Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Unexpected Expedition στο ReMap2

Unexpected Expedition στο ReMap2
Η έκθεση Unexpected Expedition, σε επιμέλεια του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη, αναφέρεται στα όρια και την αντίληψη του χώρου σε σχέση με τη μνήμη, χρησιμοποιώντας τυχαία υλικά κατασκευών ως κύριο μέσο και λειτουργώντας σαν μια σύγχρονη αρχαιολογία.

Έτσι, επιχειρείται  μια διαφορετική προσέγγιση του χώρου αντιμετωπίζοντας την ήδη υπάρχουσα συναισθηματική βαρύτητα των παλιών αντικειμένων (ερειπίων,αναμνηστικών κλπ) ως φορέων των ορίων του καταγεγραμμένου χώρου και να προσδιορίσει το μυστήριο που τον περιβάλλει.

Κατά κάποιο τρόπο οι συμμετέχοντες περιπλανιούνται «μυρίζοντας το παρελθόν» στους χώρους που καταγράφουν, σαν να προσπαθουν να συλλάβουν την ατμοσφαίρα του παρελθόντος, και να αποκωδικοποιήσουν το Ουράνιο τόξο της βαρύτητας του συγγραφέα Τόμας Πίντσον. 

Αυτό όμως που μένει ως προβληματισμός από την ψευδοαρχαιολογία είναι το γεγονός ότι το «δέος» που προκαλεί το αντικείμενο που ερευνάται παραμένει σημαντικότερο ως αυτονομο εικαστικό  έργο . Η παρατήρηση των καλλιτεχνών, όπως κάθε παρατήρηση οποιουδήποτε φαινομένου, γίνεται μέρος του αντικειμένου που παρατηρείται και η σχέση μεταξύ της καταγραφής και της αντίληψης αφορά πάντα μια δύσκολη ισορροπία, όποιες και αν είναι οι προθέσεις των εμπλεκομένων.

Η έκθεση αποτελεί μέρος του Remap2 (www.remap.com) - η διεθνής πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που τρέχει παράλληλα και σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας.

Σχετικές ειδήσεις
Ευθραυστότητα: Έκθεση του Γιώργου Τσεριώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
13.09.2016 11:52
Ο εικαστικός Γιώργος Τσεριώνης, παρουσιάζει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, την έκθεσή του με τίτλο “Ευθραυστότητα”, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
Spaced Out: ομαδική έκθεση στη Enia Gallery
12.05.2016 10:06
Η ΕΝΙΑ GALLERY αποτελεί ένα νέο εκθεσιακό χώρο που στόχο έχει να προβάλλει τη σύγχρονη διεθνή εικαστική σκηνή, μέσω της προβολής του εικαστικού έργου αξιόλογων νέων όσο και καταξιωμένων καλλιτεχνών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Feats of agility: έκθεση του Γιώργου Τσεριώνη στη Depo Darm
08.02.2016 15:26
Η Depo Darm εγκαινιάζει την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 την έκθεση του Γιώργου Τσεριώνη, με τίτλο Feats of agility.