Το “A Ghost” είναι το πρώτο single τους μέσα από το νέο τους συναισθηματικά φορτισμένο άλμπουμ που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020. Η παραγωγή έγινε από τον Fran και τον Robin Baynton (Coldplay, Florence & The Machine) και ηχογραφήθηκε στα RAK Studios.

Το “10 Songs” είναι ένα άλμπουμ που μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο η αγάπη μπαίνει στη ζωή και πως καταφέρνει να ξεπεράσει τις προκλήσεις. Σε όλο το άλμπουμ υπάρχει η ενέργεια της συλλογικότητας και του αμοιβαίου συντονισμού σε όλα τα επίπεδα καθώς προέρχεται από ένα συγκρότημα που έχει παραμείνει δεμένο σε όλα τα χρόνια της πορείας του. Επίσης, υπάρχουν συμμετοχές στο άλμπουμ τόσο σε φωνητικό όσο και σε μουσικό επίπεδο, όπως αυτές των Jason Lytle (Grandaddy), Greg Leisz (Beck, Emmylou Harris, Bruce Springsteen) και Susanna Hoffs των The Bangles.

Το “A Ghost” ακούστηκε για πρώτη φορά από τον Ken Bruce στο Radio 2 και συνοδεύεται με ένα εκπληκτικό βίντεο κινουμένων σχεδίων που σκηνοθέτησε και σχεδίασε ο Fran Healy, με τον γιο του Clay.

Ο frontman Fran Healy εξηγεί: «Το βίντεο ξεκίνησε με μια μακέτα όπου εμφανιζόμουν εγώ και τρία φαντάσματα που έπαιζαν την τελευταία στροφή του τραγουδιού σε ένα έρημο σοκάκι. Όταν όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ξεκίνησε το lockdown σε όλο τον κόσμο. Έτσι ενώ είχαμε αυτό το υπέροχο τραγούδι δεν υπήρχε τρόπος να δημιουργήσουμε το video. Γι’ αυτό αποφάσισα να χρησιμοποιήσω σχέδια που θα δημιουργούσα εγώ. Υπολόγισα ότι θα χρειαστούν περίπου 30 μέρες και 2.500 σχέδια. Το μεγαλύτερο μέρος της κινούμενης εικόνας είναι φωτοσκοπικό και μια μέρα καθώς παρακολουθούσα μια ακολουθία εικόνων μου ήρθε η ιδέα να υπάρξει και ζωντανή δράση. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να κινηματογραφήσω τη μακέτα όπου έπαιζα με το συγκρότημα των φαντασμάτων μου στο δρομάκι. Ήταν ξεκάθαρο ότι το γύρισμα των τελευταίων 47 δευτερολέπτων θα μου εξοικονομούσε 10 ημέρες ζωγραφικής. Έπειτα σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να τραβήξει πλάνα ο 14χρονος γιος μου Clay, καθώς έχει drone και το πιο σημαντικό ήταν πως θα μπορούσαμε να το γυρίσουμε κρατώντας τις αποστάσεις που έπρεπε. Ήταν το πιο ιδιαίτερο γύρισμα που έχω κάνει ποτέ, αλλά αποδείχθηκε υπέροχο.»

Έχουν περάσει είκοσι πέντε χρόνια από τότε που τα τέσσερα μέλη των Travis – Fran Healy, Andy Dunlop, Dougie Payne, Neil Primrose – έκαναν την πρώτη πρόβα τους σε ένα δωμάτιο στη Γλασκώβης. Το συγκρότημα έχει πουλήσει εκατομμύρια άλμπουμ, έχει αποτελέσει το αντικείμενο του βραβευμένου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Almost Fashionable” και ο Fran έχει κερδίσει την αναγνώριση από τους Paul McCartney, Elton John και Graham Nash.

Με το νέο τους single σηματοδοτούν ένα ακόμη νέο κεφάλαιο στην εξαιρετικά παραγωγική και ασταμάτητη καριέρα τους. Συνοψίζοντας, ο Fran λέει: «Υπάρχει ένα τραγούδι στο δίσκο που ονομάζεται «Butterflies». Και έτσι σκέφτομαι πραγματικά τη δημιουργία των τραγουδιών. Αυτά τα στοιχεία της έμπνευσης υπάρχουν γύρω σου. Και πρέπει να είσαι πολύ ήσυχος, γρήγορος και να σέβεσαι. Τα πιάνεις, τα κοιτάζεις για λίγο και μετά τα απελευθερώνεις ξανά. Και αυτό είναι το βασικό σημείο των τραγουδιών. Αυτό είναι το σημείο της δημιουργίας των τραγουδιών.”