους σε διεθνή δίκτυα και την πρόσκληση επαγγελματιών και ειδικών του χορού από όλο τον κόσμο στη χώρα μας· ενισχύει την παρουσία του χορού στη δημόσια σφαίρα και προτείνει νέους τρόπους κατανόησης και απόλαυσης της κίνησης.

Η συνεπής ανάπτυξη και συστηματική φροντίδα ενός υγιούς οικοσυστήματος του χορού είναι, από το 2008, έργο της DAN.C.CE Unitiva, της καλλιτεχνικής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας η οποία οργανώνει το Arc For Dance Festival, υποστηρίζεται από το κέντρο χορού Dance Cultural Centre (DAN.C.CE) και αποτελεί μέλος του ευρύτερου ευρωπαϊκού δικτύου σύγχρονου χορού Aerowaves – Dance across Europe.

Στο συμβολικό σημείο 10 της ενηλικίωσής της, η πλέον εξωστρεφής και συνεπής πλατφόρμα έρευνας για τον σύγχρονο χορό στην Αθήνα αξιώνει με σαφήνεια και επιμονή τα οργανικά χαρακτηριστικά ενός νευρικού συστήματος, το οποίο τροφοδοτεί, ενδυναμώνει και κινεί το σώμα του χορού με τρόπο που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξή του και τον καθιστά κομμάτι της κοινής, καθημερινής, τοπικής αλλά και παγκόσμιας ζωής, μέσα από ένα δίκτυο μεταβολικών αλλαγών και οργανικών συσχετίσεων.

Έτσι, στη φετινή διοργάνωση, που ξεκινά στις 5 Μαΐου και διαρκεί ως τις 27 του ίδιου μήνα, με εκδηλώσεις και δράσεις σε διάφορους χώρους στην Αθήνα, εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός των ανοιχτών, δυναμικών διαλογικών συναντήσεων ανάμεσα σε δημιουργούς και κοινό. Πιο συγκεκριμένα, οι χορογράφοι Alexandra Waierstall, Λίντα Καπετανέα, Ερμίρα Γκόρο και Πατρίσια Απέργη συνομιλούν με το κοινό και αποκαλύπτουν τη σύνθετη ‘πρώτη ύλη’ του χορογραφικού τους έργου, με αφορμή ένα σώμα επιλεγμένων ταινιών και με άξονα τις επιρροές και τους προβληματισμούς που διαμορφώνουν την προσωπική τους δημιουργική διαδικασία (ΑRC_dialogues).

Νέοι δημιουργοί έχουν για άλλη μια χρονιά την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα, να δοκιμάσουν τις ιδέες τους και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία πεδίου σε επαφή με ένα ευρύ, διεθνές κοινό, στην καθιερωμένη ενότητα του φεστιβάλ που δίνει βήμα σε νέους και ανερχόμενους χορογράφους (ARC_prime movers).

Σε μια πρωτότυπη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το φεστιβάλ ερευνά, με νέα site-specific έργα των Γιάννη Μανταφούνη και Στέλιου Τσάτσου, τα ρευστά όρια ανάμεσα στον χορό και την performance, τις αλληλεξαρτώμενες κινήσεις θεατών και καλλιτεχνών και την εξέλιξη των κινήσεων αυτών σε σχέση με το ίδιο το σώμα του μουσείου-οργανισμού στις πραγματικές και συμβολικές διαστάσεις του (ARC_hitects).

Στον πυρήνα της διοργάνωσης βρίσκονται εννέα παραστάσεις νέων έργων σύγχρονου χορού, τα πέντε από τα οποία παρουσιάζονται στην παγκόσμια πρεμιέρα τους στην Αθήνα. Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ εκφραστικό τόξο με σημείο αιχμής τον τρόπο σκέψης και εργασίας γυναικών δημιουργών. Πιο συγκεκριμένα, στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ θα παρουσιαστούν από τις 24 ως τις 27 Μαΐου έργα των: Μαργαρίτα Τρίκκα, Alexandra Waierstall, Λίντα Καπετανέα-RootlessRoot & Edivaldo Ernesto, Αναστασία Βαλσαμάκη, Po-Cheng Tsai, Ερμίρα Γκόρο, Jesús Rubio Gamo και Πατρίσια Απέργη (ARC FOR DANCE FESTIVAL).

Η συνθήκη του σκηνικού χώρου τίθεται υπό αμφισβήτηση με μια λούπα χορευτικών συμβάντων που εκτυλίσσεται στα όρια εσωτερικού και εξωτερικού, προγραμματισμένου και τυχαίου, υπομνηματισμού και διατάραξης, πριν την έναρξη των παραστάσεων του παραπάνω τετραημέρου, σε επιμέλεια του Αντώνη Τζούμα (ARC_loop).

Το φεστιβάλ βγαίνει στον δρόμο στο Θησείο με όχημα το έργο Project 1: Alien Express των δύο νέων Σλοβένων δημιουργών Žigan Krajnčan και Gašper Kunšek, και επιχειρεί εντός του ανήσυχου αστικού πεδίου, όπου στα χρόνια της κρίσης εμφανίστηκαν καινοφανείς κοινοτικοί σχηματισμοί και αναδιαρθρώθηκαν τα μη κανονιστικά χαρακτηριστικά εξωστρέφειας της ελληνικής κουλτούρας (ARC_hood).

Η παιδαγωγική της κίνησης αποτελεί καίρια φροντίδα του ARC FOR DANCE FESTIVAL 10 και, με σκοπό να ενισχύσει τη γνώση επαγγελματιών και μη για τις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών, για τα στοιχεία που συνθέτουν τη γλώσσα του χορού, τα εννοιολογικά και παραστατικά ιδιώματά της, οργανώνει μια σειρά σεμιναρίων με τη μορφή workshops υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εισηγητών-συντονιστών Paul Blackman, Bush Hartshorn και I-Han Huang της ομάδας B.Dance από την Ταϊβάν. (ARC_hothouse).

Επιδιώκοντας να προσεγγίσει την προβληματική της ‘αναμετάδοσης’ σε σχέση με τον χορό, και έτσι να ανοίξει τη συζήτηση για τη σημασία της παρουσίας, την οικονομία της εμπειρίας στα χρόνια του διαδικτύου και την πολιτική της προσβασιμότητας, η φετινή διοργάνωση εγκαινιάζει και την πρακτική της ζωντανής μετάδοσης (live streaming) ορισμένων από τις παραστάσεις του τετραημέρου σε μεγάλες οθόνες στο κέντρο της πόλης αλλά και στο διαδίκτυο (ARC_flow).

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις του φεστιβάλ (παραστάσεις, σεμινάρια, συζητήσεις) είναι ελεύθερη. Πληροφορίες για αίτηση συμμετοχής (στα σεμινάρια) και δήλωση συμμετοχής (σε όλες τις υπόλοιπες δράσεις του φεστιβάλ), καθώς και για ημερομηνίες, ώρες, χώρους διεξαγωγής των δράσεων και τρόπους πρόσβασης παρέχονται στο Πρόγραμμα (παρακάτω).

Το ARC FOR DANCE FESTIVAL είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει στέρεες βάσεις χάρη στη σταθερή υποστήριξη και συμμετοχή της κοινότητας των ανθρώπων του χορού.

Για να γιορτάσει την εξέλιξή του προτείνει την ευφορικά ριζοσπαστική σκέψη μιας σπουδαίας δημιουργού των εικαστικών:

Ακολουθώντας τη λογική του Joseph Beuys ότι είμαστε όλοι καλλιτέχνες, θα ήθελα να προτείνω ότι είμαστε όλοι χορογράφοι. Αναπροσαρμόζουμε διαρκώς τις κινήσεις μας, όχι μόνο για να εκτελέσουμε ένα συγκεκριμένο έργο αλλά και για να εκφράσουμε την εσωτερική μας κατάσταση. Δεν είναι παρά θέμα επίγνωσης και συνειδητοποίησης το να αντιληφθούμε και να βιώσουμε εμπειρικά τους εαυτούς μας σαν χορογράφους. — Janine Antoni

To «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL» υλοποιείται στο πλαίσιο του  Επιχειρησιακού  Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του «10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL»,  υπάρχει μέριμνα  για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.


Πρόγραμμα Δράσεων & Παραστάσεων

ARC_dialogues

Βραδιές γνωριμίας με τις χορογράφους Πατρίσια Απέργη, Ερμίρα Γκόρο, Λίντα Καπετανέα, Alexandra Waierstall: προβολή ταινιών, συζήτηση με το κοινό.

5 & 6 Μαΐου, 9:30 μμ
Θέατρο OLVIO
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός. Τηλ. 210 3414118
Πρόσβαση ΜΜΜ: Μετρό Κεραμεικός

ARC_prime movers
Παρουσίαση έργων νέων χορογράφων

12/5
Ιωάννα Αντώναρου, Νατάσα Σαραντοπούλου – Walk Lola Walk
Μαριάννα Βαρβιάνη, Ahtikos
Ναταλί Μάνδηλα, Feral

25/5
Πέπη Ζαχαροπούλου, Ξένια Βλάχου Κογχυλάκη – From Public to Hidden: Exploring Liminality
Κωνσταντίνος Ρίζος, Paola Stella Minni – PA.KO Doble

12 Μαΐου, 9:00 μμ & 25 Μαΐου, 7:00 μμ
Θέατρο OLVIO
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός. Τηλ. 210 3414118
Πρόσβαση ΜΜΜ: Μετρό Κεραμεικός

ARC­_hitects

Δύο παραστάσεις όπου χορευτές και κοινό εξερευνούν την κίνηση και τη θέασή της σε ιδιαίτερους χώρους του Μουσείου.

5.30 μμ
Στέλιος Τσάτσος, WaterBotlleBodyFall

8 μμ
Ιωάννης Μανταφούνης, Be sure you have exhausted all that can be communicated by immobility and silence
120’

19 Μαΐου, 5:30 μμ και 8:00 μμ
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ), Αθήνα
Πρόσβαση ΜΜΜ: Μετρό Συγγρού – Φιξ, Τραμ Φιξ

ARC FOR DANCE FESTIVAL
Ο κεντρικός πυρήνας του φεστιβάλ: 9 παραστάσεις νέων έργων σε 4 ημέρες

24/5
Μαργαρίττα Τρίκκα / Prolet OCD dance co – Delenda est
Alexandra Waierstall – (T)here and Αfter

25/5
Po-Cheng Tsai / B.Dance – Hugin/Munin
Λίντα Καπετανέα, Edivaldo Ernesto / RootlessRoot – Half the Truth

26/5
Αναστασία Βαλσαμάκη – Body Monologue
Po-Cheng Tsai / B.Dance – Floating Flowers
Ερμίρα Γκόρο – Συναντήσεις – Αθήνα

27/5
Jesús Rubio Gamo – Now, before we get too old
Πατρίσια Απέργη / Aerites Dance Company – Πολήττες

ARC_loop

Χορογραφική δράση «Παρασκήνιο» του Αντώνη Τζούμα έξω από το θέατρο.

24, 25, 27 Μαΐου, 8:15 μμ έξω από το Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ (Πειραιώς 115, Γκάζι)
26 Μαΐου (σε ώρα που αναμένεται να προσιοριστεί) στη Στάση Σύνταγμα του Μετρό

ARC_hood

Street performance Project 1: Alien Express των Žigan Krajnčan και Gašper Kunšek.

26 Μαΐου, 8:30 μμ
Θησείο: κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ
Πρόσβαση ΜΜΜ: ΗΣΑΠ Θησείο

ARC_flow

Ζωντανή μετάδοση (live streaming) των παραστάσεων από το Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ.

26 & 27 Μαΐου, 9:30 μμ
Θησείο: κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ
Πρόσβαση ΜΜΜ: ΗΣΑΠ Θησείο

ARC FOR DANCE FESTIVAL 10
Πρόγραμμα Σεμιναρίων

ARC_hothouse (1)

Σεμινάριο .Massive – Miniature. με εισηγητή τον Paul Blackman.
Για ερασιτέχνες χορευτές. Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25. Αιτήσεις συμμετοχής (σύντομο γράμμα ενδιαφέροντος, αναφορά εύρους ενασχόλησης με τον χορό) δεκτές ως 4 Μαΐου στο [email protected]

12 & 13 Μαΐου, 5–7 μμ
DANCE CULTURAL CENTRE (DAN.C.CE), Πειραιώς 76 (3ος όροφος), Κεραμεικός. Τηλ. 210 5230582
Πρόσβαση ΜΜΜ: Μετρό Κεραμεικός/Μοναστηράκι/Ομόνοια, ΗΣΑΠ Θησείο, ΗΛΠΑΠ/ΟΑΣΑ Ασωμάτων

ARC_hothouse (2)

Σεμινάριο Giving & Receiving Feedback με εισηγητή τον Bush Hartshorn.
Για επαγγελματίες χορευτές, σπουδαστές χορού, χορογράφους, ερασιτέχνες χορευτές, ηθοποιούς. Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά.. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15. Αιτήσεις συμμετοχής (σύντομο βιογραφικό και σύντομο γράμμα ενδιαφέροντος) δεκτές ως 4 Μαΐου στο [email protected]

18, 19 & 20 Μαΐου, 11:00 πμ – 5:30 μμ
Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
Αλκμήνης 8, Γκάζι. Τηλ: 210 3428650
Πρόσβαση ΜΜΜ: Μετρό Κεραμεικός, ΗΛΠΑΠ/ΟΑΣΑ Καμπά ή ΙΚΑ

ARC_hothouse (3)

Σεμινάριο Martial Arts X Contemporary με εισηγήτρια την I-Han Huang από B.Dance Company, Ταϊβάν. Για επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες με ≥5 χρόνια ενασχόλησης με τον χορό. Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25. Αιτήσεις συμμετοχής (σύντομο βιογραφικό και σύντομο γράμμα ενδιαφέροντος) δεκτές ως 4 Μαΐου στο [email protected]

20, 21 & 22 Μαΐου, 12:00 – 2:00 μμ
DANCE CULTURAL CENTRE (DAN.C.CE)
Πειραιώς 76 (3ος όροφος), Κεραμεικός. Τηλ. 210 5230582
Πρόσβαση ΜΜΜ: Μετρό Κεραμεικός/Μοναστηράκι/Ομόνοια, ΗΣΑΠ Θησείο, ΗΛΠΑΠ/ΟΑΣΑ Ασωμάτων

Αιτήσεις συμμετοχής στα σεμινάρια: Dance Cultural Centre – DAN.C.CE Unitiva. Πειραιώς 76, Κεραμεικός. Τηλ. 210 5230582 – Email: [email protected]