Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Άδηλοι Τόποι - Απέραντο Λευκό και Land Ends

Άδηλοι Τόποι - Απέραντο Λευκό και Land Ends
Το Moυσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, την έκθεση

«Άδηλοι Τόποι - Απέραντο Λευκό» της Μαριάννας Στραπατσάκη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την έκθεση με τίτλο “Land Ends” του Παύλου Φυσάκη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Photo Biennale 2010/21ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης.

Το έργο της Μαριάννας Στραπατσάκη «Άδηλοι Τόποι - Απέραντο Λευκό» είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας «Γέννηση, Ζωή, Θάνατος» έργο σε εξέλιξη που ξεκίνησε το 1989 και ολοκληρώθηκε το 2008.

Το πρώτο μέρος της τριλογίας το οποίο επίσης παρουσιάζεται σε μικρότερη κλίμακα είναι τα «Φαντάσματα της Μεσογείου» παραγωγή του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Video του Μοντπελιέ (1989) και έχει ως κυρίαρχο στοιχείο το νερό αναφορά στη δημιουργία – γέννηση. Τα σχέδια, τα ζωγραφικά έργα, τα γλυπτά και οι λείψεις των βίντεο έχουν γίνει στο ναό της Αφαίας στην Αίγινα.

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας είναι η video-εγκατάσταση «Υπόγειες διαδρομές – Λαύριο» (1997). Το κυρίαρχο στοιχείο είναι η γη και ένας από τους αρχαιότερους τόπους εκμετάλλευσής της το Λαύριο. Μέσα σ’ αυτό το στέρεο χώρο ο άνθρωπος από αιώνες άρχισε να χτίζει τις διαδρομές ενός τεχνητού κόσμου εδραιώνοντας τους μελλοντικούς δρόμους και τις δομές μίας βιομηχανικής εποχής.

Το τρίτο μέρος «Άδηλοι Τόποι – Απέραντο Λευκό» (2008) είναι μία βίντεο -εγκατάσταση τριών προβολών. Εδώ τα κυρίαρχα στοιχεία είναι ο αέρας και το φως ενώ ο θάνατος δεν αποτελεί εξαφάνιση αλλά μετατροπή του επιπέδου της ύπαρξης. Το φαινόμενο του βιολογικού θανάτου δεν είναι παρά η μεταμόρφωση της συνείδησης της πνευματικής υπόστασης του ανθρώπου. Άρα ο θάνατος ισοδυναμεί με την επιστροφή στην αρχική πηγή που είναι το φως.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι συμπαραγωγή με το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ευρωπαίων Καλλιτεχνών του Στρασβούργου Apollonia. Την ιδέα της Μαριάννας Στραπατσάκη για το Απέραντο Λευκό ερμηνεύει η σημαντική Γερμανίδα ηθοποιός του Θεάτρου, Katharina Thalbach.

Η μουσική γράφτηκε από τον Αντρέα Μνιέστρη, Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, η φωνή είναι της Εύας Δημοκωστούλα. Εικονολήπτης είναι ο Λευτέρης Παυλόπουλος και μοντάζ – ειδικά εφέ της Τάνιας Τσιρίδου, Διδάσκουσα του τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Μαρία Μαραγκού.

Η Μαριάννα Στραπατσάκη είναι από τους σημαντικούς ευρωπαίους καλλιτέχνες της video – art με διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχές στα σημαντικότερα Μουσεία της Ευρώπης ενώ είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Με τις έκθεση κυκλοφορεί τρίγλωσσος κατάλογος. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι ως τις 16 Ιανουαρίου 2011.

Η έκθεση του φωτογράφου Παύλου Φυσάκη είναι μία περιήγηση στα τέσσερα άκρα της Ευρώπης. Στο Νότο η Γαύδος και το τραχύ ανάγλυφό της, στο Βορρά το Νόρτντκαπ και η λευκή σιωπή της τούντρας, στη Δύση η τουριστική Σίντρα και η αίγλη των παλαιών θερινών της ανακτόρων, στην Ανατολή τα Ουράλια και η βαριά κληρονομιά των γκούλαγκ, των πυρηνικών εργοστασίων και της πιο μολυσμένης ραδιενεργούς περιοχής στον κόσμο.

Κοινός παρονομαστής οι άνθρωποι. Ο πιο σημαντικός αλλά και ο πιο αστάθμητος παράγοντας. Είτε Έλληνες είτε Νορβηγοί είτε Πορτογάλοι είτε Ρώσοι «των άκρων», μοιάζουν να έχουν μπει βαθιά μέσα στον εαυτό τους. Τοποτηρητές του ευρωπαϊκού τέλους, που μπορεί τελικά να είναι και η αρχή...

Με τις έκθεση κυκλοφορεί δίγλωσσος κατάλογος. Χορηγός του καταλόγου είναι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη.

Η έκθεση του Παύλου Φυσάκη παρουσιάστηκε στο Μύλο Θεσσαλονίκης από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. H υλοποίηση του έργου του καλλιτέχνη έγινε με την υποστήριξη των: Γκαλερί Light room, Νορβηγική Πρεσβεία, Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Παύλος Φυσάκης συνεργάζεται με εφημερίδες, περιοδικά και θέατρα, συμμετέχει σε σημαντικές θεσμικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ η δουλειά του “Land Ends” έχει ήδη βραβευτεί από 24 επιμελητές από όλον τον κόσμο στη Photo Biennale της Θεσσαλονίκης, ως μία από τις τρεις καλύτερες παρουσιάσεις στα portfolio review.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι ως τις 20 Δεκεμβρίου 2010.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα γίνουν όπως πάντα ξεναγήσεις σε παιδιά και ενήλικες ενώ θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα.

Σχετικές ειδήσεις
Η έκθεση «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης
13.02.2017 12:53
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και διαρκεί έως τις 17 Μαρτίου.
Τόποι στη Μνήμη ΙI/ Land in Memory II: έκθεση στον Χώρο Τέχνης Ώχρα Μπλε
16.06.2016 10:47
Συνεχίζοντας το δεύτερο μέρος των εκθέσεων που αναφέρονται στον τόπο και τη μνήμη, ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε εγκαινιάζει την Τρίτη 21 Ιουνίου ώρα 8.00 την έκθεση «Τόποι στη Μνήμη ΙΙ / Land in Memory IΙ» με τους εικαστικούς Σωτήρη Σόρογκα και Γιάννη Καστρίτση.
Nomads’ Land: Ομαδική Εικαστική Έκθεση στην Fo Kia Nou 24/7
27.05.2016 14:32
Η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο Nomads’ Land θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 στην Fo Kia Nou 24/7.
Τόποι στη Μνήμη Ι: Έκθεση της Αλεξίας Ξαφοπούλου & του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Ώχρα Μπλε
18.04.2016 15:11
Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε ξεκινά τη νέα περίοδο με την έκθεση «Τόποι στη Μνήμη Ι / Land in Memory I» με τους εικαστικούς Αλεξία Ξαφοπούλου και Χρήστο Κεχαγιόγλου, που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016.
Πέρα από το Λευκό: Έκθεση της Ευγενίας Κουμαντάρου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
30.03.2016 11:42
Την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 και ώρα 19:00, εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. η έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου «Πέρα από το Λευκό».